BAJDEN SE SASTAO SA AL-SISIJEM: Šta su bile glavne teme razgovora američkog i egipatskog predsednika

Tanjug

16. 07. 2022. u 15:38

EGIPATSKI predsednik Abdel Fatah al-Sisi razgovarao je danas na marginama arapskog samita u Džedi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o globalnoj krizi sa isporukama hrane i prekidima u snabdevanju energijom.

БАЈДЕН СЕ САСТАО СА АЛ-СИСИЈЕМ: Шта су биле главне теме разговора америчког и египатског председника

Foto: AP Photo/Evan Vucci

Bio je to prvi susret dvojice lidera tokom kojeg se razgovaralo i o mogućnostima za oživljavanje palestinskog mirovnog procesa i naporima Egipta da obezbedi pravno obavezujući sporazum o funkcionisanju Velike Brane Renesansa Etiopije (GERD), navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva, prenosi Rojters.

Kairo godinama traži dogovor oko etiopske brane GERD, koja je podignuta na etiopskom Plavom Nilu i već dve godine puni akumulaciju dok Kairo strahuje da brana može da ugrozi oskudne zalihe vode u Egiptu.

Zvanični Kairo i egipatska ekonomija našli su se pod velikim finansijskim pritiskom zbog globalnog povećanja cena roba, uključujući pšenicu i naftu, koje je dodatno intenzivirano nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Odnosi između Egipta i Sjedinjenih Država bili su poremećeni u prvim mesecima Bajdenove administracije, pre svega zbog razlika u pogledu ljudskih prava i pre pokušaja Egipta da posreduje u prekidu vatre u Gazi u maju 2021. godine nakon čega su relacije između Kaira i Vašingtona počele da se popravljaju.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: "URAGAN" PONOVO U AKCIJI - Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)