TITO DRUGI PUT MEĐU HRVATIMA: Hoće li zagrebački Trg Republike Hrvatske da se opet nazove po Brozu?

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

09. 06. 2022. u 09:20

AKO uspe predlog gradske organizacije SDP-a, koji stidljivo podržava i nova zagrebačka vlast, uskoro bi najlepši trg u hrvatskoj prestonici ponovo dobio ime Josipa Broza Tita.

ТИТО ДРУГИ ПУТ МЕЂУ ХРВАТИМА: Хоће ли загребачки Трг Републике Хрватске да се опет назове по Брозу?

Trg Republike Hrvatske , Foto Shutterstock

Pri kraju mandata dugovečnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, trg na kojem je i Hrvatsko narodno kazalište, preimenovan je u Trg Republike Hrvatske, a sada Viktor Gotovac, šef gradske organizacije SDP-a traži da se Tito po drugi put vrati među Hrvate.

Inicijativa nije sa oduševljenjem dočekana među Zagrepčanima, a žestoko joj se protivi i vladajući HDZ, ocenjujući da je promašena.

- Tito je bio istorijska ličnost, ali je pre svega negativan u svom političkom delovanju - tvrdi Branko Bačić, predsednik Kluba poslanika HDZ-a u Saboru.

Sa druge strane, deo levih intelektualaca smatra da bi se time ispravila istorijska nepravda, jer je Tito izgubio svoj trg zbog ucena ustaške desnice, ali da ipak nije trenutak da se zbog daleko važnijih problema u gradu, sada sve fokusira na Broza. "On je naš brend", kažu u SDP, jer da nije bilo Tita, Hrvatska ne bi imala Dalmaciju, ostrva, Rijeku i Istru.

O Titu je u Saboru govorio i bivši general HOS-a, Ante Prkačin, naglasivši da postoje bar 16 datuma o njegovom rođenju, ali nijedan nije tačan.

- Jedno je sigurno, njegova biografija počinje kad je, kao dvadesetdvogodišnjak, učestvovao u Prvom svetskom ratu, kažu u najkvalitetnijoj hrvatskoj jedinici, 42. domobranskoj vražjoj diviziji, sa kojom je ratovao na prostoru Srbije. Srbi su skloni mitomaniji i pričama, ali ima deo ratništva na koji mogu da budu ponosni, a to je Prvi svetski rat, u kom su ostvarili nekoliko briljantnih pobeda.

Ante Prkačin, Foto Printskrin

- Zanimljivo je da nisu dobili nijednu borbu sa tom 42. divizijom, već su izgubili najjunačkiju srpsku bitku na Mačkovom kamenu. Nisu imali protiv sebe Slovake ili Čehe, već Hrvate i Broza koji je dobio srebrnu austrijsku medalju za hrabrost i bio jako dobar borac. A sa srpske strane, ratovao je Dragoljub Draža Mihailović, koji je dobio dve zlatne medalje. Draža je dobro branio Srbe, Broz ih ubijao. A 80 odsto ludih Srba više vole Broza nego Dražu - kaže Prkačin.

Ovaj bivši general koga bije glas da govori bez dlake na jeziku kaže da se Tito ni u Rusiji, gde je pet godina proveo u zarobljeništvu, nije učlanio u Komunističku partiju, već se vraća u Jugoslaviju i odlazi u Beograd da gradi karijeru. "Srpski komunisti žele da sačuvaju Jugoslaviju, a hrvatski žele da je unište. Broz diže nekakvu revoluciju da bi završio na petogodišnjoj robiji koja mu je dobrodošla da ode opet u Sovjetski Savez.

MRŽNjA

BIVŠI general HOS-a, Ante Prkačin, poznat je i po izjavama mržnje prema Srbima, za koje kaže da su vekovima želeli da "posrbe Hrvate, a na kraju su morali da se vraćaju na traktorima". "Srbi su", tvrdi Prkačin, "činili veći pokolj nad Hrvatima 1941. nego 1991. godine".

Tamo postaje denuncijant NKVD i denuncira sve Jugoslovene koje je trebalo streljati u Moskvi".

Prkačin je u svom podužem izlaganju pred hrvatskim parlamentom, povodom inicijative vraćanja Titovog imena zagrebačkom trgu, kazao da u Jugoslaviji nisu rehabilitovani komunisti ubijeni za vreme Staljina, zbog činjenice da su umoreni zbog lažnih Titovih dojava.

Broz postaje generalni sekretar CK KP tek 1940. godine i potom ide ono čuveno obraćanje u "Proleteru", gde iznosi hvalospeve o Adolfu Hitleru i Staljinu, zbog okupacije Poljske.

U Drugom svetskom ratu Broz odlazi u Srbiju, koja pruža otpor okupatoru, a hrvatski narod je jedva dočekao raspad zemlje. Prkačin pominje Broza kao Eugena Savojskog, i dodaje da "lošijeg vojskovođe od njega nije bilo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju