OTKRIĆE U LISIČANSKU - ELITNA GIMNAZIJA RATNI POLOŽAJ: Nacističe jedinice uništile jednu od najboljih škola

P. Z. S. / ria.ru

17. 07. 2022. u 18:23

TOKOM borbi za Lisičansk, ukrajinske trupe i militanti nacionalističkih bataljona koristili su elitnu gradsku gimnaziju kao štab brigade, a oklopna vozila i artiljerija bili su smešteni na teritoriji obrazovne ustanove, iz koje su stambena naselja grada granatiran, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

ОТКРИЋЕ У ЛИСИЧАНСКУ - ЕЛИТНА ГИМНАЗИЈА РАТНИ ПОЛОЖАЈ: Нацистиче јединице уништиле једну од најбољих школа

Foto Tanjug/AP


Vojnici grupe „Hrabri“ Centralnog vojnog okruga (CVO) u oslobođenom Lisičansku otkrili su štab brigade Oružanih snaga u zgradi Lisičanske multidisciplinarne gimnazije – jedne od najboljih škola u regionu.

Prema rečima lokalnog stanovništva, ukrajinska vojska je zauzela školsku zgradu tokom bitaka za grad i, zapravo, nasilno udaljila direktora obrazovne ustanove u Dnjepropetrovsk, koji se do poslednjeg opirao pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da se okrenu gimnaziju u vojni objekat.

U blizini zgrade jedne od zgrada gimnazije, ukrajinska vojska je opremila skloništa za vojnu opremu, a na sportskom terenu na brdu - vatrene položaje za artiljeriju i minobacače, sa kojih su granatirani stambeni delovi grada i okoline.

Komanda nacionalističkih bataljona nalazila se na susednom mestu u bolničkom krugu. U zgradi su pronađeni različiti dokumenti, ostaci komunikacione opreme i flaše molotovljevih koktela.

Niz padinu brda, na kome se nalazi bolnički kampus i gimnazija, prolazi železnička pruga. Prema rečima lokalnog stanovništva, ukrajinski militanti su sa njegovog nasipa neprestano gađali stambene zgrade iz minobacača.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba