KINA PORUČUJE AUSTRALIJI DA PREKINE SA PROVOKACIJAMA "Pozivamo Kanberu da striktno ograniči aktivnosti svoje mornarice i vazduhoplovstva"

R. V.

07. 06. 2022. u 08:49

KINA poziva Kanberu da zaustavi opasne provokacije nakon presretanja australijskog vojnog aviona u vazdušnom prostoru u Južnom kineskom moru, izjavio je u utorak portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

КИНА ПОРУЧУЈЕ АУСТРАЛИЈИ ДА ПРЕКИНЕ СА ПРОВОКАЦИЈАМА Позивамо Канберу да стриктно ограничи активности своје морнарице и ваздухопловства

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Ranije je australijsko ministarstvo odbrane javilo da je kineska vojna letelica presrela australijsku letelicu u vazdušnom prostoru u Južnom kineskom moru 26. maja, što je ugrozilo bezbednost australijske letelice i njene posade.

- Australijski protivpodmornički patrolni avion P-8A ušao je 26. maja u vazdušni prostor u blizini kineskog arhipelaga Siša (Paraselska ostrva) radi izviđačkih aktivnosti, ignorisao je ponovljena upozorenja kineske strane i nastavio da se približava vazdušnom prostoru arhipelaga Siša - rekao je Tan Kefei, koji citira kinesko ministarstvo odbrane.

Portparol kineskog ministarstva odbrane dodao je da su Mornarica i Vazduhoplovstvo Južne zone Borbene komande Narodne oslobodilačke armije Kine identifikovale australijski avion i izdale upozorenje da napuste to područje.

- Australijski avion predstavljao je ozbiljnu pretnju suverenitetu i bezbednosti Kine, a odgovor kineske vojske bio je profesionalan, bezbedan, racionalan i zakonit - rekao je on.

Tan Kefei je pozvao Australiju da „odmah prekine takve opasne provokativne akcije, striktno ograniči aktivnosti svoje mornarice i vazduhoplovstva, u suprotnom će zemlja biti odgovorna za sve ozbiljne posledice koje iz toga proizilaze“.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKA PATROLA RUSA I KINEZA: Avioni iznad Japanskog i Istočnokineskog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKE VESTI ZA RUSKU VOJSKU: Šojgu dao obećanje