POLJSKA MRŽNJA KAO METASTAZA: Šef vlade u Varšavi Mateuš Moravjecki sada poziva Zapad da krene protiv svega što je rusko

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 05. 2022. u 20:13

PREMIJER Poljske, Mateuš Moravjecki, u autorskom tekstu, objavljenom u britanskom "Telegrafu" poziva Zapad na uništenje ideologije "ruskog sveta". To je izazvalo pravu buru nezadovoljstva ne samo među političarima u Moskvi, već i brojnim građanima.

ПОЉСКА МРЖЊА КАО МЕТАСТАЗА: Шеф владе у Варшави Матеуш Моравјецки сада позива Запад да крене против свега што је руско

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući ovaj apel Moravjeckog, kazao da je u pitanju kvintesencija, suština mržnje prema Rusima, koja je, kao metastaza, obuhvatila poljsku politiku i celo poljsko rukovodstvo, a, nažalost, umnogome i poljsko društvo.

Pod kovanicom "ruski svet" podrazumeva se saradnja Moskve sa Rusima koji žive u drugim zemljama. Zašto Moravjeckom smeta što Moskva pokazuje brigu za svoje sunarodnike koji žive u inostranstvu? I drugi veliki narodi pokušavaju na razne načine da pomognu svojoj dijaspori. Očigledno je da bi Moravjecki želeo da bude kao u vreme Borisa Jeljcina, kad Moskva, okrenuta unutrašnjim problemima, nije pokazivala nikakav interes za zemljake u dijaspori. Na postsovjetskom prostranstvu u novoosnovanim samostalnim državama, bivšim sovjetskim republikama, ostalo je više od 20 miliona Rusa.

Po Moravjeckom je "ruski svet" rak koji razara ne samo veći deo ruskog društva već predstavlja smrtnu opasnost za sve u Evropi.

- Kao što je nekada Nemačka bila podvrgnuta denacifikaciji, tako je danas jedinstvena šansa za Rusiju i civilizovani svet "deputinizacija". Ako ne počnemo da se bavimo tim zadatkom izgubićemo ne samo Ukrajinu nego i svoju dušu, slobodu i suverenitet, jer se Rusija neće zaustaviti u Kijevu. Ona je krenula na dugački pohod na Zapad, a mi moramo da rešimo gde da je zaustavimo - napisao je Moravjecki, koji smatra da je Putinova ideologija "ruskog sveta" ekvivalent komunizma i nacizma 20. veka i da time "Rusija opravdava svoja izmišljena prava i privilegije".

Ostrašćeni poljski premijer Moravjecki tvrdi da je na paradi u čast završetka Drugog svetskog rata, ruski predsednik Vladimir Putin ponovo predstavio svetu mitologiju pobede Rusije nad nacizmom.

Moravjecki ističe da "Putin nije Hitler i nije Staljin, ali je opasniji od njih, jer ima smrtonosnije oružje i nova sredstva informacija za širenje propagande".

Interesantno je da je, krajem marta ove godine, Moravjecki priznao da je rusofobija u njegovoj zemlji postala "mejnstrim", odnosno, glavni pravac. Tada je rekao da je tako rasprostranjena rusofobija nastala u kontekstu događaja u Ukrajini i već se tada zalagao da se iskoreni "ruski svet". Moravjecki je 20. marta govorio da bi Rusiji trebalo oduzeti imovinu koju ima u Poljskoj.

Potpredsednica ruskog parlamenta Irina Jarova nazvala je pisanje Moravjeckog zločinom.

- Moravjecki zaboravlja da je Crvena armija spasila na hiljade Poljaka od istrebljenja koje im je pretilo od pristalica Stepana Bandere i Hitlera - poručila je Jarova, ocenivši da sadašnja rusofobija prelazi svaku meru.

A predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruskog parlamenta Leonid Slucki kaže da je retorika Moravjeckog slična onoj koju je koristio Treći rajh. Rukovodstvo Poljske sebe smatra "barjaktarom" u evropskoj politici protiv Rusije.

ZELENSKI POSTAVLjA PUTINU USLOVE

PREDSEDNIK Vladimir Zelenski želi da se sretne i pregovara sa Vladimirom Putinom, ali sada govori da mu nisu za to potrebni bilo kakvi posrednici. Kao uslov postavlja da razgovori budu oči u oči i da se vode o Donbasu i Krimu.

- Ja sam za pragmatičan dijalog bez ultimatuma - kazao je Zelenski u intervjuu italijanskom TV kanalu RAI-1.

Interesantno je da je on svaki put menjao uslove za pregovore, dok je Putin poručivao da nema susreta bez konkretnih dogovora. Iz Kremlja poručuju da je pitanje Krima zauvek rešeno 2014. godine.

Poznati moskovski ekspert za SAD, Veronika Krašeninikova, opisuje Zelenskog kao glumca koji igra ulogu predsednika države.

- Čak i kad bi Zelenski hteo da potpiše mirovni ugovor, ili primirje sa Rusijom, Amerikanci mu ne bi dali - kaže Krašeninikova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)