ISTRAGA ZBOG UČESTALOG POJAVLJIVANJA RUSKIH GOSTIJU NA TV: Intervju Sergeja Lavrova pokrenuo službe

Srna

05. 05. 2022. u 15:22

ITALIJANSKI parlamentarni panel otvorio je istragu o "dezinformacijama" na televiziji usred burne debate o učestalom pojavljivanju ruskih gostiju u informativnim programima te zemlje u vreme rata u Ukrajini.

ИСТРАГА ЗБОГ УЧЕСТАЛОГ ПОЈАВЉИВАЊА РУСКИХ ГОСТИЈУ НА ТВ: Интервју Сергеја Лаврова покренуо службе

Foto: Tanjug/AP

Parlamentarni odbor za republičku bezbednost, koji nadgleda obaveštajne službe, saopštio je da je pozvao čelnike italijanske državne televizijske mreže, državne bezbednosne agencije i službe za nadzor komunikacija.

Panel je saopštio da istražuje "strano mešanje i aktivnosti dezinformisanja sa posebnim osvrtom na sukob Rusije i Ukrajine".

Premijer Mario Dragi zauzeo je oštar stav prema Moskvi nakon operacije u Ukrajini, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da u Italiji, za razliku od drugih evropskih zemalja Grupe sedam - Velike Britanije, Francuske i Nemačke, postoji mala podrška javnosti za slanje oružja u Ukrajinu.

Italijanski javni emiter RAI i njegova četiri glavna privatna kanala redovno dovode u goste ruske novinare u svojim tok-šou emisijama kako bi raspravljali sa svojim italijanskim kolegama o ratu.

Dok neki komentatori kažu da je ispravno čuti obe strane u sukobu, drugi osuđuju davanje prostora onima koje nazivaju "ruskim propagandistima".

Spor se zaoštrio od nedjelje, kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odabrao italijanski privatni kanal "Rete 4" za svoj prvi intervju za evropsku televizijsku mrežu od početka vojne operacije.

Kritičari su rekli da novinar nije dovoljno osporio ili prekidao Lavrova. Neki su rekli da ruski ministar uopšte nije trebao da bude intervjuisan. Sam Dragi je učestvovao u debati narednog dana, rekavši da intervju "nije bio mnogo dobar".

Italija nema tradiciju agresivnih televizijskih intervjua sa političarima. 

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazduhoplovstva treniraju za paradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu