TIHI DUEL: Ruski brodovi ometali američki nosač aviona na izlazu iz Jadranskog mora

Novosti online

16. 08. 2022. u 19:14

PRE tri sedmice u do sada neviđenom potezu brodovi ruske mornarice su pokušali da blokiraju izlaz američkog nosača aviona "Hari Truman" iz Jadranskog mora, otkrila je italijanska "La Republika".

ТИХИ ДУЕЛ: Руски бродови ометали амерички носач авиона на излазу из Јадранског мора

Foto Tanjug/AP

Prema detaljnoj šemi koju je rekonstruisao italijanski list, a za što su dobili i potvrdu iz vojnih izvora, 22. jula ruski brodovi su blokirali rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona "Hari Truman". Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO i ruskih brodova u ovom području.

U incidentu su učestvovala tri broda ruske mornarice: krstarica Admiral Tribtus koja je plovila ka obali Abruca, dalje na jugu se nalazila krstarica Variag, a u blizini je bio i brod zadužen za špijunažu Vasilij Tatiščev.

Pozicioniranje ruske flote bilo tako da se ograniči kretanje američkog nosača aviona je bio strateški potez jer je Sredozemlje najbliže otvoreno more ukrajinskom bojištu sa kojeg se mogu lansirati projektili i poleteti avioni u slučaju brze intervencije.

Po prvi put od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski brodovi su ušli u područje Jadranskog mora i sproveli kretnje koje se može okraterisati kao pokret blokiranja sa ciljem ograničavanja kretanja "Trumana".

Potezi ruske mornarice isprovocirali su dugi "tihi duel" u kojem su NATO zapovednici odlučili da pokažu da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. U poslednjim danima jula ruska krstarica Variag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke Forest Šerman.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rt-a Santa Marija di Leuka, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona "Hari Truman" sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu se pridružila i Druga stajaća pomorska grupa NATO brodova sačinjena od brodova iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD-a. Ovi brodovi su 25. jula formirali kvadrat oko nosača aviona.

Primetno je bilo i da je 31. jula "Global hok" jedan od najvećih američkih špijunskih aviona patrolirao satima iznad Jonskog mora, a italijanski patrolni avioni P72 su tri dana vršili prelete nad spornim područjem.

Nije poznata trenutna pozicija ruskih brodova niti da li se u području nalaze podmornice. Ipak primetno je i da su italijanski avioni nastavili intenzivno patroliranje iznad voda koje dijele Kalabriju i Grčku, piše "La Republika".


BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na prvoj liniji fronta u Donbasu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024