LIMITIRANJE CENA RUSKE NAFTE: Grupa najrazvijenijih zema G7 od decembra planira nov način da ograniči prihod Rusiji

Tanjug

27. 07. 2022. u 21:44

MEHANIZAM za limitiranje cene ruske nafte koji bi trebalo da Rusiji ograniči prihode od izvoza ovog energenta mogao bi da bude uspostavljen početkom decembra.

ЛИМИТИРАЊЕ ЦЕНА РУСКЕ НАФТЕ: Група најразвијенијих зема Г7 од децембра планира нов начин да ограничи приход Русији

Foto: EPA

U današnjem izveštaju Rojtersa, koji se poziva na reči jednog visokog zvaničnika zemlje članice G7, navodi se da je 5. decembar određen kao datum kada će stupiti na snagu nove sankcije Evropske unije koje zabranjuju uvoz ruske nafte morem.

Uporedo sa novim sankcijama EU organizacija G7 koju čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija želi da u decembru postavi gornju granicu cene ruske nafte kako bi smanjila prihode Moskve i primorala je da prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

G7 je nastojao da privoli i Kinu i Indiju, glavne kupce ruske nafte, da se pridruže ovom sporazumu u nameri da se cena ruske nafte postavi na nivo iznad troškova proizvodnje, ali znatno niži od trenutne tržišne cene.

Moskva je prošle nedelje saopštila da će prestati da isporučuje naftu zemljama koje se pridruže ovom mehanizmu ograničavanja ukazujući da bi takva mera nanela štetu ruskim proizvođačima.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina upozorila je da će Rusija, umesto da se pridržava ograničenja, preusmeriti snabdevanje u zemlje koje ne nameću limitiranu cenu nafte.

-Svaki plan da se Rusiji nametne ograničena cena nafte brzo će biti potkopan silama koje upravljaju tržištem, čak i u slučaju da SAD i EU uspeju da ubede najveće azijske uvoznike da se priključe sporazumu, predočio je ranije ovog meseca Horhe Montepeke, jedan od arhitekata referentnih globalnih cena nafte.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)