RUSKA ARTILJERIJA NE ŠTEDI GRANATE: Ukrajinske oružane snage u teškom položaju jer su u 24 sata pod udarom od 700 do 800 puta

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

18. 08. 2022. u 10:15

KOMANDANT oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni prizanao je da se oružane snage njegove zemlje nalaze u teškom položaju na frontu zbog toga što ruska artiljerija pojačava intenzitet svojih napada.

РУСКА АРТИЉЕРИЈА НЕ ШТЕДИ ГРАНАТЕ: Украјинске оружане снаге у тешком положају јер су у 24 сата под ударом од 700 до 800 пута

DNR Granatira ukrajinske položaje, Foto N. Jović

Na celoj liniji fronta ukrajinska vojska je u toku jednog dana pod udarom od 700 do 800 puta. General Zalužni procenjuje da ruska vojska troši dnevno od 40.000 do 60.000 granata.

Valerij Zalužni je posebno zabrinut za situaciju na istočnom frontu kod mesta Marinka i Avdejevka jer je sada prioritetan zadatak ruskih jedinica da istisne ukrajinsku vojsku iz Donbasa.

Cilj ruskih jedinica je da razbiju dugačku rovovsku liniju i bunkere napravljene od armiranog betona kako bi mogli da zaobiđu ukrajinsku vojsku koja očekuje frontalni ruski napad. Da bi sačuvali živote svojih vojnika ruska komanda uništava ukrajinske fortifikacije i želi da napadne Avdejevku tamo gde su oni najslabiji a to je pozadina.

Na taj način Rusi žele da preseku sve saobraćajnice kojima je ukrajinska vojska dobijala pojačanja.

Ruske trupe u ofanzive, Foto N. Jović

Kad se osvoje Artjomovsk i Avdejevka ukrajinska vojska više neće moći da se snabdeva i biće u sve težoj situaciji. Posle toga će se krenuti na osvajanje dva velika i važna grada - Kramatorsk i Slavjansk.

Napadajući Artjomovsk Rusi gađaju pozicije 72 motorizovane ukrajinske brigade koja svakodnevno ima velike gubitke. Na pozicijama koje je napustila ukrajinska vojska u Artjomovsku pronađeno je više od 50 francuskih protivtenkovskih mina.

Ali osim ruske artiljerije ukrajinske položaje kod Artjomovska, ali i drugih gradova u Donbasu koji su još pod kontrolom ukrajinske vojske, stalno raketiraju ruski avioni i helikopteri.

Ocenu Zalužnog da je situacija kod Marinke zaista jako teška, potvrdili su vojnici na frontu. Na snimku objavljenom na ukrajinskim društvenim mrežama komandir čete u pešadijskom bataljonu kod Marinke, zajedno sa vojnicima koji su dezertirali, pred kamerom je optužio rukovodstvo Ukrajine da su ih bacili u prve redove a da im nisu obezbedili potrebno oružje.

- Bacili su nas u pravi pakao. Dali su nam puške i nekoliko starih sovjetski protivtenkovskih sistema. Nemamo karte i ne znamo gde se nalaze druge naše jedinice. I zbog toga smo imali velike gubitke. A bilo nam je obećano da ćemo dobiti u roku od dva dana sve što je potrebno - kazao je komandir te čete koga su u Kijevu odmah smenili.

- Više od polovine ljudstva bataljona 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske pobeglo je sa svojih borbenih položaja u blizini Marinke - izjavio je predstavnik ruskog Generalštaba general Igor Konošenkov.

- Razlog su veliki gubici i nedostatak municije.

Ruska vojska je likvidirala veći broj ukrajinskih rezervista i vojne tehnike na železničkoj stanici Kalinidorf u Hersonskoj oblasti, saopštio je juče Konošenkov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su gubici ukrajinske armije i teritorijalne odbrane ogromni i rukovodstvo u Kijevu skriva od svoje javnosti realne brojke poginulih i ranjenih. Da je veliki broj ukrajiskih žrtava na frontu potvrđuju njihovi zarobljeni vojnici, kao i dezerteri.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je na Krimu u mestu Džankoe, kao i u Jalti, uništila ćelije muslimanskih terorista u kojima je bilo šest ljudi. Po komandi iz Ukrajine ti ljudi su vrbovali pristalice iz lokalnog muslimanskog stanovništva za terorističke akcije.

Krim, Foto AP

Penzionisani ruski general-lajtnant Jurij Netkačov objasnio je da u Kijevu žele da uz pomoć terorista unište glavne logističke pravce na Krimu i Hersonskoj oblasti.

- Napadom na važne vojne objekte želi prekid snabdevanja ruskih jedinica kao i blokiranje rada aerodroma, zbog toga se mora pojačati odbrana važnih objekata - ističe general Netkačkov.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekao je da Krimski most treba da bude uništen kao legitimni vojni cilj.

- On je nelegalni objekat i glavna kapija za snabdevanje ruske vojske na Krimu. Takvi objekti moraju biti uništeni - rekao je Podoljak.

- U naredna dva-tri meseca treba očekivati nove incidente slične nedavnim eksplozijama na Krimu.

Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su ruske snage tokom noći napale Nikolajev, Odesku oblast i Harkov.

Prvi brod koji je iz isplovio iz Ukrajine prema dogovoru o nastavku izvoza žitarica iz te zemlje, stigao je juče u sirijski lučki grad Tartus, iako je Kijev prekinuo diplomatske odnose sa Damaskom.

Brod "Razoni", pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je iz ukrajinske luke Odesa 1. avgusta u skladu sa postignutim dogovorom o izvozu žita. Teret od 26.000 tona kukuruza na ovom brodu prvobitno je bio namenjen Libanu, a lokalni mediji su izvestili da je posle višemesečnog odlaganja zbog rata u Ukrajini, poručilac odustao od kupovine pošiljke.

Sirija je i dalje pod sankcijama Zapada zbog ubijanja i zlostavljanja civila tokom građanskog rata, a od njih je izuzeto snabdevanje hranom.

Ruska vojna podrška bila je ključna za ostanak sirijskog predsednika Bašara Asada na vlasti, a Sirija je priznala otcepljene istočne ukrajinske regione Donjeck i Lugansk koje podržava Rusija kao suverene entitete, što je dovelo do prekida diplomatskih odnosa Kijeva sa Damaskom.

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

Nisu uništeni "hajmarsi"

MINISTAR odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u intervjuu zapadnim novinarima izjavio da do sada nisu izgubili nijedan američki višecevni bacač "hajmars". On je podsetio da su samo u avgustu Rusi tvrdili kako su uništili, u nekoliko navrata, "hajmarse" i njihovu municiju.

Arestovič "progledao"

NAJAGILNIJI savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič je "progledao" i progovorio na svom Telegram kanalu o greškama koje su u Ukrajini napravili u odnosu prema Rusima i Belorusima.Umesto da ih dobiju za saveznike Ukrajinci su svoje sugrađane Ruse i Beloruse pretvorili u neprijatelje.

Čak je konstatovao da su Ukrajinci slabi, a kad su pod pritiskom postaju najgluplji, pa su tako uspeli da one "kolebljive" naprave neprijateljima.

- Desetine i stotine hiljada onih koji su se kolebali i koji su mogli preći na našu stranu, odbacili smo od sebe - kazao je Arestovič.

- Ukrajinci su sebi glavni neprijatelji jer opravdavaju svoju slabost, glupost i histeričnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri