RAT U UKRAJINI: Kadirov objavio snimak - U Donbas putuje nova grupa čečenskih dobrovoljaca (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 05. 2022. u 07:51 >> 22:58

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 94. dan. Rusija je juče proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sinoćnom video obraćanju da će Donbas ponovo biti ukrajinski, dok je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кадиров објавио снимак - У Донбас путује нова група чеченских добровољаца (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Telegram/Kadyrov_95

Ukrajinski vojnici se terete za korišćenje zabranjenih metoda ratovanja

Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenulo je krivični postupak protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se terete za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, prenosi Sputnjik.

Prema podacima istrage, 11. novembra 2020. godine, neidentifikovani ukrajinski vojnici bacili su iz letelice „Leleka S-100“ na području sela Stepno u Slavjanoserbskoj oblasti LNR (u tom periodu – teritorija u neposrednoj blizini linije razgraničenja) letke koji podsećaju na novac koji se koristi u prometu na teritoriji LNR.

 

Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove

Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove jer se pridržava zajedničkog stava federalne Vlade i saveznika iz NATO-a po tom pitanju, izjavila je sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Zimte Miler.

 

Kadirov: "Severodonjeck je oslobođen"

Ramzan Kadirov je izvestio da je Severodonjeck došao pod potpunu kontrolu ruskih trupa:

- Sve! Severodonjeck je pod našom punom kontrolom. Nacisti su poraženi. Sve njihove pozicije su uništene. Grad je oslobođen. Stanovnici mogu lako da dišu. Od sada više nisu u opasnosti - napisao je čečenski lider.

 

Kadirov šalje novu grupu dobrovoljaca u Donbas

Čečenski lider Ramzan Kadirov je najavio slanje nove grupe dobrovoljaca iz Groznog u Donbas.

- Oni nemaju sebične ciljeve. Ne radi titula i ordena, oni idu u zonu specijalne operacije. Oni biraju ovaj put na poziv svog srca. Radi mira na zemlji, radi naroda potlačenog od strane nacista, radi svetle budućnosti novih generacija - rekao je šef Čečenije.

 

Šmihal: "Ne funkcioniše 35 odsto privrede"

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska Specijalna operacija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

- Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše - naveo je Šmihal, prenosi Bi Bi Si.

On je istakao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno, a više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano ili kontaminirano bombama.

Foto AP

 

Ponovo granatirana Jasinovata

Ukrajinska vojska granatirala je grad Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Takođe, granatirana je Kubiševska četvrt Donjecka i mesto Gorlovka i to sa sedam granata istog kalibra.

Za sada nema informacija da li ima poginulih ili povređenih.

 

Makron i Šolc pozvali Putina da oslobodi branioce "Azovstalja"

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su danas predsednika Rusije Vladimira Putina da oslobodi 2.500 ukrajinskih branilaca čeličane Azovstalj koje su zarobile ruske snage, saopštila je Jelisejska palata.

 

Granatirano četiri naselja u DNR za pola sata

Ukrajinske trupe za pola sata granatirale četiri naselja u DNR, ispalile pet mina, tri rakete iz BM-21 „Grad“ i sedam granata kalibra 122 mm, proizilazi iz poruke predstavništva DNR u Zajedničkom centru. za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Kadirov govorio o Poljskoj

Poljska se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji, postaće stvarnost brzo kao što je postala država, ako ne prestane da brblja, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Koliko god ukrajinski i zapadni mediji trubili o navodno neuspelim pokušajima ruskih trupa da zauzmu Donbas, u stvarnosti je situacija upravo suprotna. Mi svakako govorimo o Poljskoj. Zemlja koja se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji se usuđuje da preti i zamera - napisao je Kadirov.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

 

Ukrajinska tabla na ulazu u Melitopolj zamenjena je natpisom „Rusija zauvek“

 

Na udaru ukrajinskih snaga Jelenovka i Gorlovka

Ukrajinske trupe pucale su na Jelenovku i Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, koristeći artiljeriju kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Evidentirana je vatra iz Oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 14.20 – naselje Novomihajlovka – naselje Jelenovka: ispaljeno pet granata kalibra 122 mm; 16.20 – naselje Kodema – naselje Horlivka: ispaljeno tri granate. kalibra 122 mm - saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

 

Putin razgovarao sa Šolcom i Makronom

On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, preneo je Sputnjik. Takođe, ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.

Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

 

Putin potpisao: Ukida se starosna granica za služenje vojnog roka po ugovoru

U sredu su najpre Državna duma, a zatim i Savet Federacije usvojili odgovarajući predlog zakona, a dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi Sputnjik.

Foto: Profimedia

Zaharova: SAD provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, američki ambasadori imaju novu „zabavu“

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, kao i da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

Foto Tanjug

 

Rusija: Grad Krasni Liman potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista

Oružane snage Ruske Federacije i trupe DNR oslobodile su grad Krasni Liman od ukrajinskih nacionalista, izjavio je u subotu zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Kao rezultat zajedničkih dejstava jedinica Narodne milicije Donjecke Narodne Republike i ruskih oružanih snaga, grad Krasni Liman je potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista - rekao je general.

Podoljak: Ruska invazija može se zaustaviti jedino silom

Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak izjavio je danas da se ne može verovati bilo kakvom dogovoru sa Moskvom i da se ruska invazija može zaustaviti samo silom.

- Bilo kakav sporazum sa Rusijom nije vredan ni pare. Da li je moguće pregovarati sa državom koja uvek cinično i propagandistički laže - napisao je Podoljak na Telegramu, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina se uzajamno okrivljuju za zastoj u pregovorima.

Kremlj je juče saopštio da krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti, navodeći da nije jasno šta Kijev želi.

Porošenku zabranili da napusti Ukrajinu

Nekadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku kasno sinoć je onemogućeno da napusti zemlju i uđe u Poljsku, piše Ukrajinska pravda.

Epa

Kako javlja ovaj list, Porošenko je granicu pokušao da pređe na prijelazu Rava-Ruska, dok u njegovoj stranci "Evropska solidarnost" tvrde da su ga vlasti stavile na "crnu listu" i da su mu zabranili izlazak iz Ukrajine.

Potpredsednica ukrajinskog parlamenta Irina Geraščenko, ujedno i zastupnica Porošenkove stranke, saopštila je da je bivši ukrajinski predsednik nameravao da ode na godišnju sednicu parlamentarne skupštine NATO, koja se održava 29. i 30. maja u Litvaniji, kao deo delegacije Vrhovne Rade.

Ukrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

Ukrajinske snage možda će se morati da se povuku iz poslednjeg uporišta u Lugansku kako bi izbegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Hajdai.

Hajdai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku i najveći grad u regiji Donbas koji je još pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Borbe u Novotoškivski

Mesto Novotoškivska u Lugansku je u fokusu žestokih borbi i napredovanja ruske armije.

Na internetu su objavljeni snimci borbi u tom mestu, na kojima se vidi akcija ruske motorizovane pešadije.

Rusi odbili napad kod Harkova

Ruska vojska je sinoć odbila napade Ukrajinaca na naselja Lobanivka i Dementivka kod Harkova.

Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je danas Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

Orban je potvrdio da je Mađarska spremna, kao i uvek, da učestvuje u antiratnim naporima Evropske unije, ali neće rizikovati svoju energetsku bezbednost, rekao je Havasi, prenosi MTI.

Orban i Džonson su se saglasili da nadalje ostanu u bliskom kontaktu, rekao je on.

Litvanci skupljaju novac da kupe dron Ukrajini

Građani Litvanije prikupljaju novac da bi kupili napredni vojni dron Bajraktar namenjen Ukrajini za ratovanje protiv Rusije, solidarišući se tako sa tom zemljom koja je, kao i Litvanija bila deo SSSR.

Oko tri miliona evra (3,2 miliona dolara) od potrebnih pet miliona prikupljeno je za samo tri dana uglavnom u malim iznosima, navodi se u izveštaju lokalne TV Laisves, litvanskom internet emiteru koji je pokrenuo akciju, prenosi Rojters.

Hersonska oblast zatvorila granice sa ukrajinskim regionima

Granica Hersonske oblasti sa regionima Ukrajine koje kontroliše Kijev zatvorena je iz bezbednosnih razloga, izjavio je danas zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je prelazak granice sa strane Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti veoma opasan, s obzirom na, kako je naveo, sistematsko granatiranje ukrajinskih militanata.

Dodao je da su posle poslednjeg ukrajinskog granatiranja civili koji su završili u tampon zoni poginuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta