FRANCUSKA POVEĆAVA ISPORUKE ORUŽJA UKRAJINI: Makron razgovarao sa Zelenskim o pomoći Kijevu

P. Z. S. / ria.ru

17. 05. 2022. u 19:47

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim rekao da će Francuska nastaviti i povećati isporuke naoružanja Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

ФРАНЦУСКА ПОВЕЋАВА ИСПОРУКЕ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ: Макрон разговарао са Зеленским о помоћи Кијеву

Foto: EPA/ilustracija


-On (Makron) je ponovo potvrdio svoju punu rešenost da odgovori na sve zahteve Ukrajine za podršku, posebno u pogledu odbrane, goriva, humanitarne pomoći, ekonomske i finansijske podrške i borbe protiv nekažnjivosti. Ponovo je potvrdio da će snabdevanje oružjem Francuska nastaviti i razvijati u narednim danima i nedeljama, kao i snabdevanje humanitarnom opremom, navodi se u saopštenju na sajtu Jelisejske palate.

Kako se navodi, strane su razgovarale i o pitanju bezbednosti hrane i mogućim načinima izvoza žitarica iz Ukrajine, kao i bezbednosnim garancijama koje bi Francuska mogla da pruži Ukrajini.

Makron je takođe rekao Zelenskom u razgovoru da će se molba Ukrajine za članstvo u EU razmatrati na sastanku Evropskog saveta u junu na osnovu procene EK. S tim u vezi, kako se navodi u saopštenju, Makron je podsetio na svoj predlog za stvaranje „evropske političke zajednice“.

Vladimir Zelenski je 28. februara potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji. Sledećeg dana, Evropski parlament je podržao rezoluciju kojom se Ukrajini daje status zemlje kandidata. Prethodno su stalni predstavnici EU dogovorili da zaduže Evropsku komisiju da pripremi procenu aplikacija Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

BONUS VIDEO - VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLJ: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGLEDAJTE – SOLCENPEK UNIŠTAVA AMERIČKE HAUBICE: Dejstvo ruskih teških VBR na frontu u Ukrajini (VIDEO)