BAJDENU SE SMEŠI SUKOB SA REPUBLIKANCIMA Predsednik SAD ne želi da prekrši Ustav zarad pooštravanja zakona o prodaji oružja

Srna

09. 06. 2022. u 09:34

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden rekao je da ne namerava da prekrši Ustav zarad pooštravanja zakona koji regulišu prodaju oružja u zemlji.

БАЈДЕНУ СЕ СМЕШИ СУКОБ СА РЕПУБЛИКАНЦИМА Председник САД не жели да прекрши Устав зарад пооштравања закона о продаји оружја

Džozef Bajden, Foto AP

Na pitanje zašto administracija ne preduzima oštre mere u cilju pooštravanja kontrole nad prometom oružja, Bajden je gostujući u emisiji mreže Ej-Bi-Si rekao da mere za regulisanje prodaje oružja moraju proći kroz proces odobrenja u Kongresu SAD, gde se demokratama protive republikanci.

- U okviru svojih predsedničkih ovlašćenja izdao sam izvršne naredbe koje se odnose na oružje, na posedovanje oružja, odluke o tome da li su potrebne liste čekanja, odnosno pravo na kupovinu oružja. Radio sam stvari koje su u mojoj nadležnosti - naglasio je američki lider.

Foto AP

Bajden je rekao da ne želi da zloupotrebi Ustav i njegovu transparentnost, napominjući da ga često pitaju zašto nastavlja "da igra po pravilima kada republikanci ne igraju po pravilima".

- Ako i mi učinimo isto, naša demokratija će biti ugrožena - zaključio je Bajden.

Diskusija o prodaji i kontroli oružja intenzivirala se u SAD nakon događaja od 24. maja u osnovnoj školi u mestu Juvaldi u Teksasu, kada je 18-godišnji mladić otvorio vatru i ubio 21 osobu, od toga 19 dece.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Predstavnički dom američkog Kongresa juče je odobrio nacrt zakona o pooštravanju kontrole nad prometom vatrenog oružja u zemlji. Predlog zakona podržava vladajuća Demokratska partija u SAD, republikanci mu se protive. Inicijativa predviđa strože kazne za određene prekršaje u vezi sa vatrenim oružjem i zabranu prodaje magazina velikog kapaciteta. Planirano je i pomeranje starosne granice za kupovinu poluautomatskih pušaka sa 18 na 21 godinu.

Očekuje se da ova inicijativa neće dobiti potrebnu podršku u Senatu Kongresa SAD zbog stava republikanaca, navodi TASS.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!