POČINJE IZVOZ ŽITA IZ ZAPOROŽJA: Rusi obezbedili koridor, evo koja zemlja će prva dobiti isporuku

Tanjug

05. 07. 2022. u 14:51

RUSKE vlasti u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožje, koji je delimično pod ruskom kontrolom, saopštile su danas da je postignut sporazum o prodaji žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku, javila je agencija TASS.

ПОЧИЊЕ ИЗВОЗ ЖИТА ИЗ ЗАПОРОЖЈА: Руси обезбедили коридор, ево која земља ће прва добити испоруку

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Jevgenij Balicki, šef ruske uprave regiona Zaporožje, naveo je da planirani poslovi uključuju prodaju žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

On je rekao da je postignut sporazum o isporuci 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od ratara iz tog regiona.

- Cene trenutno nisu loše. Poljoprivrednik dobija oko 200 dolara po toni žita, što je odlično, jer je cena njegove proizvodnje oko 120 dolara, čak i ako se uračuna trošak dugog perioda skladištenja, koje je bio iznuđen - rekao je Balicki za Tass.

Cene ruske pšenice sa 12,5 posto sadržaja proteina za isporuku iz crnomorskih luka iznosile su 375 dolara po toni za franko brod (FOB) krajem prošle nedelje.

Region Zaporožja će, prema rečima Balickog, dobiti ove nedelje 300 železničkih vagona kako bi se, pored transporta kamionima, ubrzale isporuke žita iz Rusije.

- Železnica još ne radi u velikom obimu, donedavno smo imali samo 11 vagona - rekao je on, napominjući da je pojednostavljena procedura na kontrolnim punktovima za Krim. Takođe je naveo da je u regionu bilo oko 1,5 miliona tona žitarica u skladištima uoči nedavnog početka ovogodišnje žetve.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN" - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI SU ZA BALKAN RATOVALI! Bezočne laži Slavoja Žižeka - dobro znamo šta je Balkan!