ŠEF INTERPOLA UPOZORIO: Evo gde završi naoružanje koje se šalje Ukrajini - kada utihnu puške, doći će ilegalno oružje

Novosti onlajn

03. 06. 2022. u 10:17

ORUŽJE koje Vašington i njegovi saveznici u Evropi i šire šalju Kijevu verovatno će završiti na globalnom crnom tržištu, izjavio je generalni sekretar Interpola Jurgen Stok.

ШЕФ ИНТЕРПОЛА УПОЗОРИО: Ево где заврши наоружање које се шаље Украјини - када утихну пушке, доћи ће илегално оружје

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

Različite kriminalne grupe već imaju oko na ovo oružje, rekao je zvaničnik.

Stok je pozvao zemlje članice Interpola da aktivno sarađuju u praćenju oružja isporučenog Ukrajini, dodajući da oni koji isporučuju oružje treba da igraju glavnu ulogu u ovim naporima.

Šef Interpola je takođe rekao da očekuje da će "talas" ne samo pešadijskog, već i teškog naoružanja preplaviti međunarodno crno tržište čim se okonča sukob između Moskve i Kijeva.

- Kada puške utihnu, doći će ilegalno oružje. To znamo iz mnogih drugih teatara sukoba. Zločinci su čak i sada, dok govorimo, fokusirani na njega - rekao je on, dodajući da će kriminalne grupe pokušati da „iskoriste ove haotične situacije“ kako bi se dočepale naoružanja koje „koristi vojska, uključujući teško naoružanje“.

Foto: Printscreen

- Nijedna zemlja ili region ne može da se nosi sa tim u izolaciji, jer ove grupe deluju na globalnom nivou - upozorio je Stok.

Ogroman priliv ilegalnog oružja u Evropi

Šef Interpola je takođe rekao da bi Evropa mogla videti ogroman priliv ilegalnog oružja. Zatim je pozvao na uspostavljanje sistema „prati i traga“ za oružje poslato u Ukrajinu, dodajući da su „u kontaktu sa zemljama članicama kako bi ih ohrabrili da koriste ove mehanizme.

Na pitanje o potencijalnoj umešanosti Interpola u istragu o navodnim izbegavanjima sankcija i „pranju novca“ ruskih biznismena koji su na Zapadu sankcionisani, Stok je rekao da njegova organizacija niti istražuje takva pitanja niti učestvuje u istragama o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, budući da njen mandat zahteva da zadrži „strogu neutralnost“ i izbegava bilo kakve „političke“ aktivnosti.

- Naši kanali komunikacije ostaju otvoreni [za zemlje članice] za razmenu informacija o ratnim zločinima. Ali mi ne istražujemo ratne zločine, Interpol nema istražna ovlašćenja - rekao je on.

Ukrajini stiže naoružanje sa svih strana

SAD, zajedno sa saveznicima poput Nemačke i Velike Britanije, stalno snabdevaju Ukrajinu oružjem od početka njenog sukoba sa Rusijom krajem februara. Većina oružja se sastoji od pešadijskog naoružanja i prenosnih protivoklopnih i protivvazdušnih sistema, zajedno sa municijom.

U sredu su SAD saopštile da će Ukrajini prodati borbene bespilotne letelice MK-1C "Grej igl" koje mogu da nose do osam projektila "Helfajer". Ministarstvo odbrane Slovačke je saopštilo istog dana da će Kijevu isporučiti samohodne haubice. Velika Britanija je ranije saopštila da razmatra naoružavanje Ukrajine višecevnim raketnim sistemima američke proizvodnje, ali im je prvo potrebno odobrenje Vašingtona.

Stalno snabdevanje oružjem izazvalo je neke organe za sprovođenje zakona da izraze zabrinutost za sudbinu ovog oružja. Krajem maja, Europol – agencija za sprovođenje zakona Evropske unije – saopštila je nemačkim medijima da bi oružje isporučeno Ukrajini moglo da završi u rukama kriminalaca.

Šef agencije Ketrin De Bol uporedila je sadašnju situaciju u Ukrajini sa situacijom na Balkanu pre 30 godina, kada je balkanski rat doveo do masovnog priliva oružja na crno tržište.

-Oružje iz tog rata i danas koriste kriminalne grupe - rekla je ona.

Vostok(RT)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!