IZVEŠTAJ SA FRONTA: Zarobljen kanadski general u Mariupolju? Ukrajinska kontraofanziva zastala, Rusi napreduju ka Slavjansku (MAPA)

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

04. 05. 2022. u 12:49

RUSIJA je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Заробљен канадски генерал у Мариупољу? Украјинска контраофанзива застала, Руси напредују ка Славјанску (МАПА)

Foto AP


Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 12.00 časova 4. maja 2022, posebno za kanal Voenkor Kotenok Z.

MARIUPOLj
Nakon evakuacije dela civila, nastavljeno je masovno artiljerijsko granatiranje i vazdušno bombardovanje Azovstalja. Zaustavljeni su sporadični prodori radi testiranja prodiranja sa lokacije fabrike. Ne preduzima se potpuni napad na fabriku. Opkoljenima je rečeno da će se ili predati ili će biti uništeni na teritoriji Azovstalja. Za njih neće biti izlaza. Informacije o hapšenju kanadskog generala još nisu proverene.

ZAPOROŽJE
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljajpolje nema velikih promena. Južno od Orehova su se vodile samo borbe. Borbe se vode i na periferiji Guljajpolja. Istočno od Guljajpolja borbe se nastavljaju za razna sela. Nema značajnijeg pomaka. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da Oružane snage Ruske Federacije samo ispituju odbranu Oružanih snaga Ukrajine i gomilaju udarne snage, uključujući i na deo trupa oslobođenih u Mariupolju.

Ilustracija riafan.ru


UGLEDAR
Na liniji Novomihajlovka - Ugledar - Velika Novoselovka bez značajnijih promena. Oružane snage RF su se učvrstile u naseljima južno od Velike Novoselovke. Tvrđava Ugledar nastavlja da pokriva magistralni put Marinka-Kurahovo.

MARINKA
Ovde nema značajnijih pomaka. Kao i ranije, borbe se vode na području deponije. Same borbe su pozicione prirode, tim pre što neprijatelj ima mogućnost da iz pravca Kurahova ubaci pojačanja u Marinku.

AVDEJEVKA
U industrijskoj zoni Avdejevke, borbe srednjeg intenziteta se nastavljaju bez ozbiljnih pomaka. Na severu se vode borbe kod Novoselke-2 i Novobahmutovke. Trupe DNR uspele su da uđu u Troicko - borbe se nastavljaju u oblasti sela. Pokušaji napredovanja ka Njujorku sa istoka još nisu doneli značajniji uspeh. Istovremeno, neprijatelj nastavlja da granatira naselja DNR - Donjeck, Makejevka, Jasinovataja, Jelenovka itd. Koristi se topovska artiljerija 122-152 mm, različiti tipovi VBR i balističke rakete „Točka-U“.

LNR
Borbe se nastavljaju u industrijskoj zoni Rubižne. Borbe se nastavljaju i na periferiji Severodonjecka. U Popasni se nastavlja sporo napredovanje u utvrđenom područja Oružanih snaga Ukrajine. Tempo napretka je nizak. Neprijatelj ima mogućnost da postavi rezerve ovde. Značajni gubici na obe strane u Popasnoj. Obostrano shvataju operativnu vrednost Popasne, jer se bitka za grad vodi sa nemilosrdnom gorčinom.

IZJUM
Borbe se nastavljaju severno od auto-puta Barvenkovo-Slavjansk. Još nije bilo moguće doći do auto-puta, iako je već moguće vatreno ga kontrolisati. Borbe se vode u rejonu Kurulki-Paškovo. Borbe se nastavljaju kod Bolšaje Kamiševahe. U pravcu Slavjanska, Oružane snage RF su nakon zauzimanja Jampolja delimično zahvatile Krasni Liman, borbe se vode na periferiji grada. Neprijatelj diže u vazduh mostove i priprema povlačenje na sledeću liniju odbrane severno od Slavjanska. U ovom pravcu Oružane snage Ukrajine i dalje trpe najteže gubitke. Prebacivanje jedinica Teritorijalne odbrane ovde odražava problem katastrofalnog gubitka osoblja u ratnim brigadama.

HARKOV
Nakon neuspešnog pokušaja napredovanja na Kazačja Lopan i gubitka dva naselja, Oružane snage Ukrajine su promenile taktiku i počele da se bore za Rusku Lozovaju, gde borbe traju i danas, a takođe su izvršile napad u pravcu Starog Saltova, odbacivši lake jedinice rezervista LNR. Nakon prebacivanja pojačanja, front je ponovo krenuo na jug, ali zbog nedostatka snaga u ovom pravcu na obe strane, ovde su u budućnosti moguća taktička pomeranja u jednom ili drugom pravcu. Oružane snage Ukrajine takođe pokušavaju da uspostave prelaze preko Severskog Donca kako bi stvorile ozbiljniju pretnju boku Izjumske grupacije Oružanih snaga Rusije južno od Volčanska. Glavni zadatak svih ovih borbi je da se deo snaga Oružanih snaga RF odvrati sa pravca Izjuma uznemiravajućim operacijama na otvorenom krilu.

BONUS VIDEO - 200 RUSKIH SPECIJALACA U AKCIJI: Sleteli i preuzeli kontrolu nad aerodromom kod Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024