UHAPŠENI PRIPADNIK BATALJONA AJDAR SVEDOČI: Komandant otimao ljude radi otkupa, reketirao biznismene

P. Z. S. / ria.ru

04. 05. 2022. u 15:38

TOKOM kaznene operacije 2014. godine, pripadnici ukrajinskog neonacističkog bataljona Aidar pustili su stanovnike Luganske oblasti koje su zatočili iz zatvora radi otkupa, a komandant bataljona Sergej Melničuk je predvodio ovaj „ribolov“, rekao je Vitalij Baštanik, bivši militant Aidara, koji je priveden i svedoči ruskim snagama bezbednosti.

УХАПШЕНИ ПРИПАДНИК БАТАЉОНА АЈДАР СВЕДОЧИ: Командант отимао људе ради откупа, рекетирао бизнисмене

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


Prema rečima Baštanika, početkom juna 2014. godine kolona ukrajinskih oklopnih vozila je šetala gradom Starobilskom, ali su mu lokalni stanovnici blokirali put, ne puštajući ga dalje. „Ajdarovci“ na čelu sa načelnikom štaba bataljona Valentinom Liholitom odveli su najaktivnije demonstrante, doveli ih u selo Polovinkino Starobelskog okruga i smestili u podrum.

-Držali su ih oko tri-četiri dana. U to vreme su došli rođaci, supruge zatočenika. Dogovorili su se sa komandantom bataljona Melničukom da budu pušteni za novac. Negde četvrtog dana su pušteni. otkupnina], rekao je Baštanik.

Baza bataljona „Ajdar” sa tajnim zatvorom nalazila se u prostorijama nekadašnje fabrike kobasica kod sela Polovinkino. Militanti su posebno izabrali bazu koja se nalazi izvan sela - daleko od znatiželjnih očiju.

U pušnici ove radionice postavljen je zatvor za miliciju LNR i simpatizere. Prema rečima meštana, u zatvoru su završavali i slučajni ljudi, kao i biznismeni od kojih su Ajdarovci iznuđivali novac.

Nakon oslobođenja teritorije LNR, vlasti Luganske Narodne Republike počeće istragu o aktivnostima tajnog zatvora Aidara, izjavila je ranije za RIA Novosti Ana Soroka, prvi zamenik ministra spoljnih poslova LNR.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri