DEMINERI ČISTE SEVERODONJECK: Vrebaju zaostale granate, mine, ali i zamke

P. Z. S. / ria.ru

14. 07. 2022. u 21:20

RUSKI demineri nastavljaju sa čišćenjem mina oslobođenog Severodonjecka, u četvrtak su na centralnim ulicama grada pronađena i neutralisana neeksplodirana ukrajinska artiljerijska granata kalibra 152 mm i granata za podcevni bacač granata, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

ДЕМИНЕРИ ЧИСТЕ СЕВЕРОДОЊЕЦК: Вребају заостале гранате, мине, али и замке

Foto P. Milošević


Pregledajući ulice Severodonjecka, ruski vojni inženjeri pronašli su neeksplodiranu ukrajinsku artiljerijsku granatu kalibra 152 mm u Parku 68 godina pobede u samom centru grada. Blokirani su obližnji putevi i ulazi, nakon čega su saperi podmetnuli TNT bombu i detonacijom neutralisali eksplozivni predmet.

U susednoj ulici Majakovskog, u blizini trotoara kod kuće broj 13, druga grupa sapera je pronašla neeksplodiranu granatu za podcevni bacač granata. Nakon dodatnog pregleda, postalo je jasno da je granata oštećena i da je nije bezbedno transportovati. Odlučeno je i da se uništi na licu mesta.U svom radu ruski vojni inženjeri koriste nova zaštitna odela OVR-2-02, kamere na šlemu i komandirski tablet, koja može da prikaže ne samo slike sa kamera na kacigi, već i sa minijaturnih robota za izviđanje Skarab i Sfera.

U ovom trenutku, glavni zadatak deminera je da očiste glavne transportne puteve grada kako bi građevinari i servisi mogli bezbedno da obnove oštećenu civilnu infrastrukturu Severodonjecka.

Osim toga, stanovnici grada, kada se u njihovim domovima pronađu eksplozivni predmeti, mogu se obratiti i ruskim saperima (deminerima) radi razminiranja.

Prema rečima ruskih vojnih inženjera, stanovnicima i ekipama za održavanje uglavnom prete neeksplodirane artiljerijske mine i granate, protivpešadijske i protivtenkovske mine, elementi kasetne municije, kao i municija za oružje velikog kalibra. Manje često, ali postoje i razne zamke.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO NIJE ZASLUŽIO: Australijan open priredio bruku posle finala