RAT U UKRAJINI: Britanija najavljuje novu vojnu pomoć, SZO prikuplja dokaze o mogućim ratnim zločinima (VIDEO)

Novosti online

07. 05. 2022. u 07:24 >> 16:44

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 73. dan. Američki predsednik Džo Bajden odobrio je juče novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara. Iz čeličane "Azovstalj" u Mariupolju juče je evakuisano oko 50 civila.

РАТ У УКРАЈИНИ: Британија најављује нову војну помоћ, СЗО прикупља доказе о могућим ратним злочинима (ВИДЕО)

Foto AP

Britanija najavljuje novu vojnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija je najavila danas da će obezbediti novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 1,6 milijardi dolara.

- Putinov brutalni napad ne izaziva samo razaranje u Ukrajini, već preti miru i bezbednosti širom Evrope - rekao je britanski premijer Boris Džonson u izjavi uoči virtuelnog sastanka Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji će biti održan sutra, prenosi Rojters.

Britanija je saopštila da će dodatna sredstva za Ukrajinu obezbediti iz rezervi koje vlada koristi za slučaj vanrednih situacija.

Foto: Printskrin

SZO prikuplja dokaze o mogućim ratnim zločinima

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da prikuplja dokaze za istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini i navela da je do sada zabeležila 200 napada na zdravstvene ustanove u toj zemlji. Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan, tokom nenajavljene posete Kijevu, u kojoj boravi zajedno sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Adanom Gebrejesusom, rekao je na konferenciji za novinare da je odgovornost zaraćenih strana da izbegavaju napade na zdravstvene ustanove.

On je dodao da je SZO već dokumentovala 200 napada na bolnice i klinike u Ukrajini, prenosi Rojters. Rajan tvrdi da tih 200 slučajeva ne predstavlja ukupan broj napada na ukrajinske zdravstvene ustanove, već samo broj onih koje je SZO potvrdila.

Foto: AP photo/Ukrainian Presidential Press Office

Zelenski: Evakuisano 300 civila, sledi evakuacija ranjenika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je u prvoj fazi evakuacije celicane Azovstalj u Marijupolju evakuisano više od 300 civila, prenosi Rojters. Sledeća faza biće evakuacija ranjenika i bolničara, rekao je Zelenski, dodajući da se ukrajinske vlasti pripremaju za to.

U prethodna tri dana evakuisan je 51 civil, a ukrajinske vlasti saopštile su da su iz opkoljene čeličane izašle sve žene, deca i starije osobe.

Rogozin: Na Bajkonuru uhapšeni Britanac i Beloruskinja

Državljanin Velike Britanije i beloruska državljanka uhapšeni su u blizini lansirne platforme 112 na kosmodromu "Bajkonur“ i sprovedeni u Odeljenje unutrašnjih poslova, saopštio je direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

Rusija: Iz Azovstalja danas evakuisan jedan civil,ukupno 51

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je danas da je završena operacija evakuacije civila iz čeličane Azovstalj iz Marijupolja.

U objavi na društvenim mrežama, rusko ministarstvo navodi da je u trodnevnoj operaciji evakuisana 51 osoba od kojih danas jedna.

Evakuacija je počela u četvrtak a od 51 evakuisanih 18 je muškaraca, 22 žene i 11 dece, dodaje se, prenosi Rojters.

Prethodno su i ukrajinske vlasti saopštile da su iz Azovstalja evakuisane sve žene, deca i stariji ljudi.

Konašenkov: Rusi uništili avione Ukrajine i oružje iz SAD i EU

Ruske snage su visokopreciznim raketama uništile ukrajinske avione na aerodromima u Odeškoj, Arciskoj i Voznesenskoj oblasti, a rakete Iskander pogodile su američku i evropsku opremu u blzini Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Rojters.

Prema navodima portparola ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova, ruske letilice oborile su bombarder Su-24, lovac Su-27, tri helikoptera Mi-8 sa padobrancima, kao i dva drona "Bajraktar TB2" kod Zmijskog ostrva, navodi TASS.

 

Bugarska traži odlaganje roka za uvoz nafte iz Rusije

Bugarska traži od Brisela da joj na dve godine odloži rok za obustavu uvoza ruske nafte, izjavio je danas predsednik parlamentarnog Odbora za energetiku bbugarske Narodne skupštine Radoslav Ribarski.


On je za BTV rekao da još nema odgovora na ovaj zahtev Bugarske.

- Ako ne dođe do odlaganja, Bugarska može da stavi veto na zajedničku odluku, rekao je Ribarski.

 

Volodin: Vašington koordiniše vojnim operacijama u Ukrajini

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je danas Vašington da koordiniše vojnim operacijama u Ukrajini, koje je nazvao direktnim mešanjem u vojnu akciju protiv Rusije.

- Suštinski, Vašington koordiniše i razvija vojne operacija, stoga, direktno učestvuje u vojnim akcijama protiv naše zemlje, naveo je Volodin na Telegramu, preneo je Rojters.

 

Ruska vojska ispalila 6 projektila na ciljeve u Odesi (VIDEO)

Ukrajinske odbrambene snage „Jug“ saopštile su rezultate rada strateške avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije:

*4 projektila su oštetila određeno preduzeće. Nakon udara izbio je požar, nema izveštaja o povređenima.

*2 rakete pogodile su pistu aerodroma.

 

Dronovi kamikaze i VBR Smerč

Oružane snage Ukrajine sve više koriste dronove kamikaze i VBR "Smerč". Ruska PVO radi na municiji lansiranoj u našem pravcu, u toku su lansiranja PVO raketa.

Popasnja je pala

U toku je čišćenje grada i deminiranje. Ako su se juče Oružane snage Ukrajine povukle sa južnih periferija, onda sada sa severnih.

Ilustracija riafan.ru

Razorena tehnika ukrajinske vojske

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 152 aviona, 112 helikoptera, 762 bespilotne letelice, 295 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.895 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 333 višecevna bacača raketa, 1.364 oruđa poljske artiljerije. i minobacača, kao i 2.716 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Zagreb potvrdio: U Ukrajini zarobljen državljanin Hrvatske

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je danas da je u Ukrajini uhapšen hrvataski državljanin ne iznoseći više detalja zbog, kako kažu, osetljivosti situacije.

Snimak uhapšenog, koji se borio u redovima ukrajinske vojske u okupiranom gradu Marijupolju, objavila je ruska televizija RT.

 

Evakuacija iz Mariupolja

Iz Marijupolja u mesto Bezimeno danas je u periodu od 8-16 sati evakuisano 152 ljudi, od toga 32 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Nastavlja se granatiranje naselja u DNR

Za dva i po sata ukrajinski vojnici ispalili su osam mina, dve granate i deset raketa iz BM-21 „Grad“ na Gorlovku i Lozovoe u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC) navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, ukrajinski vojnici su na Gorlovku ispalili dva projektila kalibra 122 milimetra, kao i deset raketa iz BM-21 Grad. Na Lozovoje je ispaljeno osam mina kalibra 120 milimetara.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ofanziva snaga iz LNR

Vojska LNR oslobodila je selo Svetličnoe u Sorokinskom gradskom okrugu u LNR.

 

Granatirana, ponovo, Gorlovka

Ukrajinske trupe u 13.50 ispalile su 8 granata kalibra 122 mm na Gorlovku u DNR saopštilo je predstavništvo DNR pri JCCC-u

Snažne eksplozije u više oblasti, uništen aviozavod

Snažne eksplozije u Sumskoj, Nikolajevskoj i Hmeljničkoj oblasti.

Gusti dim se diže nad Odesom posle serije eksplozija. Prema preliminarnim podacima, stigao je u Odesku fabriku za remont aviona.

DNR: Iz Marijupolja evakuisano 373 civila, od toga 43 dece

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) evakuisale su proteklog dana iz grada Marijupolja 373 ljudi, uključujući 43 dece, saopštio je Centar za teritorijalnu odbranu na Telegramu.

