BAJDENU PUTIN KRIV ZA INFLACIJU: Indeks potrošačkih cena u aprilu porastao za 8,3 odsto u odnosu na prošlu godinu

D. D. S.

12. 05. 2022. u 13:21

PREDSEDNIK Bajden i njegova administracija pripisali su krivicu za rekordnu inflaciju i cene gasa u zemlji na sve, od Vladimira Putina preko pohlepnih "mesnih konglomerata", do dvogodišnje pandemije koronavirusa.

БАЈДЕНУ ПУТИН КРИВ ЗА ИНФЛАЦИЈУ:  Индекс потрошачких цена у априлу порастао за 8,3 одсто у односу на прошлу годину

Foto: Profimedia

Reagujući na aprilski indeks potrošačkih cena, Bajden je rekao da je inflacija "neprihvatljivo visoka" i ostao pri stavu da je snižavanje cena za američke porodice njegov "glavni ekonomski prioritet", ali je ponovo okrivio i sve veće brojke Kovida-19 i invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Ministarstvo rada saopštilo je da je indeks potrošačkih cena u aprilu porastao za 8,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je naglo povećanje. Uprkos niskom broju nezaposlenih, rekordna inflacija i visoke cene na pumpi bile su politički trn u oku Bajdenu tokom protekle godine, a ankete pokazuju da većina Amerikanaca visoke cene vidi kao teškoću.

Bajden je, zato, napadao pandemiju i Putina:

- Postoje dva vodeća uzroka inflacije koja danas vidimo. Prvi uzrok inflacije je pandemija koja se javlja jednom u veku. Ne samo da je zatvorila našu globalnu ekonomiju, već je potpuno izbacila lance snabdevanja i potražnju. I ove godine imamo drugi uzrok, Putinov rat u Ukrajini - rekao je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!