HOĆE LI UKRAJINA IZDRŽATI: Zelenski ide do kraja - Kijev ne pristaje na zamrznuti konflikt s Rusijom

Tanjug

04. 05. 2022. u 15:05

UKRAJINA neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom, poručio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

ХОЋЕ ЛИ УКРАЈИНА ИЗДРЖАТИ: Зеленски иде до краја - Кијев не пристаје на замрзнути конфликт с Русијом

Foto: Profimedia

On je u video-obraćanju na sednici Saveta izvršnih direktora lista Vol strit džurnal rekao da se Ukrajina nije povukla iz Minskog procesa, za razliku od Rusije koja je to učinila nakon što je Vladimir Putin najavio invaziju u punom obimu.

- Nećemo ići u zamrznuti konflikt. Postao sam predsednik kada su postojali sporazumi „Minsk-1” i „Minsk-2”. Bilo je relevantnih dokumenata koji su prekršeni, što znači da ti dokumenti nisu bili ozbiljni. Ipak, na papiru je bilo dogovora. Bio je to zamrznuti konflikt. Ja sam protiv. Takav dokument sigurno nećemo imati - naglasio je Zelenski.

Dodao je da ne veruje u sporazume sa Ruskom Federacijom sve dok ih Vladimir Putin zvanično ne potvrdi, prenosi Ukrinform.

- Naše grupe komuniciraju na nivou pregovarača. Mogu iskreno da kažem da ne verujem baš u takve sporazume - kazao je Zelenski i dodao da dok predsednik Ruske Federacije ne stavi svoj potpis ili bar nešto zvanično ne kaže, ne vidi nikakvu težinu u takvim sporazumima.

Zelenski je 16. aprila rekao da bi konačni dokument o okončanju rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine mogao da se sastoji iz dva dela, iz sporazuma o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i odvojenog bilateralnog sporazuma između Ukrajine i Ruske Federacije.

Poslednji razgovori uživo između ukrajinske i ruske delegacije bili su 29. marta u Istanbulu.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)