"KINU NEĆETE UKROTITI, NE PLAŠIMO SE SILA ZLA": General Fenghe jasnom porukom odgovara na provokacije sa Zapada

Tanjug

16. 08. 2022. u 15:27

KINESKA Narodnooslobodilačka armija ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je da se bori za suverenitet zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je danas kineski ministar odbrane Vei Fenghe.

КИНУ НЕЋЕТЕ УКРОТИТИ, НЕ ПЛАШИМО СЕ СИЛА ЗЛА: Генерал Фенгхе јасном поруком одговара на провокације са Запада

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu - poručio je on u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Kina ne može da se "ukroti", ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja.

- Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem - ukazao je Vei.

Podsetio je da je Tajvan sastavni deo Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se meša.

- Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji spoljnog mešanja osuđeni su na propast - dodao je kineski ministar.

Vei je podsetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja sveta.

- Više od 170 zemalja nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet - poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu "destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu".

- KNA izvodi vojne vežbe velikih razmera oko Tajvana, koje su legitimne i ispravne akcije koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje - zaključio je Vei.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

DANAS JE VAVEDENJE, A DUVA JAK VETAR: Šta to znači po narodnom verovanju