LUMUMBIN ZUB PREDALI SINU: U plavoj kutiji deo čoveka koji je dao život za borbu protiv kolonijalizma (FOTO)

V. N.

21. 06. 2022. u 09:48

NA ceremoniji u Briselu, Belgija je juče porodici predala zub Patrisa Lumumbe, kao jedini preostali posmrtni ostatak mučki ubijenog afričkog lidera i heroja nezavisnosti Konga.

ЛУМУМБИН ЗУБ ПРЕДАЛИ СИНУ: У плавој кутији део човека који је дао живот за борбу против колонијализма (ФОТО)

Foto Profimedija

To je sve što je ostalo od prvog premijera Demokratske Republike Kongo, simbola borbe afričkih naroda protiv kolonijalizma. U palati "Egmont" u centru Brisela, njegovom sinu Rolandu, predata je plava kutija u kojoj se nalazi zub.

- Postoji određeni osećaj zadovoljstva posle svih ovih godina - rekao je Roland pre ceremonije.

Nakon što je 1960. postao prvi demokratski izabran premijer Konga, posle samo nekoliko meseci Lumumba je postao žrtva hladnoratovske politike, unutrašnje borbe za vlast i pokušaja otcepljenja pobunjeničke grupe u provinciji Katanga bogatoj mineralima. Nije bio po volji ni belgijskim vlastime, jer je oštro i bez zadrške kritikovao surovu kolonijalnu eksploataciju koju je Belgija sprovodila u Kongu.

Lumumbu su 1961. uhapsili i streljali separatisti i belgijski plaćenici, ali za organizovanje likvidacije mnogi istoričari optužuju CIA. Ubice su rastvorile njegove posmrtne ostatke u kiselini, a zubi su sačuvani kao sablasno podsećanje na svirepo ubistvo ovog afričkog političara.

Foto Profimedija

Patris Lumumba

 

Demonstracije u Beogradu

POSLE ubistva Patrisa Lumumbe u Beogradu su u znak protesta održane velike demonstracije koje su se pretvorile u nerede. Zauzeta je i opljačkana belgijska ambasada, jer se verovalo da su Belgijanci, kao bivši kolonisti, umešani u ubistvo. Inače, jedan od studentskih domova u Beogradu, kao i ulice u našoj prestonici, Nišu, Subotici, Vranju, Smederevu i Zaječaru po njemu nose ime.

V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)