RUSIJA IZLAZI IZ DELIMIČNIH SPORAZUMA SAVETA EVROPE: Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao odluku

Novosti online

01. 07. 2022. u 22:45

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je odluku o prekidu učešća Rusije u nizu delimičnih sporazuma Saveta Evrope, navodi Srutnjik.

РУСИЈА ИЗЛАЗИ ИЗ ДЕЛИМИЧНИХ СПОРАЗУМА САВЕТА ЕВРОПЕ: Руски премијер Михаил Мишустин потписао одлуку

FOTO: EPA

Delimični sporazum je poseban oblik saradnje u okviru Saveta Evrope koji omogućava državama članicama da se pridruže određenoj aktivnosti koju zagovaraju druge države članice ili da se uzdrže od te aktivnosti.

Prema odluci koju je potpisao premijer, Rusija prekida učešće u grupi za međunarodnu saradnju u sferi narkotika i zavisnosti (Pompidu), delimičnom sporazumu iz 1990. godine o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija), delimičnom otvorenom sporazumu Saveta Evrope za organizovanje, sprečavanje i pružanje pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških katastrofa.

Odluka se odnosi i na EURIMAŽ, Evropsku audiovizuelnu opservatoriju i druge delimične sporazume.

Podsetimo, Moskva je 15. marta saopštila da istupa iz Saveta Evrope i Evropske konvencije za ljudska prava, navodeći da će ispunjavati odluke Evropskog suda za ljudska prava ukoliko su one u skladu s Ustavom Rusije.

Istog dana je Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Komitetu ministara te organizacije ukazala da na to da Moskva ne može biti članica Saveta Evrope. Sledećeg dana je Komitet ministara Saveta Evrope usvojio odluku o prestanku članstva Rusije u organizaciji od 16. marta.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da države NATO-a i EU, zloupotrebljavajući svoju većinu u Savetu Evrope, dosledno pretvaraju tu organizaciju u instrument antiruske politike, odbijajući ravnopravan dijalog, a 25. februara su doneli diskriminatornu odluku o suspendovanju predstavništva Rusije u statutarnim telima Saveta Evrope.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SKREĆEMO VAM PAŽNJU: Poljska podigla avijaciju zbog „intenzivne aktivnosti“ Rusije