HIMARS VELIKA OPASNOST ZA RUSKU ARTILJERIJU: Amerikanci šalju oružje projektovano za udare na artiljerijske jedinice

Novosti online

01. 06. 2022. u 20:11

SAD su najavile da će uskoro u Ukrajinu poslati napredne raketne sisteme HIMARS. Reč je modernim višecevnim raketnim bacačima dizajniranim da ispaljuju precizne rakete na udaljenosti od oko 70 kilometara, dok je ukrajinsko rukovodstvo obećalo da neće koristiti te sisteme za gađanje Rusije.

ХИМАРС ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА РУСКУ АРТИЉЕРИЈУ: Американци шаљу оружје пројектовано за ударе на артиљеријске јединице

Foto: Printscreen

Ovo je možda i najvažniji deo najnovije pošiljke naoružanja, koja će uključivati municiju, protiv-artiljerijske radare, radare za kontrolu letenja, dodatne zalihe protivoklopnih pešadijskih raketa "Džavelin" i drugog protivoklopnog naoružanja.

Najvažniji značaj sistema HIMARS je u tome što je projektovan i namenjen prvenstveno za protivartiljerijsku borbu, mada se može koristiti i kao protivpešadijsko i protivoklopno oružje, u zavisnosti od municije. Prvobitno dizajniran za ispaljivanje kasetne municije koja bi u potpunosti bombardovala ciljno područje fragmentacionom municijom – uništavajući pešadijske, artiljerijske položaje i laka oklopna vozila – od 2006. godine sistem je unapređen da ispaljuje i precizne rakete sa jednom bojevom glavom.

HIMARS je sam po sebi lakša i mobilnija verzija višecevnog raketnog bacača M270. Dok je M270 dizajniran oko šasije oklopnog vozila Bredli i koristi gusenice za kretanje, M142 Himars koristi isti raketni sistem montiran na šasiju kamiona srednje veličine. Iako je polovina kapaciteta ispaljivanja projektila žrtvovana – HIMARS može da nosi samo šest projektila umesto 12 – postignuta je značajna prednost u mobilnosti, strateškoj i taktičkoj, jer se vozilo lako transportuje transportnim avionima i postiže značajna mesta na ravnom terenu kao što je npr. ukrajinske ravnice.veće brzine od gusenica.

U svom raketnom modulu može da nosi ili šest standardnih projektila ili jednu veliku, naprednu taktičku raketu M39 ATACMS sa dometom do 300 kilometara. SAD su već najavile da u Ukrajinu neće poslati ovu raketu dugog dometa, već samo standardne rakete.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

U sadašnjem razvoju situacije na ukrajinskom ratištu, bez nadmoći u vazduhu, jedina odbrana od artiljerije je sopstvena artiljerija, zbog čega su zapadne zemlje poslednjih nedelja dale prioritet isporuci preciznih artiljerijskih sistema većeg dometa od ruskih sistema.

Sa svojim GPS vođenim projektilima, HIMARS je oružje za udare na položaje ruske artiljerije. Kamioni velike snage mogu ispaliti svih šest svojih projektila za manje od jednog minuta, daleko izvan dometa klasične ruske artiljerije, a zatim se brzo udaljiti od lokacije sa koje su pucali kako bi izbegli kontranapade ruske raketne artiljerije, aviona ili dronovi. Zatim se mogu vratiti na tačku snabdevanja za šest novih projektila, zauzeti novu vatrenu poziciju i ponoviti ceo postupak.

Iako se ne zna koju će municiju SAD isporučiti ukrajinskoj vojsci, postoji nekoliko verzija standardnih projektila kojima HIMARS može da ispali. Američka vojska danas najčešće koristi varijante M30 i M31, koje imaju sasvim različite efekte.

Osnovna verzija rakete M30 sadrži 404 kasetne bombe M85, male eksplozivne naprave dvostruke namene. M85 sadrži oblikovano eksplozivno punjenje koje detonira pri udaru, pogađajući do 110 milimetara oklopa - dovoljno da probije kupolu većine ruskih tenkova i samohodnih haubica ili onesposobi oklopna vozila ili vučene haubice.

Istovremeno, bomba je okružena sa 13 fragmentacionih prstenova koji se tokom eksplozije pretvaraju u gelere koji su opasni za pešadiju. Kako bi nakon napada zadržao što manje neeksplodiranih bombi, M85 ima i sistem samouništenja. Primarna verzija projektila M31 nije kasetno oružje, već ima samo jednu bojevu glavu koja može da eksplodira bilo kada pogodi metu ili sa kratkim odlaganjem da bi nanela maksimalnu štetu na lako oklopljenim bunkerima.

Dok neki analitičari veruju da bi HIMARS mogao biti oružje koje bi moglo u potpunosti da preokrene ravnotežu snaga u Ukrajini, drugi su neskloniji u pogledu njegove efikasnosti.

- HIMARS će jednostavno uravnotežiti snage, rekao je za Gardijan visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane. U svakom slučaju, malo ko sumnja da će HIMARS, ako ga koriste dobro obučene trupe, značajno neutralisati prednost ruske artiljerije u Ukrajini.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna