NEMAČKA I FRANCUSKA SU UBILE MINSKE SPORAZUME: Lavrov - Artiljerci NATO-a upravljaju akcijama Oružanih snaga Ukrajine „na terenu“

P. Z. S. / ria.ru

18. 07. 2022. u 00:24

INSTRUKTORI NATO-a i artiljerci na MLRS (VBR) sistemima već, po svemu sudeći, direktno „na terenu“ upravljaju dejstvima Oružanih snaga Ukrajine i nacističkih bataljona, napisao je ministar u svom članku za list „Izvestija“.

НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА СУ УБИЛЕ МИНСКЕ СПОРАЗУМЕ: Лавров - Артиљерци НАТО-а управљају акцијама Оружаних снага Украјине „на терену“

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP


Lavrov je izrazio nadu da će u Evropi ostati „odgovorni političari koji su svesni posledica koje ovo nosi”.

Istovremeno, šef ruskog MIP-a je naglasio da ruske armijske snage DNR i LNR samouvereno rešavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, „nastojeći da okončaju očiglednu diskriminaciju i genocid nad Rusima i da eliminišu direktne pretnje bezbednosti Ruske Federacije koje su godinama stvarale SAD i njihovi sateliti na teritoriji Ukrajine“.

Kako je primetio ministar, kijevski režim, dok trpi poraz na bojnom polju, i njegovi zapadni mentori ne izbegavaju krvave provokacije da bi „demonizovali” Rusiju u očima svetske zajednice.

-Već je bilo Buče, Marijupolja, Kramatorska, Kremenčuga. Rusko Ministarstvo odbrane redovno upozorava na pripremu novih insceniranih incidenata sa činjenicama u rukama - primetio je Lavrov.

Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova je rekao i da je uzaludan zahtev Nemca Olafa Šolca od Moskve da se dogovori sa Kijevom o garancijama, pošto je takav dokument već postojao – reč je o „Minsku-2“, koji su „ubile“ Nemačka i Francuska.

Lavrov je istakao da Berlin i Pariz, pošto su se proglasili garantima Minskih sporazuma, u narednih sedam godina nisu mrdnuli prstom da nateraju Kijev da stupi u direktan dijalog sa predstavnicima Donbasa.

-Zapadni lideri su ćutali, i kada je Kijev – i pod Petrom Porošenkom i pod Vladimirom Zelenskim – preduzeo korake koji su direktno bili u suprotnosti sa sporazumima iz Minska. Štaviše, Nemci i Francuzi su izjavili da je direktan dijalog između Kijeva i DNR i LNR nemoguć, pomerajući svu odgovornost na Rusiji iako to nikada nije pomenuto u dokumentima iz Minska“, dodao je Lavrov.

Ukrajinska kriza je poput „velike igre“

-Ako današnje događaje posmatrate kroz istorijsku prizmu, onda cela ukrajinska kriza izgleda kao „velika igra“ po scenariju koji je svojevremeno promovisao (Zbignjev) Bžežinski. Razgovarajte o dobrim odnosima, o spremnosti Zapada da uzeti u obzir prava i interese Rusa koji su se našli nakon raspada SSSR u nezavisnoj Ukrajini i drugim postsovjetskim zemljama ispostavilo se da nije ništa drugo do inscenacija, napisao je Lavrov u svom članku za list Izvestija.

Foto: Profimedia

Ministar je dodao da su već početkom 2000-ih Vašington i Evropska unija počeli otvoreno da zahtevaju od Kijeva da odluči sa kim: sa Zapadom ili Rusijom.

- Zapad od 2014. bezuslovno usmerava rusofobični režim koji je doveo na vlast državnim udarom. Dovođenje (Vladimira) Zelenskog na čelo bilo kog i najmanjeg zapaženog međunarodnog foruma je takođe deo inscenacije. On govori, drži patetične govore, a kada iznenada ponudi nešto ponekad razumno - udarili su ga po ruci, kao što je bio slučaj posle istanbulske runde rusko-ukrajinskih pregovora: tada - krajem marta - kao da je svanula svetlost u dijalogu, ali je Kijev bio prinuđen da odustane, koristeći, između ostalog, montiranu epizodu u Buči – objasnio je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Vašington, London, Brisel su počeli da traže da Kijev ne počinje pregovore sa Rusijom dok Ukrajina ne ostvari punu vojnu prednost (posebno se trudio bivši britanski premijer (Boris) Džonson, a sa njim i mnogi drugi koji još deluju, ali su već pokazali sličnu neadekvatnost zapadne politike) - dodao je Lavrov.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu već osam godina“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Prema podacima Ministarstva odbrane, udari se izvode samo po vojnoj infrastrukturi i pozicijama ukrajinskih trupa. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna