SKANDAL U ŠVAJCARSKOJ: Bugarska mafija prala novac od prodaje kokaina u banci Kredit svis

Srna

27. 06. 2022. u 17:36

SAVEZNI krivični sud Švajcarske osudio je banku Kredit svis zbog nesprečavanja pranja novca, u prvom krivičnom suđenju jednoj od najvećih banaka u toj zemlji.

СКАНДАЛ У ШВАЈЦАРСКОЈ: Бугарска мафија прала новац од продаје кокаина у банци Кредит свис

Foto: Novosti arhiva

Bivši službenik proglašen je krivim za pranje novca na suđenju, koje je uključivalo svedočenje o ubistvima i gotovini u koferima i smatra se testom za tužioce koji zauzimaju oštriji stav protiv banaka u zemlji.

To predstavlja još jednu glavobolju za drugu najveću banku u Švajcarskoj, koja se oporavlja od milijardi gubitaka nastalih usled grešaka u upravljanju rizicima i usklađenosti.

I Kredit svis i bivši zaposleni su negirali krivično delo. Banka je najavila žalbu.

Sudije su razmotrile da li su Kredit svis i bivši zaposlenik učinili dovoljno da spreče bugarsku bandu za trgovinu kokainom da pere profit preko banke od 2004. do 2008. godine.

Sud je saopštio da je utvrdio nedostatke u poslovanju banke, kako u pogledu upravljanja odnosima klijenata sa kriminalnom organizacijom, tako i u pogledu praćenja primjene pravila protiv pranja novca.

- Ovi nedostaci omogućili su povlačenje imovine kriminalne organizacije, što je bio osnov za osudu bivšeg radnika banke za kvalifikovano pranje novca, saopštio je sud.

Predsedavajući sudija u izricanju presude saopštio je da je kompanija mogla da spreči prekršaj da je izvršila svoje organizacione obaveze, te da su pretpostavljeni bivšeg zaposlenog bili "pasivni".

Banka se suočava sa kaznom od dva miliona švajcarskih franaka ili 2,1 milion dolara. Sud je, takođe, naložio plenidbu imovine vrijedne više od 12 miliona franaka koju je narko-banda držala na računima u banci i naložio banci da se odrekne više od 19 miliona franaka, što je iznos koji nije mogao biti zaplenjen zbog internih nedostataka u Kredit svisu.

Sud je bivšem radniku, čije ime se ne može navesti prema švajcarskim zakonima o privatnosti, izrekao uslovnu kaznu zatvora od 20 meseci i novčanu kaznu za pranje novca.

Akcije banke pale su za 0,7 odsto do sredine popodneva.

Stručnjaci za korupciju i pranje novca rekli su da bi činjenica da je Švajcarska pokrenula pravni postupak protiv globalnog bankarskog igrača kao što je Kredit svis mogla poslati snažnu poruku u zemlji poznatoj po svojoj bankarskoj industriji.

BONUS VIDEO: Suđenje Velji nevolji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...