"ČEŠKA TREBA DA NASTAVI SA PRUŽANJEM VOJNE POMOĆI UKRAJINI" Zeman: Taj sukob će još dugo trajati

Novosti onlajn/R. V.

03. 07. 2022. u 15:20

AKTUELNI sukob u Ukrajini biće dug i iscrpljujući, a Češka treba da nastavi da pruža vojnu pomoć Kijevu, rekao je češki predsednik Miloš Zeman u nedelju, govoreći za "Si En Em Prima Njuz", prenose RIA Novosti.

ЧЕШКА ТРЕБА ДА НАСТАВИ СА ПРУЖАЊЕМ ВОЈНЕ ПОМОЋИ УКРАЈИНИ Земан: Тај сукоб ће још дуго трајати

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Jutjub/BackStageProd

- Rekao sam, kao i mnogi, da će rat u Ukrajini biti dug i iscrpljujući. Broj žrtava na obe strane će se povećati. Ne možemo isključiti ni to da će se pritisak ruskih građana (na njihove vlasti) povećati i dovesti do određenih promena u ruskoj političkoj strukturi. Što se tiče stava Češke, slažem se sa nastavkom isporuke oružja Ukrajini i sa obukom njenog vojnog osoblja u našoj republici - rekao je Zeman.

Dotičući se teme sankcija Ruskoj Federaciji, Zeman je podsetio da je već u svom prvom govoru nakon izbijanja sukoba u Ukrajini 24. februara zagovarao isključenje Rusije iz SVIFT-a. Istovremeno, Zeman je liste sa sankcijama pojedinim Rusima nazvao „komičnima“.

Foto AP

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu već osam godina“.

Za to je, napomenuo je Putin, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Krajnji cilj specijalne vojne operacije, prema rečima predsednika RF, jeste oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije. Prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe.

BONUS VIDEO:

"URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju