ANĐELI OBEZGLAVLJENI, ZLATNA RELIKVIJA UKRADENA: Tabernakl vredan dva miliona dolara nestao iz crkve u Bruklinu

Novosti online

01. 06. 2022. u 00:46

TABERNAKL, zlatna relikvija vredna dva miliona dolara, ukraden je iz katoličke crkve u Bruklinu. Statue anđela pored oltara – obezglavljene, saopštila je njujorška policija.

АНЂЕЛИ ОБЕЗГЛАВЉЕНИ, ЗЛАТНА РЕЛИКВИЈА УКРАДЕНА: Табернакл вредан два милиона долара нестао из цркве у Бруклину

Foto: Printskrin

Krađa se dogodila u rimokatoličkoj crkvi Svetog Avgustina u četvrti Park Sloup u Bruklinu.

Tabernakl, kutija u kojoj se nalaze predmeti za sveto pričešće, napravljena je od 18-karatnog zlata i ukrašena je draguljima, saopštila je Biskupija u Bruklinu. Procenjena je na dva miliona dolara. Biskupija je navela i da su lopov ili lopovi pobegli sa tabernaklom koji datira od otvaranja crkve, 1890. godine. Istakla je da je „nezamenljiv zbog svoje istorijske i umetničke vrednosti“.

Prema vodiču objavljenom na veb-stranici crkve, tabernakl je obnovljen 1952. i 2000. godine. Opisuje se kao „remek-delo i jedan od najskupljih tabernakla u zemlji, čuva ga sopstveni bezbednosni sistem“.

Anđeli obezglavljeni 

Statue anđela koje se nalaze pored tabernakla su obezglavljene i uništene, saopštila je Biskupija. Sef u sakristiji, gde se sveštenici pripremaju za misu, takođe je otvoren, ali unutra ništa nije bilo. Sveta Evharistija, hleb osvećen kao telo Hristovo, uzet je iz skinije i bačen na oltar.

Frank Tumino, pastor Svetog Avgustina, rekao je u saopštenju Biskupije da je incident poražavajući.

- Znati da je provalnik ušao u najsvetiji prostor naše prelepe crkve i uložio velike napore da preseče bezbednosni sistem je gnusan čin nepoštovanja - rekao je Tumino.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima