ŠREDER TUŽIO BUNDESTAG: Želi da povrati privilegije koje su mu oduzete u maju

Novosti onlajn

12. 08. 2022. u 09:35

BIVŠI nemački kancelar Gerhard Šreder tužio je Bundestag kako bi povratio posebne privilegije koje su mu oduzete u maju, prenosi agencija DPA pozivajući se na Šrederovog advokata Mihaela Nagela.

ШРЕДЕР ТУЖИО БУНДЕСТАГ: Жели да поврати привилегије које су му одузете у мају

Foto: EPA

Tužba je podneta Upravnom sudu u Berlinu sa zahtevom da mu se ponovo stavi na raspolaganje biro bivšeg kancelara sa zaposlenima. Istovremeno, advokati bivšeg kancelara smatraju da je odluka Bundestaga o smanjenju finansiranja Šrederovog biroa i obustavi njegovog rada nezakonita.

Ranije je komitet za budžet Bundestaga većinom glasova podržao odluku da se Gerhard Šreder liši dela privilegija koje ima kao bivši nemački kancelar. Tada je odlučeno da mu se oduzmu kancelarijske privilegije, dok je zadržao penziju i obezbeđenje.

Formalna osnova, kako su ranije saopštili autori nacrta dokumenta, jeste to što kancelar ne koristi kancelarijski prostor koji mu je dostupan i nema saradnike, jer su oni napustili kancelariju nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Odluka je usvojena u kontekstu političkog pritiska na Šredera, kog kritikuju čak i njegovi partijski saradnici zbog bliskih veza s Rusijom i angažmana u ruskim kompanijama.

BONUS VIDEO: 

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)