ITALIJANSKI PREDLOG MIROVNOG PLANA ZA UKRAJINU: Dogovor Moskve i Kijeva o Krimu i Donbasu

Novosti online

20. 05. 2022. u 17:05

ZAMENIK šefa italijanske diplomatije Manlio di Stefano izjavio je da Italija ima mirovni plan za Ukrajinu i da ga je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo predao Ujedinjenim nacijama.

ИТАЛИЈАНСКИ ПРЕДЛОГ МИРОВНОГ ПЛАНА ЗА УКРАЈИНУ: Договор Москве и Кијева о Криму и Донбасу

Foto AP

Kako je istakao, plan će zahtevati angažovanje raznih država i organizacija, uključujući Evropsku uniju i same UN.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da rešenje krize u Ukrajini „može ići samo putem odlučnih diplomatskih aktivnosti, ali pre svega koordinisanih i zajedničkih aktivnosti na međunarodnom nivou“.

-Ovaj predlog sastoji se iz četiri oblasti, koje predviđaju prekid vatre, neutralnost Ukrajine, koja će biti obezbeđena međunarodnom političkom garancijom i povezana sa procesom stupanja u EU, izradu bilateralnog sporazuma Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima, posebno, o spornim regionima Krima i Donbasa, kao i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o reorganizaciji međunarodne ravnoteže, počev od odnosa Evropske unije i Rusije“, objasnio je zamenik italijanskog ministra.

Planom je predviđeno, dodao je italijanski zvaničnik, osiguravanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „ali, pre svega“, postizanje mirnog rešenja u kom će EU biti pozvana da igra vodeću ulogu, „uzimajući u obzir direktne i brze ekonomske i energetske posledice krize po države članice i njenu geografsku blizinu Rusiji“.

Prema njegovim rečima, za ovaj ambiciozni projekat neophodni su koordinisani napori „pod okriljem Međunarodne grupe za saradnju, u kojoj bi učestvovale mnoge zemlje i međunarodne organizacije, kao što su UN i EU, kojima će biti naloženo formiranje mirovnih i posmatračkih misija, kontrola i višestrana koordinacija pomoći i podrške obnovi posredstvom donatorske konferencije.

Komentarišući plan Italije za regulisanje situacije u Ukrajini, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da uslove primirja sa Rusijom treba da određuje Kijev.

Ranije je Borelj izjavio da Evropska unija ne može postati posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pregovori Rusije i Ukrajine

Rusija je počela vojnu operaciju za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine 24. februara. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je njen cilj „zaštita ljudi nad kojima je kijevski režim osam godina vršio genocid i zlostavljao ih“.

Rusko-ukrajinski pregovori počeli su krajem februara. Delegacije su se dva puta sastale u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da nastave svakodnevne pregovore putem video-konferencija. Krajem marta delegacije su održale novu rundu pregovora u Istanbulu.

Šef ruske delegacije, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski je saopštio da je Ukrajina predala svoje pisane predloge za budući sporazum, te da je time Kijev prvi put za mnogo godina pokazao želju da se dogovara.

Ruska strana je odgovorila na taj gest Ukrajine odlukom da se primetno smanje borbena dejstva u pravcu Kijeva i Černigova. Moskva je, takođe, predložila da se susret predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, održi u isto vreme kada ministri inostranih poslova dveju zemalja budu potpisivali sporazum.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saoštio je kasnije da Ukrajina odustaje od sopstvenih predloga i da izaziva brojne provokacije kako bi zakočila pregovarački proces. On je dodao da je Ukrajina predstavila svoj nacrt sporazuma s Rusijom u kojem su očigledna odstupanja od odredbi u vezi s Krimom, utvrđenih na sastanku u Istanbulu, kao i u vezi s vojnim vežbama za koje se prvobitno obavezala da dobije saglasnost Rusije.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu