ZELENSKI POKVARIO ERDOGANOV PLAN: Turski predsednik izneo predlog, Ukrajinac postavio nemoguć uslov Rusiji

B. V. - Od stalnog dopisnika MOSKVA

18. 08. 2022. u 21:33

PLAN turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da bude domaćin mirovnim pregovorima Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog pokvario je danas u Lavovu ukrajinski predsednik koji je postavio uslov da pre nego što sedne za pregovarački sto Rusija povuče sve svoje snage sa okupiranih teritorija.

ЗЕЛЕНСКИ ПОКВАРИО ЕРДОГАНОВ ПЛАН: Турски председник изнео предлог, Украјинац поставио немогућ услов Русији

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Posle 40 minuta razgovora sa predsednikom Erdoganom i generalnim sekretarom OUN Antonijem Guterešom Vladimir Zelenski je kazao novinarima da "Rusija odmah treba da povuče svoju vojsku sa Zaporoške atomske centrale i prestane sa provokacijama".

Erdogan je rekao novinarima da je Turska spremna da doprinese nastavku pregovora Moskve i Kijeva i obnavljanju pregovora u Instanbulu.

Osim toga on je kazao i to da su sa njime saglasni Gutereš i Zelenski da se konflikt u Ukrajini treba rešiti za diplomatskim stolom ali je za to ukrajinski predsednik postavio uslov da Rusi napuste zauzete teritorije.

Turski predsednik će preneti informaciju sa razgovora u Lavovu predsedniku Rusije. Ali je već sada jasno da uslov Zelenskog Putin neće prihvatiti.

Pre trostranih pregovora Zelenskog, Erdogana i Gutereša domaćin je odvojeno razgovarao sa njima dvojicom.

Zelenski i Erdogan su se dogovorili da nastave konsultacije oko izvoza ukrajinske pšenice brodovima iz Odese kao i o posredovanju u razmeni zarobljenih ukrajinskih i ruskih vojnika.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena