STIGAO ODGOVOR SA KRIMA: "Ideja Zelenskog o vraćanju Krima vodi Ukrajinu ka potpunom krahu"

Novosti onlajn

11. 08. 2022. u 10:47

IDEJA o odvajanju Krima od Rusije neprekidno vodi ukrajinsku državu do potpunog kraha, izjavio je stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije i potpredsednik Vlade Republike Krim Georgij Muradov.

СТИГАО ОДГОВОР СА КРИМА: Идеја Зеленског о враћању Крима води Украјину ка потпуном краху

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

- Manijakalna zavisnost kijevskog režima od ideje odvajanja Krima od Rusije, koju je Vašington ubacio u njegovu pomućenu svest, neprestano vodi ka potpunom krahu ukrajinske državnosti. Moskva je više puta upozoravala na pogubnost ove politike - rekao je Muradov.

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći, „američki lutkari“ takođe ne mogu da se pomire sa neuspehom svojih nada iz 2014. godine da tik uz Rusiju dobiju sopstvenu pomorsku bazu u Sevastopolju.

- Očigledno je da svetsku zajednicu, osim čopora neokolonija koje kontroliše isti taj Vašington, ova tema odavno ne zanima. A mnogi u Rusiji i svetu ne bez osnova veruju da će pokušaj da se oživi ideja o ‘deokupaciji Krima’ doliti još više ulja na vatru ukrajinske krize i staviti svet na ivicu pravog rata - naglasio je Muradov.

Kako je naveo, prema novom antiruskom skupu u obliku Krimske platforme, koji priprema Zapad, treba se ponašati, posebno u trenutnoj teškoj međunarodnoj situaciji, kao prema izuzetno opasnoj ideji, kao još jednom pokušaju eskalacije antiruske borbe koalicije zapadnih zemalja.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video poruci ponovio da će Kijev definitivno „vratiti“ Krim pod svoju kontrolu. Prema njegovim rečima, Krim je „ukrajinski“ i Ukrajina ga se nikada neće odreći. Zelenskim pri tome nije naveo vreme „povratka“ poluostrva. On je takođe najavio i održavanje međunarodnog samita o „deokupaciji“ poluostrva – Krimska platforma.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBENA AKTIVNOST "URAGANA": Snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću