BAJDEN ZGROŽEN ODLUKOM VRHOVNOG SUDA SAD: Oduzeto Ustavno pravo američkom narodu, apelujem na Kogres da donese zakon o abortusu

P.Z.S. /sputnjik internešnel

24. 06. 2022. u 19:23

ODLUKA Vrhovnog suda SAD da poništi presudu Roe protiv Vejda o abortusu već je pokrenula demonstracije za izbor i za život u Vašingtonu, DC.

БАЈДЕН ЗГРОЖЕН ОДЛУКОМ ВРХОВНОГ СУДА САД: Одузето Уставно право америчком народу, апелујем на Когрес да донесе закон о абортусу

Foto: AP

Nacrt mišljenja je procureo ranije ove godine, što je izazvalo osude demokrata i pohvale republikanaca.

-Danas je Vrhovni sud Sjedinjenih Država izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu koje je već priznao. Nisu ga ograničili, jednostavno su ga oduzeli. To nikada nije urađeno za pravo tako važno za tako mnogi Amerikanci, ali oni su to uradili. To je tužan dan za sud i za državu, rekao je predsednik Džo Bajden u petak obraćajući se naciji nakon presude SCOTUS-a kojom je poništena značajna odluka Roe protiv Vejda iz 1973. godine, koja je garantovala američkim ženama pravo na abortus skoro pet decenija.

-Po mom mišljenju, to je realizacija ekstremne ideologije i tragične greške Vrhovnog suda, dodao je Bajden.

Američki predsednik je nastavio rekavši da su "zdravlje i život žena u ovoj naciji sada ugroženi", i insistirao da je "Sud bukvalno [vratio] Ameriku 150 godina unazad. To je tužan dan za zemlju".

On je istovremeno rekao da ta presuda ne znači da je "borba završena".

-Nemojte pogrešiti: ova odluka je kulminacija namernog napora tokom decenija da se poremeti ravnoteža našeg zakona.

Bajden je pozvao Kongres da preduzme mere za kodifikaciju zaštite za abortuse u savezni zakon, naglašavajući važnost glasanja birača u korist kandidata za abortus tokom izbora na sredini mandata ove jeseni.

Predsednik je zatim izneo radnje koje će njegova administracija preduzeti u pokušaju da olakša pristup abortusu nakon odluke Vrhovnog suda da poništi Roe protiv Vejda:

-Žene moraju ostati slobodne da bezbedno putuju u drugu državu kako bi tražile negu koja im je potrebna. Moja administracija će braniti to osnovno pravo. Ako bilo koji državni ili lokalni zvaničnik – visoki ili niži – pokuša da ometa ženino ostvarivanje njenog osnovnog prava na putovanje, Učiniću sve što je u mojoj moći da se borim protiv tog duboko neameričkog napada. Moja administracija će takođe zaštititi pristup žena lekovima koje je odobrila Uprava za hranu i lekove, FDA, poput kontracepcije, koja je neophodna za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Vrhovni sud SAD objavio je u petak odluku da poništi značajnu presudu iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje. Nacrt odluke je procureo u maju, što je izazvalo proteste širom zemlje, kao i istragu Vrhovnog suda SAD  o izvoru curenja.

Izražavajući mišljenje koje je podržala većina suda devetorice, sudija Semjuel Alito je rekao: "Roe je od početka bio u velikoj meri u krivu. Njegovo obrazloženje je bilo izuzetno slabo, a odluka je imala štetne posledice. I daleko od toga da dovede do nacionalnog poravnanja o pitanju abortusa, Roe i Kejsi su rasplamsali debatu i produbili podele."

Pet sudija koje su imenovali republikanski predsednici - Klarens Tomas, Semjuel Alito, Nil Gorsač, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret - glasali su za poništavanje odluke o abortusu. Protiv su glasala trojica sudija Stiven Brejer, Sonja Sotomajor i Elena Kejgan, dok je glavni sudija Džon Roberts bio uzdržan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (4)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina