RAT U UKRAJINI: Propao pokušaj izvlačenja VSU iz Severodonjecka; Pripadnici VSU - Ostavili su nas da izginemo u Donbasu (VIDEO)

Novosti online

25. 06. 2022. u 07:24 >> 22:25

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Donbasu, ušla je u 122. dan. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove DNR i LNR. Nakon što su oslobođeni strateški važni gradovi Zoloto i Gorski, pripadnici ruske vojske i snaga LNR stigli su do Lisičanska i zauzeli tri položaja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пропао покушај извлачења ВСУ из Северодоњецка; Припадници ВСУ -  Оставили су нас да изгинемо у Донбасу (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP telegram rvvoenkor

Uklonili 2.100 mina

Jedinice za razminiranje ruskih oružanih snaga i ruskog Ministarstva za vanredne situacije pronašle su i neutralisale 2,1 hiljadu eksplozivnih objekata u Donbasu za jedan dan, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje, načelnik Nacionalne odbrane Kontrolni centar.

-Ukupno je provereno 3.560,6 hektara teritorije (od toga 18,92 hektara dnevno), 35 objekata (od kojih su 13 društveno značajni objekti), dva mosta i 9,64 kilometra puteva, rekao je Mizincev na brifingu u subotu. -Otkrivena su i neutralisana 34.592 eksplozivna predmeta, uključujući 2.127 dnevno, dodao je general.

 

Specijalci NATO su Ukrajini

Saveznički komandosi, neki tajno u Ukrajini, obezbeđuju oružje i obuku. Tajna mreža komandosa i špijuna pomaže u opremi i obaveštajnim podacima, kažu zvaničnici, nagoveštavajući razmere napora da se pomogne Ukrajini, prenosi Njujork Tajms.

 

Artiljerijom po civilima

Ukrajinske trupe ispalile su četiri projektila kalibra 122 mm na Dolomite u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe ispalile su osam granata kalibra 122 mm na Horlivku u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

Ukrajinci minirali branu ugrožena 3 naselja

Ukrajinski borci nameravaju da dignu u vazduh branu na akumulacionom jezeru kod Kurahova i da potom za to optuže ruske snage, izjavio načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Raspolažemo pouzdanom informacijom da ukrajinski borci u gradu Kurahovo u Donjeckoj Narodnoj Republici nameravaju da miniraju i dignu u vazduh branu kako bi potom optužili rusku vojsku. Ta cinična akcija bi mogla da dovede do poplave usled čega bi stradali civili koji žive u nasljima Maimilijanovka, Georgijevka i Marinka, upozorio je on.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je grad Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici municijom „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštio je Zajednički centar za koordinaciju prekida vatre. Kako se navodi, ispaljeno je osam projektila.

Takođe, granatirano je i selo Glomovski, na koje je ispaljeno takođe osam projektila kalibra 152 milimetra.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i načinjenoj šteti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

DNR uništila ukrajinski VBR

Za protekla 24 časa ruska vojska i snage Donjecke Narodne Republike uništile su jedan ukrajinski sistem „grad“, jedan dron „furija“, kao i dva oklopna vozila.

Kako se navodi u saopštenju narodne milicije DNR, eliminisane su i dva položaja ukrajinske vojske u Avdejevki i Novgorodskom.

 

Ruske snage oslobodile 4 naselja

Ruska vojska je u potpunosti oslobodila gradove Severodonjeck, Borovsko, Voronovo i Sirotino, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je rekao, oslobađanjem Severodonjecka i Borovska celokupna teritorija sa leve strane reke Severski Donjec je prešla u ruke snaga Luganske Narodne Republike.

Takođe je kazao i da pokušaj neprijatelja da pretvori industrijsku zonu kombinata „Azot“ u još jedno uporište ukrajinskih snaga nije uspeo, a otpor koji su ukrajinski nacionalisti pružali je ugušen.

Trenutno je celokupna teritorija „Azota“ pod kontrolom narodne milicije Luganske Narodne Republike.

 

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Kijevski okrug Donjecka, ispalivši tri granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

 

Granatirana Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe granatirale su selo Pantelejmonovka, ispalivši sedam granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Gradonačelnik Strjuk: Ruske snage potpuno zauzele Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateski važan grad na istoku Ukrajine posle više nedelja bombardovanja.

"Grad je sada pod potpunom kontrolom Rusije. Oni sada pokusavaju da uspostave svoj poredak i imenovali su svog komandanta", rekao je gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk, prenosi Rojters.

 

Azot u rukama Narodne milicije LNR

Potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao je da je industrijska zona preduzeća „Azot“ u Severodonjecku prešla pod punu kontrolu LNR i savezničkih snaga Rusije

Foto Tanjug/AP

Osujećen pokušaj bekstva iz Severodonjecka

Propao je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da povuku preživele jedinice iz Severodonjecka u Seversk

Operacije povlačenja ukrajinskih militanata iz Severodonjecka su osujećene, izjavila je Ana Maljar, zamenica ministra odbrane Ukrajine.

Preuranjeno objavljivanje informacija sopstvenih propagandista sprečilo je juče i prekjuče Oružane snage Ukrajine da završe planirane zadatke.

 

Raketiran vojni poligon

Oružane snage RF večeras su ponovo napale centar za obuku 169 kopnenih snaga u Desni, Černigovska oblast. Poslednji put su ga udarili 16. maja.

 

Ostavili su nas da izginemo!

Kijevske vlasti su ostavile ukrajinske oružane snage da ginu u Donbasu, piše reporter CBC Njuz Nil Hauer.

-Osećaju se izdanim od svog rukovodstva. Ostavljeni su da umru u beznadežnim uslovima, rekao je novinar.

Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto AP

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su pucale na Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Uništeno 3.800  tenkova i BVP

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, ruske snege uništile su: 213 aviona, 132 helikoptera, 1.355 bespilotnih letelica, 350 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.797 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 670 višecevnih borbenih vozila. , 3.012 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 3.848 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Ukrajinsko pojačanje - preživeli iz Lisičanska

Nekoliko tenkova na ulazu u Bahmut. Kakav zaključak se može izvući iz ovoga?

-Ukrajinska komanda poslala je nova pojačanja u bivši Artjomovsk kako bi obuzdala ofanzivu Oružanih snaga RF? Ne baš. Konkretno, ovi tenkovi su stigli iz aglomeracije Lisičansko-Severodonjeck - upravo su to begunci koji su uspeli da pobegnu iz okruženja pre nego što su ruske snage zatvorile kotao.

 

Nekoliko tenkova na ulazu u Bahmut. Kakav zaključak se može izvući iz ovoga? „Ukrajinska komanda poslala je nova pojačanja u bivši Artjomovsk kako bi obuzdala ofanzivu Oružanih snaga RF“? Ne baš. Konkretno, ovi tenkovi su stigli iz aglomeracije Lisičansko-Severodonjeck - upravo su to begunci koji su uspeli da pobegnu iz okruženja pre nego što su ruske snage zatvorile kotao.

Zverstva u ukrajinske tajne službe u Izjumu

U izjumskom gradskom odeljenju Službe bezbednosti Ukrajine, u aprilu 2014. godine počeli su masakri i mučenja.

 

Strjuk: Ukrajinske trupe skoro napustile Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolevale napredujućim ruskim snagama.

Strjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje, preneo je Rojters.

Regionalne vlasti saopštile su juče da je Ukrajina spremna da povuče svoje trupe iz tog područja.

- Nažalost, oni su skoro napustili grad", rekao je Strjuk na nacionalnoj televiziji.

Ruske snage ušle u Lisičansk

Snage LNR i Rusije ušle su u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR za Sputnjik.

Pod njihovom kontrolom se nalaze i rudnik i fabrika u gradu.

Gajdaj: Ruski udari na Severodonjeck i Lisičansk, meta i Azot

Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje Azot u kojem je zarobljeno stotine civila, saopštio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

On je rekao da su ruske snage u petak napale industrijsku zonu Severodenjecka i takođe pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk, prenosi Rojters.

„Došlo je do vazdušnog udara na Lisičansk. Severodonjeck je pogođen artiljerijom“, naveo je danas Hajdaj na Telegramu, dodajući da su granatirana hemijska fabrika Azot u Severodonjecku i sela Sinjecki i Pavlograd i druga.

On nije pomenuo eventualne žrtve u hemijskoj fabrici Azot, a Rojters navodi da nije mogao nezavisno da proveri ove informacije.

Ukrajinski zvaničnik je saopštio da su policajci, spasioci i volonteri evakuisali 17 ljudi u petak iz Lisičanska.

 

Sa teritorije „Azota“ oslobođeno 800 civila

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je sa teritorije fabrike „Azot“ u Severodonjecku oslobođeno 800 civila. Kako je dodao, industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni, a u toku je čišćenje mesta Borovsko.

„Aligatori“ u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih dejstava izviđačkih jurišnih helikoptera Ka-52 „Aligator“ koji uništavaju uporišta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u okviru specijalne vojne operacije.

 

Uništene dve američke haubice

Vojnici DNR i Rusije uništili su tri višecevna raketna bacača „grad“, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Takođe su uništena tri protivnička položaja u područjima mesta Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk.

Tokom proteklog dana ukrajinske trupe su ispalile na teritoriju DNR preko 180 granata iz sistema „Grad“, „Uragan“, tenkova, topovske artiljerije kalibra 155,152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara. U napadima su poginule najmanje četiri osobe.

Stoltenberg: Situacija u Ukrajini će se rešiti pregovorima

Situacija u Ukrajini najverovatnije će biti rešena pregovorima, ocenio je šef NATO Jens Stoltenberg.

- Taj rat će se najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom. Mi smo odgovorni za to da Ukrajini osiguramo maksimalno snažnu poziciju i da joj pomognemo da ostane suverena i nezavisna evropska nacija. Najbolji način da se to uradi je da se pruža jak vojna i ekonomska podrška i da se nastavi sa oštrim sankcijama protiv Rusije - rekao je Stoltenberg u intervjuu za španske medije.

Raketni napadi i na Mikolajev

Ruski snage izvršile su raketni napad na grad Mikolajev, na jugu Ukrajine, saopštila je predstvanica pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

- Jug je, zajedno sa celom zemljom, takođe bio pod vazdušnom uzbunom - rekla je Gumenjuk, prenosi Unian.

Dodala je da se utvrđuju razmere razaranja i da li ima žrtava, ali da je poznato da su napadnuti lučka infrastruktura i stambeni kvartovi.

Ruske snage izvele udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji. Ruske trupe ispalile su šest raketa na vojni objekat u Javorivu u Lavovskoj oblasti, a u napadu su povređene četiri osobe, prenosi Unian objavu načelnika regionalne administracije Maksima Kozickog.

On je rekao da je raketni napad izveden iz Crnog mora i da je lansirano šest projektila, od kojih su dva oborena.

Interfaks Ukrajina prenosi da je na Žitomirsku oblast ispaljeno oko 30 raketa i da je u tom napadu jedan vojnik poginuo, a drugi ranjen. Napadnuto je i selo Desna u Černigovskoj oblasti sa 20 raketa. Pričinjena je šteta na infrastrukturi, a prema prvim informacijama nema žrtava.

Operativna komanda Sever saopštila je da su rakete ispaljene iz aviona i sa zemlje sa teritorije Belorusije, navodi Interfaks Ukrajina. Pod raketnom paljbom našla se i Dnjepropetrovska oblast, gde je povređena 60-godišnja žena, prenosi Unian.

Ukrajinci krili skladište municije u višespratnici

Ukrajinske snage imale su skladište municije u podrumu višespratnice u Gorskom, rekao je zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

U skladištu je bilo minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, 82 milimetra, granate VOG 17, kao i drugi tipovi municije

Žena ubijena tokom granatiranja Donjecka

Žena je poginula u noćnom granatiranju Donjecka u DNR od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

- Ukrajinske granate nastavljaju da oduzimaju živote civila. Usled noćnog granatiranja Petrovskog okruga, umrla je žena rođena 1983. godine - napisao je on na Telegramu.

Većina izbeglica iz Donbasa želi da se vrati kući

Većina izbeglica iz Donbasa koji su otišli ​​u Rostovsku oblast nakon eskalacije sukoba sredinom februara žele da se vrate kući kada se situacija popravi, rekao je za RIA Novosti regionalni guverner Vasilij Golubev.

- Glavni deo izbeglica planira da se vrati nazad nakon stabilizacije situacije. Istovremeno, neki od njih žele da ostanu u Rostovskoj oblasti - rekao je on.

Ukrajinske trupe granatirale Kremenec u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Kremenjec u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Posle 03.00 zabeleženo je granatiranje iz VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u sledećim pravcima: 05.00 – naselje Pobeda – naselje Kremenec: ispaljeno je 5 granata kalibra 122 mm - navodi se na Telegram kanalu predstavništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojna baza dignuta u vazduh, ima mrtvih - Oglasili se Amerika i Izrael (VIDEO)