ZA UKRAJINU DODATNIH DEVET MILIJARDI EVRA Fon der Lajenova najavila novu pomoć iz budžeta EU

Tanjug

18. 05. 2022. u 14:22

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će iz budžeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

ЗА УКРАЈИНУ ДОДАТНИХ ДЕВЕТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА Фон дер Лајенова најавила нову помоћ из буџета ЕУ

Ursula fon der Lajen / Foto AP

- EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Trebalo bi da principi rekonstrukcije budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. S vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU - poručila je Fon der Lajenova.

Ona navodi da plan za rekonstrukciju zemlje mora da podrži potrebe koje će sama Ukrajina definisati, ali i da treba da bude zasnovan na reformama u ključnim oblastima kao što su borba protiv korupcije, vladavnina prava, jačanje administracije i pravosuđa, i da bude oslonjen na zelenu i digitalnu tranziciju i evropske vrednosti.

- Ove investicije će pomoći Ukrajini da izađe jača i otpornija iz razaranja koje je prouzrokovala Putinova vojska - poručila je Fon der Lajenova.

Ursula fon der Lajen kaže da ne bi trebalo da EU bude jedina koja će doprinosti ovim investicijama.

Ona je na vanrednom obraćanju u sedištu EK u Briselu predložila formiranje ”platforme za rekonstrukciju” koju bi zajedno vodile Ukrajina i Evropska komisija, a u kojoj bi učestvovale i zemlje članice EU, međunarodni donatori, finansijske institucije i drugi partneri koji isto misle.

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri