RAT U UKRAJINI: Smenjen šef SBU- 60 agenata prišlo Rusima; Otkriven magacin diverzanata imali i PVO sistem Igla (MAPA/VIDEO)

Novosti online

17. 07. 2022. u 07:32 >> 02:44

U TOKU je 144. dan specijalne vojne operacije koju ruska vojska izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Смењен шеф СБУ- 60 агената пришло Русима; Откривен магацин диверзаната имали и ПВО систем Игла (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Otkriveno skrovište diverzanata imali i PVO sistem Igla

U Hersonu su pronađena dva prenosiva protivvazdušna raketna sistema (MANPADS) „Igla“, bacač granata, eksploziv sa detonatorima, granate i automati kalašnjikov – u lageru koji su opremili ukrajinski diverzanti, rekao je za RIA izvor u ruskim agencijama za sprovođenje zakona.

Operaciju otkrivanja izveli su zaposleni jedne od ruskih agencija za sprovođenje zakona uz podršku OMON „Jug“, rekao je izvor.

Ruski vojnici na istoku Ukrajine, Foto AP

Oba MANPADS-a Igla su bila bez lansera, serijski brojevi nisu čitljivi. Pored toga, rekao je izvor, tamo je bio sakriven i bacač granata RPG-18, više od 2.000 metaka kalibra 5,45 mm u standardnim pakovanjima i još hiljadu u rasutom stanju; dve jurišne puške - AKM i AKSU; tri granate F-1 i sedam RGD granata, kao i 21 upaljač UZRGM; pištolj PM sa dva šaržera; 400 grama TNT, pet elektronskih detonatora i dva kabla za paljenje od 15 centimetara.

 

Američkim HIMARS-ima po civilima

Ukrajinske trupe u 22.35 ispalile su dve rakete na grad Stahanov iz američke MLRS HIMARS, saopštila je kancelarija LPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Uništena poljska haubica Krab (VIDEO)

Militanti Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokazali dimljene delove NATO opreme – sve što je ostalo od poljskih 155-mm samohodnih topova „Krab” isporučenih Ukrajini.

 

Raketirana Makejevka

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa iz Grada na Makejevku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Smenjen šef SBU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je smenio sa dužnosti generalnog tužioca Ukrajine Irinu Venediktovu i šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivana Bakanova, prenela je Strana.ua, pozivajući se na relevantne uredbe.

 

Dolomitnoje ponovona udaru NATO zrna

Ukrajinske trupe ispalile su šest granata kalibra 155 milimetara u pravcu naselja Dolomitnoje, granatirane su i Gorlovka, Novobahumtovka, Novoselovka i Železnaja Balka, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Zašadni ultimatum Zelenskom

Zapadni pokrovitelji postavili su Vladimiru Zelenskom ultimatum: ne sme da preda Slavjansk u DNR u protivnom slučaju će biti prekinuta vojna pomoć, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

Granatirana škola u Aleksandrovki u DNR

Ukrajinska vojska konstantno napada školsku zgradu u selu Aleksandrovka u blizini fronta u DNR, u čijem podrumu se kriju civili, rekli su za RIA Novosti.

- Granatiranje je konstantno. Cela škola je uništena... podrum se trese, cela škola se trese, staklo, sve se ruši. Razbijaju sve, prodavnice, škole, rekao je za RIA Novosti lokalni stanovnik Nikolaj Bondarenko.

 

Poginula 4 vojnika DNR

Četiri vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula, a sedam je ranjeno tokom proteklog dana, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a sedam je ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije.

Foto Tanjug/AP

Ispaljeno 460 projektila na 10 naselja

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 460 granata na deset naselja republike.

 

Gađano Dolomitnoje

Ukrajinski vojnici su za osam minuta dva puta gađali selo Dolomitnoje, ispalivši četiri granate iz tenka i 15 granata kalibra „NATO” 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u ZKCC.

Kako se navodi u poruci predstavništva u Telegram kanalu, na naselje je pucano u 18.27 i 18.35 časova.

 

Granatirani gradovi sa NATO artiljerijom

Ukrajinske trupe su za oko sat vremena granatirale naselja Dolomitnoje, Verhnetoreckoe i Aleksandrovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući granate „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Ukrajinci gađali selo u Rusiji

U Brjanskoj oblasti selo Zernovo našlo se pod vatrom Ukrajine. Ispaljeno je najmanje 29 artiljerijskih granata. Ranije je ovo naselje već granatirano od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: EPA

 

Na zaporoškom pravcu VSU dovodi nove jedinice

Situacija nije pretrpela značajne promene. Ukrajinska komanda obučava novopridošle jedinice 65. brigade. Postoji borbena koordinacija vojnog osoblja.

U sivoj zoni ruska vojska je pogodila neprijateljske položaje u Kamenki, Ščerbaku i Malom Ščerbaku. Jedinice 65. Ombre i Teritorijalne odbrane povukle su se sa prednjih položaja. U toku je pregrupisavanje ovih jedinica.

 

Artiljerijski i PVO sistemi u Avdejevki

AN/TPK-50 protivbaterijski radar radi u Avdejevki za suzbijanje ruske artiljerije. PVO obezbeđuje sistem PVO Buk u Gornjaku, a radar srednjeg dometa AN/MPK-64 Sentinel deluje u oblasti Bogojavlenka.

 

Okružene jedinice 110. brigade VSU

Savezničke snage su tokom borbi u okolini Kamenke uspostavile kontrolu nad položajima duž magistralnog puta Avdejevka-Konstantinovka i kontrolu vatre nad putem Kamenka-Avdejevka. Zbog toga je u Kamenki blokirano nekoliko jedinica 110. brigade.

Foto Tanjug/AP

 

Lisičansk posle oslobođenja

Tokom borbi za Lisičansk, ukrajinske trupe i militanti nacionalističkih bataljona koristili su elitnu gradsku gimnaziju kao štab brigade, a oklopna vozila i artiljerija bili su smešteni na teritoriji obrazovne ustanove, iz koje su stambena naselja grada granatiran, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Vojnici grupe „Hrabri“ Centralnog vojnog okruga (CVO) u oslobođenom Lisičansku otkrili su štab brigade Oružanih snaga u zgradi Lisičanske multidisciplinarne gimnazije – jedne od najboljih škola u regionu.

 

Poslednja prepreka pre Slavjanska

Regularna ukrajinska vojska pokušava da se povuče poslednjih dana, prikrivajući izvlačenje haotičnim artiljerijskim udarima. Savezničke snage stabilno idu napred, oslobađajući Donjecku Narodnu Republiku.

 

Nema dovoljno prevodilaca za obučavanje vojnika

Britansko Ministarstvo odbrane ima poteškoća u obezbeđivanju dovoljnog broja ukrajinskih vojnih prevodilaca koji su stigli u zemlju na obuku, navode novine.

Ranije je premijer Boris Džonson predložio pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih vojnika sa sposobnošću da obuče do 10.000 vojnika svaka četiri meseca.

 

Izložba zarobljenog naoružanja nacista Azov

U Mariupolju se, prvi put od oslobođenja grada od nacionalista, održava izložba zarobljene opreme i naoružanja Oružanih snaga Ukrajine iz pogona Azovstalj (VIDEO).


Pored teške vojne opreme, ovde su predstavljene i snajperske puške, mitraljezi i pištolji koji su u službi NATO-a.

 

Ranjena žena u ukrajinskom granatiranju

Žena je povređen u posledicama granatiranja naselja Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

U Vinici likvidiran pukovnik RV VSU

14. jula je preminuo rodom iz Dnjepropetrovske oblasti, pukovnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Dmitrij Burdiko.

Ranije je na mreži kružila informacija da je tamo likvidiran i visoki oficir Ratnog vazduhoplovstva Konstantin Puzirenko.

 

Artiljerijski napadi na naselja u DNR

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Verhnjetorecko u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 18 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske trupe granatirale su Verhnetoretske i Novobahmutovku za pola sata, ispaljeno je 36 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Ruska vojska u Ukrajini pojačava dejstva u svim pravcima.

MAPA

Pogledajte kako trenutno izgleda situacija u Ukrajini:

 

NATO oružjem udvostručio broj civilnih žrtava

Broj žrtava među civilnim stanovništvom Donjecke Narodne Republike se više nego udvostručio zbog upotrebe sistema dugog dometa NATO-a i taktičkih raketnih sistema „Točka U“ od strane ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik donjecki vojni ekspert major Sergej Pereverzev.

- U periodu od početka specijalne operacije, teritorija DNR je više od 30 puta napadnuta raketama ‘Točka U’, zabeleženo je više od 400 epizoda gađanja granatama tipa NATO-a kalibra 155 mm i više od pet puta neprijatelj je koristio višecevne bacače raketa ‘Himars’. Napominjemo da je kada su oružane formacije Ukrajine počele da upotrebljavaju naoružanje zemalja NATO-a, broj civilnih žrtava i uništavanja civilne infrastrukture povećan 2,5 puta - rekao je Pereverzev.

Rusi uništili skladište NATO raketa

Visokopreciznim raketama dugog dometa vazdušnog lansiranja u jednom preduzeću u Odesi uništeno je skladište protivbrodskih raketa „Harpun“ koje su Ukrajini predale zemlje NATO-a, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da je visoko preciznim napadom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na privremenu dislokaciju 92. mehanizovane brigade Ukrajine u Harkovskoj oblasti ubijeno do 200 pripadnika 2. i 3. bataljona, a uništeno je više od deset oklopnih vozila.

Zbog značajnih gubitaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine, sve je više slučajeva dezertiranja. Tako je streljačka četa 58. bataljona 104. posebne brigade teritorijalne odbrane, koja je bila pod operativom komandom 108. bataljona 10. jurišne brigade u rejonu naselja Verhnjekamensko u DNR u punom sastavu napustila svoje položaje i otišla u nepoznatom pravcu.

U rejonu naselja Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici visokopreciznim kopnenim oružjem uništen je lanser i transportno vozilo višecevnog raketnog sistema „Himars“ američke proizvodnje, naveo je Konašenkov.

Napadom na položaje 97. bataljona 60. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti ubijeno je do 65 neonacista i više od 10 specijalnih vozila.

Osim toga, tokom prethodnog dana visokopreciznim oružjem ruske Vazdušno-kosmičke snage uništile su četiri komandna mesta, uključujući komandno mesto bataljona 59. motorizovane pešadijske brigade u Nikolajevskoj oblasti i 242. bataljona 241. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti, šest skladišta municije u Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj oblasti i Sumskoj oblasti, kao i ukrajinska vojna tehnika i ljudstvo u 19 okruga, uključujući strane plaćenike na četiri privremena položaja u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

U okviru kontrabaterijske borbe uništen je vod višecevnih raketnih sistema, devet artiljerijskih vodova haubica „Hijacint B“ i artiljerijskog oruđa D-30 u DNR, kao i artiljerijske jedinice na vatrenim položajima u 107 okruga.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija su tokom 24 časa uništile 21 komandno mesto, ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 189 okruga.

Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski helikopter Mi-17 u vazduhu kod Slavjanska u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Takođe, ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu u Harkovskoj oblasti.

Osim toga, u Hersonskoj oblasti presretnuta je ukrajinska balistička raketa „Točka U“, a u ​​Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti i LNR presretnuto je osam granata ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Himars“.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 257 aviona, 140 helikoptera, 1.558 bespilotnih letelica, 355 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.084 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 747 višecevnih bacača raketa, 3.151 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 4.379 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Šta se dešava u Harkovu?

U Harkovskoj oblasti počele su da rade vojne komande, a uprava regiona je transformisana u vojno-civilnu, javila je pres služba regiona na svom kanalu na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak kako vojni lekari pomažu stanovnicima Harkovske oblasti.

Loše vesti za Kijev

U protekla 24 časa je tokom borbi ubijeno 62 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno tri oklopna transportera i devet vozila.

Tokom proteklog dana oružane formacije Ukrajine gađale su naselja Skargovka i Alčevsk koristeći američke višecevne bacače raketa M142 „Himars“, ispalivši tri rakete.

Zaporošci pozvali Zelenskog da povuče vojsku

Kijevske vlasti treba da prekinu okupaciju centra Zaporoške oblasti i povuku svoje trupe, izjavio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov.


- Zaporožje će biti oslobođeno... Razvija se plan da oslobađanje grada prođe uz minimalno uništavanje infrastrukture, uprkos činjenici da su borci Zelenskog minirali mostove i druge objekte. Pozivamo Zelenskog da naredi povlačenje svojim trupama i okonča okupaciju grada- rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, stanovništvo dela Zaporoške oblasti, koji je i dalje pod kontrolom režima Zelenskog, čeka oslobođenje i traži „da ih spasu od okupacije ukrajinskih neonacista“. On je napomenuo da ukrajinske snage, policajci i pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine u gradu vrše masovne racije.

Donjeck na udaru

Ukrajinske snage gađale su tokom noći naselje Jelenovku i Kirovski i Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši 13 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe je gađana Makejevka sa tri granate kalibra 152 milimetra, dodaje se u saopštenju.

Predstavništvo navodi i da je u 8 časova na Pantelejmonovku ispaljeno deset granata kalibra 152 milimetra, prenosi Sputnjik.

PVO čuva nebo Luganska

PVO ponovočuvala nebo iznad Luganska, ispaljeno je najmanje 6 protivvazdušnih raketa za presretanje vazdušnih ciljeva, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

Podsećamo, specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da Zapad želi da porazi Rusiju na „bojnom polju” u Ukrajini i poručio „neka probaju”, ukazujući takođe da Moskva „još nije počela ozbiljne stvari”.

BONUS VIDEO: GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)