(MAPA) SITUACIJA NA ISTOKU UKRAJINE: Ofanziva na Donbas ne jenjava, ruske snage potiskuju trupe VSU kod Severska i Slavjanska

P. Z. S. / rybar

18. 07. 2022. u 00:57 >> 02:45

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe kod Severska i Slavjanska u Donbasu.

(МАПА) СИТУАЦИЈА НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: Офанзива на Донбас не јењава, руске снаге потискују трупе ВСУ код Северска и Славјанска

Foto: Profimedia

Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Na telegram kanalu rybar dat je kratak rezime borbi tokom vikenda.


*Proteklih dana Oružane snage Ukrajine izvele su nekoliko artiljerijskih napada na teritoriju Rusije: granatirana su pogranična sela Zernovo i Tjotkino u Brjanskoj i Kurskoj oblasti. Nije bilo značajnijih povređenih i povređenih. U Belgorodskoj oblasti su tokom dana radili sistemi PVO.

*Ruske artiljerijske formacije izvršile su seriju napada na teritorije Sumske oblasti koje se graniče sa Rusijom: pogođeni su objekti u Zaruckom, Starikovu, Budivelnom i Esmanu.

*Na teritoriji Harkovske oblasti vlada relativno zatišje.

-Na severu regiona, Oružane snage Ukrajine prebacile su kontrabaterijski radar AN/TPK-50 u rejon Čerkaski Tiškov.

-Oružane snage RF pokrenule su masovne udare na neprijateljske ciljeve u Harkovu, uključujući fabriku Hartron, gde su bili stacionirani strani instruktori.

Ilustracija telegram rybar


*Na istoku Ukrajine, glavni događaji su i dalje koncentrisani u pravcu Bahmuta (Artemovsk):
-Ruske formacije nastavile su da potiskuju odbrambene položaje Oružanih snaga Ukrajine na liniji Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka.

-Na jugoistoku Severska nastavljaju se borbe za Ivano-Darjevku. U cilju održavanja borbene gotovosti jedinica Oružanih snaga Ukrajine na tom području, komanda je rotirala 1. pešadijski bataljon teritorijalne odbrane.

-Zbog mogućeg proboja linije odbrane, komandno mesto Severske grupe trupa premešteno je u Zvanovku.

-Na sektoru Soledara, jedinice 1. i 2. bataljona 14. ombre drže odbranu od nadirućih savezničkih snaga u okolini Belogorovke i Berestovoje. Artiljerijske posade Oružanih snaga Ukrajine gađale su periferije Nikolajevke, Berestovoje, kao i Stahanov iz MLRS HIMARS.

-U Bahmutu (Artjemovsk) inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine pripremaju odbrambene položaje za ofanzivu Oružanih snaga RF. Odgovarajuće pripreme su u toku i u okolini TE Uglegorsk i Novoluganska.

-U pravcu Donjecka, savezničke snage su zauzele položaje duž auto-puta Avdejevka-Konstantinovka i stekle kontrolu vatre nad putem Kamenka-Avdejevka. Ovo je omogućilo blokadu nekoliko jedinica 110. ombre u Kamenki.

-Noću su se u Marinki vodile žestoke borbe između jedinica Narodne milicije DNR i Oružanih snaga Ukrajine.


* U regionu Zaporožje i u pravcu Krivog Roga, strane nastavljaju da vode artiljerijske duele bez preduzimanja bilo kakvih ofanzivnih akcija.

BONUS VIDEO - KAKO DELUJE TOS-1A: Snimak lansiranja projektila sa višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna