RAT U UKRAJINI: Mizincev - "Ukrajinski nacionalisti postavili artiljerijske instalacije na teritoriji gradske bolnice u Harkovu"

Novosti online

05. 05. 2022. u 07:23 >> 22:44

DANAS je 71. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je objavila uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, koji se pre svega odnosi na zabranu uvoza ruske nafte, sa početkom tek za šest meseci. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče demantovao da Rusija planira uvođenje opšte mobilizacije u Rusiji za Dan pobede - 9. maj.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мизинцев - Украјински националисти поставили артиљеријске инсталације на територији градске болнице у Харкову

Foto: Printscreen

Borelj navodi da je sporazum o novim sankcijama blizu

Zemlje EU su već gotovo postigle dogovor o novom paketu sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu, rekao je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

- Nadam se da će postići sporazum, gotovo da je on spreman. Potreban nam je taj sporazum zato što još moramo da pojačamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju - kazao je Borelj.

 

Mizincev: "Postavljene artiljerijske instalacije i skladište municije na teritoriji gradske bolnice"

Šef Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihaila Mizinceva:

- nacionalisti u Harkovu postavili artiljerijske instalacije i skladište municije na teritoriji gradske bolnice;

- osoblje i svi civili, uključujući i one teško bolesne, bili su primorani da napuste zdravstvenu ustanovu pod pretnjom odmazde;

- u Slavjansku, na teritoriji železničke bolnice, ukrajinski militanti su postavili tešku vojnu opremu, a unutra stvorili uporište;

– komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine organizovano je i u bolnici u Odesi i na teritoriji dečje bolnice u Lisičansku. Na susednim teritorijama je postavljena vojna oprema;

– tokom proteklog dana 15.637 ljudi, uključujući 2.002 dece, evakuisano je iz opasnih područja DNR, LNR i Ukrajine na teritoriju Rusije;

Printskrin

 

Predsednik Poljske se založio za „ukidanje granice“ sa Ukrajinom

- Neće više biti granica između naših zemalja. Da živimo zajedno na ovoj zemlji, da gradimo zajedničku sreću i snagu koja će nam omogućiti da odbijemo svaku opasnost - rekao je Andžej Duda.

Poljski predsednik nije objasnio šta se tačno podrazumeva pod izrazom „neće više biti granica“.

 

Bajden i Šolc saglasni o nastavku pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se danas tokom telefonskog razgovora da neće priznati nikakve ruske "teritorijalne dobitke" u Ukrajini, saopštio je portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su takođe osudila nedavne komentare kojima Kremlj želi da diskredituje demokratsko i legitimno ukrajinsko rukovodstvo, rekao je portparol, prenosi Rojters.

 

Lukašenko: "Ne lažite za Buču, znamo ko je to organizovao"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će se uskoro sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

On se govoreći za Asošieted Preš obratio zapadnim zemljama i pozvao ih da prestanu s lažima, prenosi TAS S.

- Pre svega, nije trebalo da kao primer navodite Buču i ne znam koliko ste informisani šta se tamo desilo, ali mi znamo ko je organizovao taj šou - rekao je Lukašenko.

 

Pentagon: "SAD ne šalju informacije Ukrajini"

Pentagon je saopštio da SAD ne šalju informacije Ukrajini o tome gde se nalaze ruski komandanti na bojnom polju, javlja Sputnjik.

 

Uništena baterija sistema "Uragan"

Prema njegovim rečima, operativno-taktička i vojna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom dana je pogodila 45 vojnih objekata Ukrajine.

Među njima su dva komandna mesta, 41 mesto koncentrisanja ljudstva i ukrajinske vojne tehnike, kao i skladište raketno-artiljerijskog naoružanja u rejonu Vojevodka Luganske Narodne Republike.

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu su tokom dana oborili tri ukrajinske bespilotne letelice: iznad naselja Mala Kamiševaha u Harkovskoj oblasti, Seversk u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u blizini ostrva Zmejni – bespilotnu letelicu „Bajraktar ​​TB-2“.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Orban: "Ne možemo da podržimo sadašnji oblik sankcija"

Mađarski premijer Viktor Orban je poslao pismo šefu EK u kojem je rekao da Budimpešta ne može da podrži plan sankcija EU protiv Rusije „u sadašnjem obliku“.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Generalštab Belorusije: NATO se priprema za operacije u istočnom pravcu

NATO je udvostručio svoje snage u Istočnoj Evropi, a udarne grupe mogu biti formirane u blizini granica Rusije i Belorusije u najkraćem roku, izjavio je zamenik načelnika generalnog štaba Oružanih snaga Belorusije Ruslan Kosigin.

On je istakao da su u toku pripreme za izvođenje vojnih operacija NATO-a u istočnom pravcu.

 

Izrael: Putin se izvinio zbog izjave Lavrova

Prema saopštenju kancelarija izraelskog premijera, Putin i Benet dotakli su se tokom razgovora i nedavne izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o Hitleru i Jevrejima, zbog koje je Izrael tražio izvinjenje Moskve.

Reč je o intervjuu Lavrova za italijansku TV kompaniju „Medijaset“ u kojem je rekao da u Ukrajini postoji nacifikacija, te da zarobljeni pripadnici bataljona „Azov“ (protiv čijih boraca je u Rusiji pokrenut krivični postupak), „Ajdar“ i drugih jedinica nose nacističke simbole i tetovaže – kukasti krst.

On je dodao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kada govori o tome poteže argument da „tako nešto nije moguće jer je on Jevrejin“.

Foto: Printskrin

 

Predsednik moldavskog Parlamenta odbio da pruži vojnu pomoć Zelenskom

Tokom posete Kijevu, predsednik moldavskog parlamenta odbio je da pruži vojnu pomoć svom ukrajinskom kolegi.

Političar je rekao da, prema neutralnom statusu Moldavije, zemlja ne može da raspoređuje vojnu opremu u drugim zemljama.

 

Eksplozija u ukrajinskoj luci

Prema preliminarnim podacima, eksplozija se dogodila u blizini luke Očakov. U ovoj luci s preopremaju preživeli brodovi ukrajinske mornarice. Na neke od njih se stavljaju VBR sistemi grad.

 

Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

Začule su se snažne eksplozije u Nikolajevskoj oblasti. Nije poznat uzrok.

 

Ukrajinski bloger optužen za izdaju

Španski sudija presudio je da se ukrajinski bloger Anatolij Šarij, koji je uhapšen u Španiji zbog sumnje za izdaju u Ukrajini, ostavi na slobodi uz kauciju, potvrdio je Nacionalni pravosudni kolegijum Španije.

 

Šolc o sankcijama Rusiji

Kancelar Šolc je rekao da sankcije Rusiji mogu biti ukinute samo dogovorom sa Ukrajinom.

Kada bije Malka: Haubice 203 cmm u dejstvu

Na ruskim društvenim mrežama objavljene su fotografije dejstva haubica Malka kalibra 203 cm.

Ovi samohodni topovi su sposobni da ispaljuju nuklearna punjenja.

 

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 15.18 (po moskovskom vremenu) pucale su na Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši tri rakete iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

TOS-1 zapalio položaje nacista (VIDEO)

„Solncepek“ zapalio utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, preživeli nacisti u užasu pokušavaju da pobegnu.

Teški višecevni raketni sistemi TOS-1A pogodili su odbranu protivnika u okolini Krasnog Limana tokom ofanzive ruske armije na DNR.

 

 

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su u četvrtak selo Širokaja Balka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

 

Ukrajinci zaplenili mineralno đubrivo iz Belorusije

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da je zaplenilo 33 hiljade tona mineralnih đubriva iz preduzeća Ruske Federacije i Belorusije.

Novi dobrovoljci iz Čečenije

Čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu objavio je snimak odlaska još jedne grupe dobrovoljaca u Ukrajinu, gde će učestvovati u specijalnoj operaciji.

On im je između ostalog poručio: "Srećno momci! Pazite, pazite na sebe i svoje drugove! Želim vam brzo uspešno izvršenje zadatka i siguran povratak kući vašim porodicama! Srećno!"

 

 

Ponovo raketirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe raketirale su Jasinovatu u 13.40, ispalivši 10 projektila iz VBR "Grad", saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO.

 

Stradao civil u napadu ukrajinaca na Jasinovataju

U granatiranju grada Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa poginuo je civil, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Oružane formacije Ukrajine napale su Jasinovatu. Jedan civil je ubijen u ulici Ordžonikidze, saopšteno je na Telegram kanalu štaba.

Foto AP

Zašto su značajni gradovi Odesa i Mariupolj

Odesa i Mariupolj igraju značajnu ulogu u globalnoj industriji poluprovodnika. U ovim gradovima dve fabrike - "Krioin" i "Ingaz" - proizvode neon, koji se koristi u litografskoj opremi za proizvodnju mikrokola.

Ukrajina je obezbedila oko polovinu svih isporuka neona za glavne proizvođače mikročipova – TSMC i Samsung. Glavni kupac mikročipova su SAD.

 

Napadi ukrajinskih snaga

Ofanziva kod Harkova: Oružane snage Ukrajine napadaju položaje ruske vojske, ima taktičkih uspeha.

 

Napredovanje vojske DNR

Vojska DNR oslobodila je selo Troickoe u blizini Njujorka. Zaplenila veću količinu inostranog naoružanja.

 

Foto AP

Ukrajinske snage grantirale naselja u DNR

U 11.09 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su istovremeno gađali Jasinovataju iz VBR Grad i Petrovski okrug u Donjecku granatama kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 11:09 – naselje Avdejevka – naselje Jasinovataja: ispaljene su 4 rakete sa BM-21 „Grad“; 11:09 – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su 4 granate kalibra 122 mm“, navodi se na Telegram kanalu misije.

Raketriano selo u DNR

Ukrajinski vojnici su u 11.03 po moskovskom vremenu gađali selo Mineralnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Volodin o predlogu puka Azov

Militanti na Azovstalju, nudeći da razmene mirne građane koje drže za proizvode, ponašaju se kao tipični teroristi.

Foto: Profimedia/Vikipedija

 

Sprečen ukrajinski teroristički napad u Pridnestrovlju

Pripadnici policije Pridnjestrovlja sprečili su još jedan pokušaj terorističkog napada uz primenu bespilotne letelice, saopštio je šef diplomatije ove nepriznate republike Vitalij Ignjatjev.

Kako se navodi, dron koji je, kako se pretpostavlja, došao iz pravca Ukrajine nosio je eksploziv.

 

Zarobljena tehnika NATO

Specijalci iz jedinice „Hrabri“ proučavaju brojne trofeje iz zemalja NATO-a zarobljene tokom bitke na pravcu Liman.

Trupe nastavljaju ofanzivu i uzimaju mnogo trofeja:

Na fotografijama zarobljeni su: francuski ATGM "Milan", Američki MANPADS Stinger, 4 švedska bacača granata At-4, Ukrajinski montirani ATGM "Stugna-P", Britanski ATGM NLAV.

 

 

Evakuisano 530 ljudi

Više od 530 ljudi evakuisano je iz Mariupolja u Bezimenoe u Donjeckoj Narodnoj Republici tokom proteklog dana, od kojih su 64 deca, saopštio je u četvrtak štab teritorijalne odbrane DNR.

-U protekla 24 sata, od 08.00 4. do 08.00 5. maja, 536 ljudi, uključujući 64 dece, evakuisano je iz Mariupolja u Bezimenoje, Novoazovski okrug, saopšteno je na telegram kanalu DNR.

 

Jutarnji brifing ruskog Generalštaba

Tokom noći vođene žestoke borbe.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 149 aviona, 112 helikoptera, 726 bespilotnih letelica, 288 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.834 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 325 instalacija višestrukog lansiranja. raketnih sistema, 1.306 poljskih artiljerijskih topova i minobacača, kao i 2.646 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Probijena saobraćajna blokada Krima

Saobraćajna blokada Krima, koju je Ukrajina organizovala pre osam godina, je probijena, a u toku je uspostavljanje putničkog i teretnog saobraćaja sa oslobođenim regionima, izjavio je za Sputnjik savetnik Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov.

Rusi raketirali Kramatorsk, ranjeno 25 civila

Ruska vojska je sinoć izvela raketni napad na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, u kome je povređeno najmanje 25 civila, saopštilo je danas veće tog ukrajinskog grda na Telegramu.

-Još jedan raketni napad na Kramatorsk. Bio je opasan, desio se noćas, na stambena naselja i centralni deo grada, navodi se u saopštenju gradskog veća, prenosi Ukrinfrom.

Projektili su oštetili devet domova, školu i civilnu infrastrukturu.

-Najmanje 25 ranjenih civila rezultat je raketnog udara koji su Rusi sinoć izveli na Kramatorsk. Šestorici ranjenih potrebna je medicinska pomoć u bolnici, saopštila je pres-služba Oblasne vojne uprave Donjecka.

 

Raketirana Belgorodska oblast

Guverner Belgorodske oblasti prijavio je napad sa ukrajinske strane na sela Žuravljevka i Nehoteevka. U belgorodskom kraju nema povređenih, a grantiranje se nastavlja, saopštio je guverner.

Zamrznuta imovina rođaka uhapšenih političara

Sud u Ukrajini zamrznuo račune preduzeća u vlasništvu rođaka ukrajinskih političara Medvedčuka i Kozaka, saopštio je Državni istražni biro

 

Ukrajinci 923 puta raketirali naselja u LNR

Za 11 nedelja predstavništvo je zabeležilo 923 raketiranja teritorije LNR od strane oružanih formacija Ukrajine teškim naoružanjem (višecevni raketni sistemi, artiljerija, minobacači). Navodi se da je u istom periodu uništena i oštećena 981 kuća u 24 naselja i 91 objekat civilne infrastrukture.

Ukupno je neprijatelj upotrebio 9.473 komada municije različitog kalibra, uključujući rakete taktičkog raketnog sistema Točka-U (5 projektila), MLRS BM-21 Grad, BM-27 Uragan i BM-30 Smerč (1.657 raketa), navela je organizacija.

Foto printskrin FB

U LNR ubijena 24 civila, jedno dete

Tokom jedanaest nedelja eskalacije, od 17. februara, u Luganskoj Narodnoj Republici ubijena su 24 civila, među kojima i jedno dete, povređeno 47, uključujući četvoro dece, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre. (JCCC) izveštava.

- Za 11 nedelja (od 17. februara 2022. do 5. maja 2022. godine) 71 civil je postao žrtva agresije oružanih formacija Ukrajine, od kojih je 24 poginulo, a 47 osoba je ranjeno različite težine. Poginulo je 1 dete i Povređeno je 4 dece, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu predstavništva.

 

Ukrajinci spremni za proboj kod Izjuma

NA ruskim društvenim mrežama objavljen je sastav ofanzivne grupacije Oružanih snaga Ukrajine koje treba da nanesu udar u pozadinu ruskih jedinicakod Izjuma.

Ukrajinska komanda već dugi niz dana pokušava da forsira reku Severski Donec i učvrsti se na ovoj poziciji za sledeću ofanzivu.

 

Taoci za hranu posledenja ponuda nacisata iz puka Azov

Nacisti puka Azov, zabarakadirani u čeličani Azovstalj, nude 15 talaca za tonu hrane i lekova. Upozorili su da neće pustiti više nikoga napolje i da je sada samo opcija - njihova razmena za navedene proizvode.

 

Ruske nuklearne snage vežbale u Kalinjingradu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade u Kalinjingradu, zapadnoj enklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Kako se navodi u saopštenju, praktikovana su simulirana "elektronska lansiranja" mobilnih balističkih raketnih sistema Iskander sa nuklearnom sposobnošću, prenosi Gardijan.

Ruske snage su uvežbavale pojedinačne i višestruke udare po zamišljenim ciljevima - lanserima raketnih sistema, aerodromima, zaštićenoj infrastrukturi, vojnoj opremi i komandnim mestima neprijatelja.

Dodaje se da je nakon izvođenja "elektronskih" lansiranja, vojno osoblje izvršilo manevar promene položaja kako bi izbegli "mogući uzvratni udar".

Novinar-dobrovoljac poginuo u borbi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je novinar Oleksandr Mahov koji je ratovao u Ukrajini kao dobrovoljac, poginuo u borbama u blizini grada Izjuma na severoistoku zemlje.

Ukrajinci granatirali Jasinovatu

Jedna žena je poginula u Jasinovati tokom ukrajinskog artiljerijskog napada, javio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike, a prenosi RIA Novosti.

Takođe se tokom granatiranja zapalila zgrada stomatološke klinike, i oštećeno je više stambenih objekata.

Ukrajinci tvrde da je počeo napad na "Azovstalj"

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja.

Kako je rekao komandant nacionalističkog bataljona Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode "teške, krvave borbe".

Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada.

Snimak ruskih helikoptera u akciji

Ruska vojna televizija "Zvezda" objavila je snimak sa fronta na kom se vidi održavanje borbenih helikoptera koji učestvuju u specijalnoj operaciji.

Velika Britanija šalje dodatnu pomoć od  53 miliona evra

Velika Britanija obezbeđuje dodatnih 53 miliona evra (45 miliona funti) za pomoć najugroženijima u Ukrajini i na njenim granicama, saopštila je vlada.

Novac će ići agencijama UN-a i dobrotvornim organizacijama koje pružaju vitalnu pomoć i podržavaju preživele seksualnog nasilja u ratom razorenoj zemlji, prenosi PA Media. Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je rekla da je Britanija stajala rame uz rame sa narodom Ukrajine tokom ovog sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna