RAT U UKRAJINI: Ruski terminatori kod Severodonjecka; GŠ u Kijevu - Ruska armija ne staje; Oslobođeno 216 naselja u DNR (VIDEO)

Novosti onlajn

22. 05. 2022. u 07:20 >> 03:28

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 88. dan. Fabrika „Azovstalj“ je oslobođena, svi ukrajinski ekstremisti su se predali, a mediji javljaju da među njima ima i stranih plaćenika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски терминатори код Северодоњецка; ГШ у Кијеву - Руска армија не стаје; Ослобођено 216 насеља у ДНР (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušni napad velikih razmera na Ukrajinu

Prijavljene su eksplozije u gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti. Informacija se precizira.

Foto: Printskrin

Istraga atentata na gradonačelnika Energodara

Ruski istražitelji će utvrditi okolnosti atentata ukrajinskih nacionalista na gradonačelnika Energodara (Zaporoška oblast Ukrajine) Andreja Ševčika, saopštili su RIA Novostima u pres-službi IK RF.

Kako je saopštio Istražni komitet, gradonačelnik je 22. maja, kao i dvojica njegovih čuvara, povređeni u eksploziji u ulazu kuće. U električni orman postavljena je improvizovana usmerena eksplozivna naprava. Istražni komitet je dodao da je, prema lokalnim agencijama za sprovođenje zakona, Ševčik više puta dobijao pretnje od ukrajinskih nacionalista nakon što je stao na prorusku stranu.

Džonson sa Zelenskim o ruskoj blokadi Odese

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o ruskoj blokadi ukrajinske luke Odese, saopštio je portparol Dauning strita.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 22.30 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) pucale su na Kujbiševski okrug u Donjecku, ispalivši tri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

 

Ekstremisti napali sveštenika RPC

U Lavovskoj oblasti ukrajinski ekstremisti su polili sveštenika kanonske pravoslavne crkve zelenom bojom.

Incident se desio tokom liturgije.

Ispaljeno iz Hersona ka Nikolajevskoj oblasti

Ruski teški višecevni raketni sistemi gađaju Oružane snage Ukrajine u oblasti Nikolajev.

 

Pripreme za napad na Severodonjeck

Vojnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike jačaju svoje pozicije kod Severodonjecka, za šta se vode borbe u Donbasu, rekao je za RIA Novosti Igor, vojnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, koji se nalazi na položajima kod Severodonjecka.

Ranije je šef LNR Leonid Pasečnik rekao da ukrajinske trupe planiraju da se i dalje kriju iza civila u gradovima Lisičansk i Severodonjeck u LNR, što će u velikoj meri otežati oslobađanje ovih teritorija od neprijateljskih trupa. Ambasador LNR u Ruskoj Federaciji Rodion Mirošnik rekao je da je u Lisičansku i Severodonjecku ostalo 8-9 hiljada ukrajinskih militanata, za koje se vode borbe, Kijev im ne daje dozvolu za povlačenje.

 

Ranjeni civili u LNR

Dvojica stanovnika grada Kremennaja povređena su u granatiranju ukrajinskih trupa, saopštilo je Generalno tužilaštvo LNR.

-Oružane formacije Ukrajine izvele su masovno artiljerijsko granatiranje infrastrukture grada Kremennaja. U posledicama granatiranja povređena su dva stanovnika grada kojima je ukazana lekarska pomoć, oštećeno je više od 100 stanova, jedan privatnik Kuća i kiosk sa namirnicama su potpuno uništeni, a oštećen je i dalekovod, rekao je izvor novinarima.

Foto: Printscreen

Spremni smo da odgovorimo na širenje NATO

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sposobna je da adekvatno odgovori na moguće širenje NATO, izjavio je danas generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

Ruski „Terminatori“ u okolini Severodonjecka

Vojna tehnika Oružanih snaga Rusije kreće na front u Lugansku Narodnu Republiku.

Borbena vozila za podršku tenkovima "Terminator" viđena su kao deo kolone vozila.
 

Svrha BMPT „Terminator“ je izvođenje vojnih operacija u urbanim sredinama. Svako borbeno vozilo je opremljeno sa dva automatska topa 30mm 2A42, tenkovskim mitraljezom 7,62mm, automatskim bacačima granata AG-17D i protivoklopnim sistemima Kornet.

Napad ruskih Su-25 na položaje VSU

Ruske "Valkire" razbijaju Oružane snage Ukrajine, pomažući trupama da napreduju na Limanu.

Ruska vojska napreduje na Liman u DNR, zauzimajući jedan za drugim položaje Oružanih snaga Ukrajine. Vazdušno-kosmičke snage Rusije napadaju neprijatelja iz vazduha. Na snimku se vidi jurišnik Su-25.

Foto: Printskrin

 

Eksplozije u okolini NIkolajeva

Na društvenim mrežama pojavili su se izveštaji o eksplozijama u okolini Nikolajeva.

 

Austrija zaplenika 254 milona evra ruske imovine

Austrija je, u uslovima evropskih sankcija Rusiji, zamrznula imovinu Rusa u iznosu od 254 miliona evra na 97 računa, prenosi TV kanal ORF, pozivajući se na dokumente iz kabineta kancelarke.

Kako navodi kanal, potragu za ruskom imovinom sprovodi radna grupa u okviru Odeljenja državne bezbednosti i obaveštajnih poslova pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, zajedno sa drugim resorima. Krajem maja biće pokrenut novi sistem izveštavanja kako bi se olakšala potraga za takvom imovinom.

Rezime događaja SVO za nedelju od 16. do 22. maja

*Glavni događaj nedelje bila je predaja garnizona Mariupolj. Od 16. do 20. maja predalo se 2.439 ljudi. Među zatvorenicima su i vođe neonacističke formacije „Azov“


*Savezničke snage izvele su ofanzivnu operaciju u blizini grada Popasnaja u Luganskoj Narodnoj Republici. Trojice, Aleksandropolj i niz drugih naselja oslobođeni su od neprijatelja.

*U oblasti grada Guljaj-Pole, Zaporoška oblast, poražena je neprijateljska jedinica koja je pokušavala da pređe u ofanzivu. Neprijateljski gubici su iznosili više od 100 ljudi, kao i 26 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije.

*U rejonu naselja Podgornoje, prvi put u NMD, uništena je baterija haubica M777 dostavljenih Ukrajini iz Sjedinjenih Država.

*Infrastruktura centra za obuku Oružanih snaga Ukrajine „Desna“ uništena je raketnim udarom. Procene neprijateljskih gubitaka variraju od 50 do 300 ljudi.

*U utorak, 17. maja, izveden je raketni napad na poligon VSU u Javorivu.

Umesto u Afriku završili u rukama puka Azov

Afrički T-64B1M, koji je ranije bio u službi Azova, takođe se predao Oružanim snagama RF i promenio stranu.


Zašto „afrički”? Ovaj tenk je imao zanimljivu sudbinu. Kao pojednostavljena verzija modernizacije T-64B1, tenkovi T-64B1M su trebalo da budu prva zvanično izvezena vozila porodice T-64, koja se ranije nisu izvozila.



Međutim, sudbina je napravila svoja prilagođavanja i sa početkom ATO-a 2014. godine tenkovi T-64B1M namenjeni za isporuku u Demokratsku Republiku Kongo na brzinu su podeljeni novoformiranoj Nacionalnoj gardi Ukrajine, uključujući Azov.

Kadirov: Napravili su zasedu ali su ubrzo zažalili

Nacisti su se nadali da će iznenaditi naše momke tako što su im napravili zasedu, ali su vrlo brzo požalili.

Ramzan Kadirov je pokazao kako su specijalci iz Čečenije odbili kontranapad ukrajinskih militanata u oblasti Popasna u LNR.

-Ovo se uvek dešava kada se Ukronaci suoče sa našim borcima. Uopšte me to ne čudi, jer smo svoje najspremnije jedinice poslali u LNR, naglasio je šef Čečenije.

 

Ranjena žena u Vladimirovki

U granatiranju sela Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa povređen je civil, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane DNR.

 

GŠ VSU: Rusi ne staju!

Ruska vojska ne prestaje da sprovodi ofanzivna dejstva u Istočnoj operativnoj zoni i izvodi raketne i vazdušne udare na teritoriji Ukrajine. Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine dao je kratak rezime dejstava na frontu.

Foto AP

 

Ponovo gađana Jasinovataja

Ukrajinski vojnici u 19.40 ponovo su pucali na selo Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet raketa iz višecevnog raketnog sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Poljska traži od Norveške da profit podeli sa Kijevom

Norveška ostvaruje ogroman profit od izvoza nafte i gasa i svoj prihod mora da podeli, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki u razgovoru sa omladinom.

Prema njegovim rečima, Norveška se „indirektno goji” od situacije u Ukrajini.

Razgovarali Blinken i Kolona

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su danas o NATO savezu, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

 

"Tulipani" udarili po komanci VSU u Novoselovki

Oružane snage Ukrajine ponovo su opremile vatrene položaje i komandno mesto u školi naselja Novoselovka, Limanski okrug, DNR. Nakon napada Tulipanima, naši borci su upali u zgradu u kojoj su ostali leševi militanata VSU.

Foto Printskrin Youtube MO Rusije

2S4 "Tulipan (Lala)" je sovjetski samohodni artiljerijski minobacač kalibra 240 mm rezerve Vrhovne komande.

216 gradova i sela oslobođeni su u DNR-u

Tokom proteklih dana na teritoriji Narodne Donjecke Republike, grupa trupa DNR-a i LNR-a uz pomoć jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije oslobodila ova naselja: Drobiševo, Kirovsk, Novoselovka (Krasnolimanski okrug), Jampol, Derilovo, Torskie, Korovij Jar, Redkodub, Karpovka, Katerinovka (Krasnolimanski okrug), Novo, Novomikhailovka, Rubci, Volčij Jar, Lozovoje, Terni, Belogorovka, Đerzhinskoje, Ivanovka (okrug Krasnoliman), Kolodezi, Novosadovoie, Jampolovka, Šandrigolovo, Zelenaja dolina, Srednjeje, Jackovka, Krimki, izveštava sedište DPR terborne.

 

Ispaljeno više od 100 projektila na 9 naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 100 granata i mina, uključujući i iz višecevnoh raketnih sistema Grad, na devet naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od stotinu granata i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad 122 mm, topove 152 i 122 mm, minobacača 120 mm. Na Republiku je pucano, navodi se u saopštenju odeljenja na Telegram kanalu.

Napominje se da je usljed granatiranja jedan civil ubijen, a četiri su ranjena. Osim toga, oštećeno je 18 stambenih objekata i jedna civilna infrastruktura.

 

 

Gubici Kijeva u DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su njene jedinice za dan uništile više od 20 neprijateljskih boraca.

Narodna milicija DNR saopštila je da su za dan poginula 3 republička vojnika, još 24 je povređeno.

 

Granatirano naselje u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su u nedelju grad Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici iz minobacača kalibra 120 mm, rekao je novinarima portparol LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinci granatama pogodili gimnaziju u Donjecku  (VIDEO)

Stanovnik Petrovskog okruga Donjecka pokazao je posledice granatiranja koje su izvele Oružane snage Ukrajine.

Prema njegovim rečima, tri granate su pogodile gimnaziju i zgradu fiskulturne sale. Razbijena su stakla na prozorima, a oštećeno je i nekoliko kuća.

Nešto ranije grantiran je i Kujbiševski reon Donjecka.

 

Ranjeno četvoro civila u Volnovahi

Broj povređenih u granatiranju Volnovahe od strane ukrajinskih trupa porastao je na četiri osobe, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Zabranjena slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o zabrani upotrebe simbola Z i V u zemlji.

 

Raketirane Jasinovata ja i Ozerjanovka

Ukrajinske trupe pucale su na Ozerjanovku i Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm i tri rakete iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinski diverzanti ulaze na teritoriju Belorusije

Državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič rekao je da ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze na belorusku teritoriju.

Foto Tanjug/AP

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 16.25 po moskovskom vremenu granatirale su selo Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Dva poljska bataljona u Ukrajini?

Na teritoriju Ukrajine stigla su dva bataljona poljske pešadije, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Semjon Pegov.

-Prema našim podacima, dva bataljona poljske pešadije juče su krenula iz Kijeva i već su stigla u Pavlograd. Svaki bataljon poseduje po četiri protivtenkovska topa "rapira", oklopne transportere i američku oklopnu tehniku, napisao je on.

Po njegovim informacijama, poljska pešadija će biti poslata u Avdijevku, na Donbas, gde se vode žestoke borbe. Nije jasno da li se radi o regularnim snagama ili o plaćenicima

 

Zelenski: "Situacija u istočnom delu Donbasa izuzetno teška"

Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Oružane snage Ukrajine se suprotstavljaju ofanzivi - rekao je on u sinoćnjem redovnom obraćanju naciji, preneo je Bi Bi Si.

Vladimir Zelenski, Foto AP

 

Azovci uništavali zgrade prilikom povlačenja

Ukrajinski nacionalistički borci su tokom povlačenja na Azovstalja uništili stambene zgrade zajedno sa stanovnicima, rekao je za RIA Novosti zamenik komandanta inženjerskog voda DPR.

 

Duda u parlamentu Ukrajine: "Samo vi odlučujete o svojoj sudbini"

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je danas poljski predsednik Anžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu, prenosi Tanjug.

Duda je prvi lider strane zemlje koji se uživo obratio u ukrajinskom parlamentu otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, preneo je Rojters.

- Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas - kazao je Duda ukrajinskim poslanicima.

Kijev je odbacio bilo kakvo mirovno rešenje koje bi podrazumevalo predaju teritorije i odbacio je pozive za prekid vatre, u kojem bi ruske snage ostale na teritoriji koju su zauzeli, navodeći da bi to Moskvi samo dalo vremena da se regrupiše, podseća agencija.

 

Bi Bi Si: "Veruje se da je Rusija rasporedila "Terminatore" u Donbasu"

Veruje se da je Rusija rasporedila jedinu operativnu četu svojih vozila za podršku tenkovima BMP-T "Terminator" u istočnom regionu Donbasa.

Grada Severodonjeck ostaje jedan od ključnih taktičkih prioriteta Rusije u ovom momentu, naveo je Bi Bi Si.

Upotreba "Terminatora" sugeriše da je ovde prisutna ruska formacija poznata kao Centralna grupacija snaga - formacija koja je pretrpela velike gubitke oko Kijeva ranije tokom rata.

"Terminatori", posle ratova u Avganistanu i Čečeniji, razvijeni su da zaštite borbene tenkove.

 

Počelo čišćenje teritorije Azovstalja

Saperi su počeli da čiste teritoriju pored Azovstalja u Mariupolju, rekao je za RIA Novosti zamenik komandanta inženjerskog voda DPR sa pozivnim znakom Krot.

 

Objavljen snimak tunela odakle su izašli vojnici Azovstalja

Objavljen snimak tunela odakle su izlazili ukrajinski vojnici iz fabrike „Azovstalj“ koji su se predali 20. maja

Na teritoriju fabrike ekipa snimatelja ušla je sa iste strane odakle su izlazili pripadnici bataljona „Azov“

 

Konašenkov: Uništena ukrajinska stanica za radioelekotronsku borbu „Bukovelj“

Pored toga, kako je kazao, artiljerijskim i raketnim napadima uništeno je i 41 uporište ukrajinskih snaga i ukupno 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica.

- Naše raketne snage gađale su ukupno 583 lokacije sa ljudstvom i vojnom tehnikom protivnika, 41 komandni centar, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, između ostalog i tri baterije sistema `Grad“ i stanica za radioelektrosnku borbu `Bukovelj` - precizirao je Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Mark Mili: "Raste rizik od sukoba sa Rusijom i Kinom"

Rizik od međunarodnog sukoba uz učešće velikih sila raste, rekao je Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, čije reči prenosi "Foks njuz", pišu RIA Novosti.

- Svet u koji ulazite pošto diplomirate ima potencijal za veliki međunarodni sukob koji uključuje velike sile. I ta verovatnoća raste, a ne opada - rekao je Mili.

Likvidirano 20 ukrajinskih vojnika kod Luganska

Pripadnici ruske nacionalne garde uništili su uporište ukrajinske vojske kod Luganska, a tom prilikom likvidirano je 20 vojnika, prenosi Sputnjik.

Prema navodima ruske nacionalne garde, tokom izviđanja iz vazduha primećeno je uporište ukrajinskih snaga odakle su planirali da izvedu artiljerijsku paljbu.

- Sa ciljem da se spreči napad ukrajinske vojske, minobacačima je to uporište uništeno – likvidirano je 20 ljudi i uništeno jedno pikap vozilo koje se tu nalazilo - navodi se u saopštenju.

foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Evakuisano više od 60 stanovnika iz Harkovske oblasti

Ruska vojska evakuisala je više od 60 stanovnika iz Harkovske oblasti u Belgorodsku oblast.

Oružane snage Ukrajine periodično su granatirale stambena područja regiona, pa su civili, uključujući i one sa decom, odlučili da odu i zatražili od Oružanih snaga Ruske Federacije da im pomognu.

 

Duda sutra u Vrhovnoj radi Ukrajine

Poljski predsednik Andžej Duda boravi u Kijevu i govoriće u Vrhovnoj radi, saopštava kancelarija poljskog lidera.

- Predsednik Andžej Duda je u Ukrajini. U nedelju će održati govor u Vrhovnoj radi kao prvi šef strane države od početka rata - navodi se u poruci, prenose RIA Novosti.

Foto: Printscreen

 

Ruski Ka-52 Aligator  

Uništavanje opreme i položaja Oružanih snaga Ukrajine iz helikoptera Ka-52 Aligator.

 

Ukrajina u trenutnim granicama neće opstati

Ukrajina u trenutnim granicama neće opstati, izjavio je stalni predstavnik Krima pri ruskom predseniku Georgij Muradov.

- U ovom obliku kakva je sada Ukrajina neće opstati. To je već bivša Ukrajina - rekao je on.

Prema rečima Muradova, u obliku u kojem je bila ranije mogla je da opstane, najverovatnije, u vidu federalne države samo uz uslov apsolutnog poštovanja nacionalnih zajednica, uključujući njihove jezičke, kulturne i religiozne posebnosti.

- To se posebno ticalo ruskog naroda i jezika što je bilo zagarantovano i Ustavom. Međutim, svi ti principi su grubo prekršeni i ukrajinska država je prestala da bude država moguća za život - naglasio je.

 

Zelenski: Milioni tona hrane u ukrajinskim lukama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je u ukrajinskim lukama blokirano 22 miliona tona hrane i da se razmatraju različiti načini za rešenje tog problema.

Zelenski je rekao da je Rusija blokirala "sve pomorske opcije za izvoz prehrambenih proizovda" i da ih "Rusija tiho krade", prenosi ukrajinska agencija Interfaks, piše Tanjug.

- Pšenica se otprema negde drugde. Znamo gde je to - rekao je Zelenski nakon razgovora sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom.

Foto: Profimedia

 

Tri mine ispaljene na Jasinovatu

Ukrajinski vojnici u 8.10 (po moskovskom vremenu) pucali su na Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši tri mine kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Zelenski razgovarao sa Dragijem

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Zelenski je napisao na Tviteru da je, takođe, zahvalio Dragiju na njegovoj bezuslovnoj podršci nastojanju Ukrajine da postane članica Evropske unije, preneo je Rojters.

Foto: EPA

 

Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku

Ukrajinske trupe granatirale su naselje Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata, javlja republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre na svom Telegram kanalu.

- Posle 03.00 zabeleženo je granatiranje iz VFU u pravcu: 07.20 – naselje Novgorodskoje – naselje Pantelejmonovka: ispaljeno je osam granata kalibra 122 mm - navodi se u publikaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist