RUSIJA UPOZORAVA: Ako Zapad ograniči cene nafte, ovo će biti naš odgovor

RT

21. 07. 2022. u 16:31

RUSIJA će zaustaviti globalni izvoz nafte ako Zapad ograniči cene i učini je neisplativom za nastavak proizvodnje, rekao je zamenik premijera Aleksandar Novak.

РУСИЈА УПОЗОРАВА: Ако Запад ограничи цене нафте, ово ће бити наш одговор

Foto D. Dozet

„Ako su ove cene o kojima pričaju niže od troškova proizvodnje nafte… naravno, Rusija neće obezbediti snabdevanje ovom naftom svetska tržišta, što znači da jednostavno nećemo raditi sa negativnim profitom“, objasnio je on.

Zemlje G7 složile su se da postave gornju granicu na cenu ruske nafte krajem juna, ideju koju je prvi izneo Vašington kao sredstvo za ograničavanje prihoda Rusije od izvoza energije.

Prema pisanju "Blumberga", zagovornici ove mere razgovaraju o mogućnosti ograničavanja cene koja se plaća za ruski izvoz kroz intervencije u osiguranju i transportu nafte iz zemlje. Planirano je da se osiguraju i transportuju samo one sirovine i naftni derivati čija vrednost ne prelazi granicu određenih cena.

Japanski premijer Fumio Kišida nedavno je rekao da će gornji prag cene biti postavljen na oko polovinu trenutne tržišne cene ruske nafte. U junu je prosečna cena barela "Urala" bila oko 87,25 dolara. Međutim, razgovori o ovom pitanju su u toku i gornja granica cena još nije finalizovana.

Rusija veruje da bi ograničenje cena dodatno podstaklo globalne cene nafte. Predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da zapadne zemlje „gaze na iste grablje“, kao u slučaju napuštanja ruskog gasa.

„Rezultat će biti isti – cene nafte će skočiti u nebo“, rekao je on.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da bi cena nafte mogla da premaši 300-400 dolara po barelu ako Zapad realizuje plan.

„Nafta će biti znatno manje na tržištu, a cena će biti mnogo veća“, upozorio je on.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)