GENADIJ ZJUGANOV: Kina i Rusija će delovati zajedno, Amerikanci neće moći da nas prožderu

M.Đorđević

04. 06. 2022. u 12:02

LIDER Komunistička partije Rusije Genadij Zjuganov rekao je u intervjuu za Komsomolsku pravdu da su za SAD glavni vojni neprijatelj Rusija, zbog mogućnosti odgovora, a Kina ekonomski.

ГЕНАДИЈ ЗЈУГАНОВ: Кина и Русија ће деловати заједно, Американци неће моћи да нас прождеру

Foto Tanjug/AP

- Si Đinping i ja smo se blisko upoznali kada je on još bio gradonačelnik Šangaja. A Šangaj je grad od 25 miliona, gde su izgradili više od 500 najsavremenijih fabrika. Drug Si je veoma mudar, snažan i izuzetno poštovan i autoritativan vođa. Tada smo se između naših strana dogovorili o čvrstom prijateljstvu, potpisali smo ne samo sporazum o saradnji, već i detaljan memorandum, rekao je Zjuganov za KP.

- Zajedno smo pripremili čitav niz velikih komemorativnih događaja za najznačajnije događaje, bilo da je reč o 100. godišnjici Velike oktobarske revolucije, kada je objavljena odlična knjiga na ruskom i kineskom jeziku, gde su autentični dokumenti prikazuju događaje vezane za socijalističku revoluciju. Revolucija u našoj zemlji i stvaranje Komunističke partije Kine. I prošle godine smo proslavili 100. godišnjicu Komunističke partije Kine, u Pekingu su održani divni događaji, a u Moskvi smo mnogo toga održali. Bila je izložba, imao sam čitav niz knjiga na kineskom objavljene u Kini, kaže Zjuganov.

On je istakao da su Rusija i Kina glavni neprijatelji SAD 

- Želim da istaknem, ne znam šta danas tamo pišu Amerikanci, ali znam pouzdano da je Rusija u njihovim strateškim planovima proglašena neprijateljem broj jedan na vojno-političkom planu, jer je danas naša zemlja u stanju da odgovori, na svaki izazov iz Sjedinjenih Država. I Amerikanci to razumeju.

A u finansijskom i ekonomskom smislu, njihov neprijatelj broj jedan danas je Kina. Kina proizvodi 20% svetskih proizvoda i sve zna da radi. Ona, kao nekada Sovjetski Savez, zauzima vodeću poziciju u mnogim oblastima, a danas je lokomotiva razvoja svetske privrede. Stoga, Amerikanci na sve moguće načine pokušavaju da ograniče Kinu – ili veto, ili sankcije, ili nešto ometaju. Ali Kinu nije lako uzeti, kaže Zjuganov.

On navodi da je i Putin je vodio veoma važne pregovore za vreme Olimpijskih igara u Pekingu, a da kineska strana jasno ispunjava sve obaveze i dogovore.

- Štaviše, dodavanje potencijala – kako finansijskih, ekonomskih, tako i vojno-političkih – naše zemlje i Kine može obezbediti stabilnost i normalan razvoj sveta i mi aktivno podržavamo ovu politiku. Kakav će oblik interakcije i podrške sada naći kineski drugovi, njihovo je pitanje. Ali potpuno sam siguran da će oni aktivno podržati našu zemlju u ovom teškom vremenu, kada su Amerikanci i NATO upravo objavili hibridni rat. Siguran sam – bićemo zajedno i SAD neće moći da nas prožderu, kaže Zjuganov.

BONUS VIDEO: RUSKI SAPERI U AKCIJI: Ministarstvo odbrane objavilo snimak iz Marijupolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)