MAĐARI POČINJU DOGRADNJU NUKLEARNE ELEKTRANE: Hoće da se oslobode neizvesnosti, radovi mogu da počnu

Tanjug

11. 06. 2022. u 18:19

MINISTAR spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas da "pravi građevinski radovi" na dogadnji nuklearne elektrane Paks mogu da počnu pošto su dobijene sve neophodne dozvole Uprave za atomsku energiju.

МАЂАРИ ПОЧИЊУ ДОГРАДЊУ НУКЛЕАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Хоће да се ослободе неизвесности, радови могу да почну

Foto: Shutterstock

- Mi, Mađari, gradimo nuklearnu elektranu Paks kako bismo od 2030. godine mogli da se oslobodimo svih neizvesnosti na međunarodnom energetskom tržištu i da dugoročno zadržimo našu šemu smanjenja cena komunalnih usluga - naveo je Sijarto, prenosi MTI.

Jedna od najozbiljnijih svetskih kriza je energetska kriza, naveo je Sijarto u video snimku objavljenom na Fejsbuku, dodajući da će u narednim godinama zemlje koje budu u stanju da proizvedu značajan deo energije koja im je potrebna imati veliku prednost u odnosu na one koje to ne budu mogle da učine.

- Dozvola za izgradnju dijafragme zida i dozvola za stabilizaciju tla najvažniji su preduslovi za realizaciju projekta. Prva je već dobijanja, a pošto je danas dobijena i druga, ''pravi građevinski radovi'' mogu da počnu - istakao je Sijarto, prenosi mađarska agencija.

Podsećamo, Sijarto je nedavno rekao da je Mađarska od EU dobila izuzeće od sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom "Družba", i dodao da Srbija može da računa na njegovu zemlju.

- Srbija može da računa na nas u pogledu snabdevanja sirovom naftom, kao što to može i kada je u pitanju gas. To je privremeno rešenje i zato je važno da se sa Hrvatskom postigne dogovor o povećanju isporuka crnog zlata "Janafom".

On je takođe rekao da nuklearna elektrana Paks može biti iskorišćena u zajedničkom interesu.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!