ZELENSKI ZAPENIO: "Rusija namerno smanjuje isporuke prirodnog gasa - pojačajte im sankcije"

RT

27. 07. 2022. u 10:28

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija namerno smanjuje isporuke prirodnog gasa kako bi nametnula ''cenovni teror'' protiv Evrope, istovremeno pozivajući na dodatne sankcije Moskvi, prenosi britanski Gardijan.

ЗЕЛЕНСКИ ЗАПЕНИО: Русија намерно смањује испоруке природног гаса - појачајте им санкције

Foto: AP

- Koristeći Gasprom, Moskva čini sve da ova predstojeća zima bude što oštrija za evropske zemlje. Na teror se mora odgovoriti – uvesti sankcije - dodao je on.

U međuvremenu, sporazum koji su postigle države EU da ograniče upotrebu gasa trebalo bi da donese dovoljno uštede gasa da izdrži tokom prosečne zime, ako Rusija u potpunosti prekine snabdevanje u julu, rekao je šef energetike bloka Kadri Simson.

Kremlj je saopštio da popravljena gasna turbina za Severni tok 1, najveći ruski gasovod u Evropi, još nije stigla nakon održavanja u Kanadi i da druga turbina pokazuje kvarove.

Ruski gasni gigant Gasprom naglo je povećao pritisak u gasovodu Urengoj-Pomari-Užgorod koji bez prethodne najave isporučuje ruski gas u Evropu, saopštila je ukrajinska državna kompanija operatera gasovoda.

Takvi skokovi pritiska mogli bi da dovedu do vanrednih situacija, uključujući pucanje cevovoda, navodi ukrajinska kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)