ZAPAD DA UĐE U VOJNI SUKOB SA RUSIJOM: Finski istoričar predlaže angažovanje NATO na strani Ukrajine

P. Z. S. / ria.ru

10. 07. 2022. u 20:01

ZAPADNE zemlje treba da razmotre mogućnost vojne intervencije u ukrajinskoj krizi na strani Kijeva, izjavio je finski istoričar Jusi Jalonen, prenosi časopis Verkkouutiset piše o tome.

ЗАПАД ДА УЂЕ У ВОЈНИ СУКОБ СА РУСИЈОМ: Фински историчар предлаже ангажовање НАТО на страни Украјине

Foto: Profimedia


-Do sada je propala strategija zapadnih zemalja – snabdevanje Ukrajine oružjem i izbegavanje vojne intervencije, naveo je ekspert.

Prema njegovim rečima, Ukrajina neće moći da „pobedi” Rusiju takvim učešćem Zapada. Jalonen je napomenuo da ruska vojska nastavlja da napreduje i ispunjava postavljene zadatke.

-Pre ili kasnije <…> zemlje EU ili NATO bi trebalo da razmotre direktnu intervenciju, rekao je istoričar.

Istovremeno je izrazio bojazan da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje.

U pozadini ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa, koja je počela 24. februara, Vašington i NATO saveznici nastavljaju da upumpavaju oružje Ukrajini. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport sa njim postaje legitimna meta.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je nacrt zakona o dodeli vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Kijevu. Uključuje i razna izdvajanja koja se na ovaj ili onaj način odnose na situaciju u Ukrajini. Kongres je povećao iznos na skoro 40 milijardi dolara sa 33 milijarde koliko je prvobitno tražio šef države. Kasnije su SAD najavile novi paket pomoći Kijevu.

Predsednik Vladimir Putin je, komentarišući pozive zemalja NATO-a da pobede Rusiju na bojnom polju, rekao da Zapad želi da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Istovremeno, šef države je dodao da Rusija „ozbiljno još ništa nije počela“.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024