NAORUŽAVANJEM UKRAJINE NEMAČKA ZAUZIMA STRANU U SUKOBU Nemački portal: Ko nama garantuje da Kijev neće napasti Rusiju HIMARS-om?

R. V.

07. 06. 2022. u 11:46

AMERIČKO oružje isporučeno režimu Zelenskog samo doprinosi eskalaciji ukrajinske krize, a takođe dovodi u opasnost zemlje NATO-a, pre svega Nemačku, piše nemački portal "Kompakt", prenose RIA Novosti.

НАОРУЖАВАЊЕМ УКРАЈИНЕ НЕМАЧКА ЗАУЗИМА СТРАНУ У СУКОБУ Немачки портал: Ко нама гарантује да Кијев неће напасти Русију ХИМАРС-ом?

Foto: Profimedia

Prema rečima autora članka, isporuke raketnog sistema HIMARS Ukrajini, čak i sa municijom kratkog dometa, provociraju Kijev da upotrebi zapadno oružje na ruskoj teritoriji.

Foto: Printskrin/www.compact-online.de

- SAD su snabdevale Kijev municijom dometa od 80 kilometara i naterale Ukrajince da ih uveravaju da neće njima bombardovati Rusiju. Ali ko će kontrolisati kako ukrajinska vojska koristi ovaj sistem naoružanja? Šta ako Ukrajinci dobiju raketnu municiju 300 kilometara dalje? Udaljenost od Kijeva do Moskve je oko 750 kilometara. Ako ovaj mobilni sistem naoružanja dovedete do najsevernije tačke granice sa Rusijom, udaljenost će se brzo smanjiti za skoro polovinu - objasnio je posmatrač.

Takva nemarnost je, po njegovom mišljenju, tipična za Vašington: SAD se u Ukrajini ponašaju na osnovu sopstvenih ambicija da prošire uticaj, bez obzira na saveznike.

- Tipično za SAD: zapalite sukob, a zatim isporučite oružje u ratnu zonu da ne biste uprljali ruke. I Evropljani će osetiti posledice ove neodgovorne politike. Pogotovo što NATO, posebno Nemačka, dozvoljava isporuku teškog naoružanja Ukrajini, kao što su tenkovi, i na taj način doprinosi širenju žarišta sukoba - navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, autor je podsetio na snabdevanje Kijeva nemačkim naoružanjem: prema Kompaktu, Bundesver će Ukrajini preneti PVO sisteme „iris-T”, čija je cena 140 miliona evra, četiri višecevna raketna sistema, moderne radare i tenkove sistema „marder i „leopard 1”.

- Ovo očigledno čini Nemačku stranom u sukobu, a Rusija više neće morati da se pridržava sporazuma o primirju iz 1945. i nemačkog sporazuma o konačnom rešenju iz 1991. Militantni NATO nas vuče u nuklearni ponor i koriste ga SAD kao paravan za prikrivenu politiku ekspanzije. Na kraju će Evropa izgoreti - rezimirao je posmatrač.

Nemački vojnici / Foto EPA

Ukrajinske vlasti su više puta apelovale na zapadne zemlje sa zahtevom da organizuju transfer naoružanja. Tako je Kijev više puta optuživao Nemačku za presporu isporuku raznih vrsta naoružanja. Govoreći na forumu u Davosu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je zemlji potrebno sve oružje koje traži, a ne ono što joj je dato.

Rusija je poslala diplomatsku notu svim zemljama koje su uključene u snabdevanje kijevskog režima oružjem. Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ovi tereti postaju legitimna meta za Oružane snage.

BONUS VIDEO:

SUNČANjE POSLE OSLOBAĐANjA: Žitelji Marijupolja odmaraju se na gradskoj plaži

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024