-Ukupno 373 ljudi, uključujući 43 dece, evakuisano je iz Marijupolja proteklog dana, od 8 časova ujutru 6. maja do 8 časova ujutru 7. maja“, navodi se u saopštenju ministarstva samoproglašene DNR, prenosi TASS.

U saopštenju se dodaje da je od 5. marta ove godine iz Marijupolja evakuisano čak 28.709 ljudi, navodi ruska agencija.

 

Ukrajinska balistička raketa pogodila kuću

Ukrajinske trupe pogodile su grad u blizini Hersona raketom „Točka-U“, četiri osobe su povređene, 10 kuća je oštećeno, javlja dopisnik „Sputnjika“.

Kadirov: Oslobođeno Nižnje, bitka za Popasnu u LNR

Lider Čečenije je rekao da je oslobođeno naselje Nižnje u LNR. On je dodao i da ruska vojska pod kontrolom drži i 80 procenata grada Popasne u LNR.

Foto AP

Ukrajinci granatirali Gorlovku i Dokučajevsk

Ukrajinske trupke ispalile 18 granata 122 mm na Gorlovku i Dokučajevsk u DNR za pola sata - predstavništvo DNR pri JCCC

 

Raketirana Odesa, PVO dejstvuje

Ukrajinski izvori izveštavaju o četiri raketna udara na objekte u Odesi, u gradu deluje protivvazdušna odbrana.

 

Kad ne može S-400, dajte S-300

Nakon odbijanja Turske da prebaci ruske S-400 u Ukrajinu, Vašington vrši pritisak na Atinu da prebaci S-300 u Kijev.

Arhiva

Zaplenjen račun ruske kompanije

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da je hapšenje računa Rosatoma Istočna Evropa, 99 hiljada dolara, koji su se nalazili na njima, prebačeni su na upravljanje Nacionalnoj agenciji za pretragu i upravljanje imovinom (ARMA).

- Prema istrazi, u gradu Kijevu posluje Rosatom Eastern Europe LLC, čiji je krajnji stvarni vlasnik državna struktura koju kontroliše Vlada Ruske Federacije... Bankovni računi kompanije su uhapšeni, a sredstva su stavljena na njih u iznosu većem od 3 miliona grivni (99 hiljada dolara – prim. aut.), prebačeni na upravljanje ARMA-i, saopštilo je Tužilaštvo u poruci na Telegram kanalu.

Zaplena novca od nacista

Tokom Velikog otadžbinskog rata, sovjetska vojna kontraobaveštajna služba SMERŠ je zaplenila od zatočenih nemačkih agenata i prenela državi toliko novca da bi bili dovoljni za proizvodnju više od 150 tenkova T-34-85, proizilazi iz arhivskih dokumenata FSB-a Rusija, objavljeno je uoči Dana pobede.

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe u 12.30 granatirale su Petrovski okrug u Donjecku i Široku Balku, ispalivši 14 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO.

Foto: EPA

Stanje na istoku Ukrajine

Borbe za ključni grad: Narodna milicija LNR juriša na Severodonjeck.

Operativni uspeh Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova: ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad nizom naselja.

Pripreme za kopnenu operaciju: Oružane snage Ruske Federacije sprovode masovno granatiranje položaja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krivog Roga.

 

Balističkom raketom na civile

Jutros su Oružane snage Ukrajine lansirale raketu Točka-U na stambeno naselje u gradu Golaja Pristan, Hersonska oblast. Od posledica udara povređene su tri osobe.

Jedna kuća, u kojoj je živela porodica sa detetom, potpuno je uništena. Oštećeno je još deset zgrada, uključujući i dom veterana rada.

 

Ukrajinci formiraju nove brigade teritorijalaca

Značajni gubicima ljudstva Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta. Zbog toga su 101., 102. i 103. brigada teritorijalne odbrane upućene na front.

Teritorijalcii već stižu na istok, ali problem nedostatka ljudi nikuda nije otišao. Dnevni gubici i dezerterstvo ne dozvoljavaju rotaciju.
Kao rezultat toga, odlučeno je da se zategnu mobilizacione matice i koriste dodatna sredstva. U bliskoj budućnosti na istok će biti poslato:

▪105 br TerO (Ternopolj)

▪106 br TerO (Hmeljnicki)
▪107 br TerO (Černivci)
▪125 br TerO (Lavov)

„TO NISU VOJNICI, VEĆ ZVERI“

Aleksandr Katrič, žitelj Novoaleksandrovke u Herskonskoj oblasti, svedočio je kako su ukrajinske snage sprovodile torturu nad njim.

On je ispričao kako su ga ukrajinski vojnici pretukli, pretili mu da će mu odseći prste i kako su izveli lažno streljanje nad njim, tako što su mu prislonili cev automata na glavu.

 

Zarobljeno još 60 mornara sa 7 ruskih brodova

Ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova saopštila je da je u Ukrajini i dalje zadržano 60 mornara sa sedam ruskih brodova.

-Na njih se vrši pritisak, ljudima ne dozvoljavaju da siđu na obalu, a na brodovima su postavljeni kontrolni punktovi s naoružanom stražom, saopštila je Moskaljkova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da se obratila međunarodnim organima s pozivom da preduzmu mere kako bi Ukrajina prestala da koristi civile kao taoce.

Foto AP

 

Troje civila ranjenih u granatiranju Donjecka

Predstavništvo DPR-a u ZCCC izvestilo je da su 3 civila, uključujući 89-godišnjeg muškarca, povređena u granatiranju Petrovskog okruga u Donjecku.

 

Evakuacija iz Azovstalja

Iz metalurškog kombinata „Azovstalj“ u Marijupolju danas je evakuisano još 50 ljudi, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinska vojska ispalila je tokom prepodneva 20 raketa iz sistema BM-21 „Grad“ na naselje Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

 

Vojska DNR izbljacila iz stroja 36 pripadnika VSU

Ukrajinske trupe na donjeckom pravcu dnevno su izgubile 36 pripadnika ljudstva i vojne tehnike, saopštila je Narodna milicija DNR.

- Naši vojnici su tokom proteklog dana uništili 36 ukrajinskih nacionalista, dva minobacača kalibra 120 mm, tri borbena vozila pešadije i jedan kamion sa municijom. Zarobljeno je jedno borbeno vozilo pešadije i dva oklopna transportera, navodi se u izveštaju.

 

Kijev o ruskim gubicima

Ukupni gubici Rusije u ratu protiv Ukrajine premašili su 25.000 vojnika, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

 

Granatirani Gorlovka, Donjeck i Staromihajlovka

Oružane snage Ukrajine su za 2 sata granatirale Gorlovku, Donjeck, Staromihajlovku, ispalile 10 mina kalibra 120 mm, 4 granate kalibra 122 mm, 15 granata iz AGS - DNR na ZCCC.

Foto: EPA

Podaci Kijeva: Izbačen iz stroja 381 vojnik

U toku dana Oružane snage Ukrajine izgubile su 381 ubijenu, ranjenu i zarobljenu osobu. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 52 hiljade ljudi.

 

Žestoke borbe na ulazu u Severodonjeck

Borbe se vode u predgrađu Severodonjecka, u nekadašnjem dečjem kampu koji su ukrajinski ekstremisti pretvorili u bazu, saopštila je Narodna milicija LNR.

 

Mariupoljci, otac i sin protiv nacista Azova

Marijupoljac se sa sinom bori protiv ukrajinskih ekstremista koji su se nastanili u „Azovstalju“.

 

Koliko ima civila - talaca u Azovstalju?

DNR ne može da proceni broj talaca koje ekstremisti drže u metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju, izjavio je savetnik šefa administracije DNR Jan Gagin.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov ranije je saopštio da nacionalisti u bunkerima „Azovstalja“ drže više od 150 civila.

 

Civilne žrtve u Donbasu

Sto pet civila, među kojima je troje dece, poginulo je u DNR tokom 80 dana eskalacije sukoba. Ranjene su 464 osobe, od kojih je 39 dece, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage su, kako je navedeno, ispalile 25.233 jedinice municije raznih kalibara, uključujući 27 raketa iz kompleksa „Točka-U“, pet raketa iz višecevnih bacača „Smerč“, 10 raketa BM-27 „Uragan“ i 3.386 raketa „Grad“.

 

Volodin: Strane kompanije mogu da se vrate ako žele

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da će Rusija biti otvorena za one strane kompanije koje žele da se vrate u nju.

- Najvažnija stvar je sigurnost. Spremni smo da dalje sarađujemo, mi nikoga ne izbacujemo, naša zemlja je otvorena i pozdravlja investicije u ekonomiju - odgovorio je Volodin na pitanje o odnosu prema stranim kompanijama koje planiraju da se vrate u Rusiju.

Predsednik Državne dume Rusije je naveo da ako kompanije „počnu da igraju kako svira Vašington“ i odluče da odu iz Rusije, to je onda njihov izbor i dodao da ne postoje garancije da se i mogu vratiti, jer će njihovo mesto brzo zauzeti ruske i azijske kompanije.

Novi napad u Pridnjestrovlju?

Pridnjestrovski televizijski kanal TSV prenosi da je u selu Voronkovo koje se graniči s Ukrajinom tokom večeri odjeknulo nekoliko eksplozija. Prema navodima medija, primećene su bespilotne letelice.

Bajden: Prekinuti curenje informacija o razmeni podataka sa Ukrajinom

Predsednik SAD Džozef Bajden je, u razgovoru sa najvišim američkim obaveštajnim i odbrambenim zvaničnicima, istakao značaj njihovog rada, ali i naveo da su nedavni medijski izveštaji o razmeni obaveštajnih podataka SAD sa Ukrajinom kontraproduktivni, rekla su dvojica zvaničnika administracije na koje se poziva En-Bi-Si Njuz (NBC News).

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom, direktorkom Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns i ministrom odbrane Lojdom Ostinom, Bajdenova poruka je bila da takva otkrića "odvlače pažnju od našeg cilja“, rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik je saopštio da je Bajden poručio da bi takvo curenje informacija "moralo da prestane", navodi NBC News.

Velika Britanija donira Ukrajini generatore

Britanska vlada saopštila je danas da će Ukrajini donirati 287 mobilnih generatora za električnu energiju, pored 569 generatora koje je ranije donirala.

Novi generatori, koji su dovoljni da strujom napajaju skoro 8.000 domova, biće korišćeni za bolnice, skloništa i druge službe, saopštilo je Odeljenje za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, prenosi Rojters.

Rusi zarobili Hrvata

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji se borio na strani Ukrajine, pao je u ruke ruskoj armiji. On je za Raša Tudej objasnio zašto je došao u tu zemlju i rekao je da je sve jedna velika greška.

Bajden i Trudo: Rusija u potpunosti odgovorna za rat

Američki predsednik Džozef Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo saglasni su da je Rusija u potpunosti odgovorna za svoju invaziju na Ukrajinu i oko daljih napora za pružanje bezbednosne pomoći Kijevu, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Trudo su takođe u jučerašnjem telefonskom razgovoru razmotrili predstojeće učešće na Samitu Amerika, koji je planiran za juni u Los Anđelesu, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Rusija nastavlja ofanzivu na istoku i napade na Azovstalj

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni, čiji je cilj uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i zadržavanje kopnenog koridora između njih i Krima.

Generalštab Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da blokiraju ukrajinske jedinice u zoni fabrike Azovstalj u Marijupolju i da su izvodile napade radi preuzimanja kontrole nad fabrikom, prenosi Ukrinform.

Rusija predstavila UN dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika

Ruske diplomate su na neformalnom zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavile dokaze o zločinima ukrajinskih vojnika i ekstremističkih formacija. Ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori ne žele da se vidi realna situacija, rekao je juče stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je skrenuo pažnju da Oružane snage Ukrajine razmeštaju tešku vojnu tehniku u naseljena mesta i koriste civile kao živi štit, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

- Postoje razlozi da verujemo da ukrajinska vojska i paravojne snage sistematski krše sve ove principe. Mnogi očevici svedoče o tome da ukrajinska vojska koristi civile kao taoce i živi štit - rekao je ruski diplomata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna