SPALJIVALI LJUDE UZ "SLAVA UKRAJINI": Osam godina od zločina u Odesi (VIDEO)

Novosti online

02. 05. 2022. u 09:54

DANAS se navršava osam godina od tragedije koja se dogodila u zgradi Doma sindikata u Odesi, gde je usled sukoba u centru grada i požaru u zgradi poginulo 48 osoba – pristalice „antimajdana“

СПАЉИВАЛИ ЉУДЕ УЗ СЛАВА УКРАЈИНИ: Осам година од злочина у Одеси (ВИДЕО)

Foto: Printkrin CBS News

Građani Odese, međutim, ne mogu da odaju poštu poginulima kao što su to činili prethodnih sedam godina, jer su lokalne vlasti uvele policijski čas od 1. maja do pet sati ujutro 3. maja.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u više navrata izjavljivao da će Moskva učiniti sve kako bi odgovorni za zločin bili kažnjeni.

- Taj stravični zločin još nije istražen, razotkriven. Kijev i zapadne zemlje zatvaraju oči na taj događaj, kao i na neonacizam koji buja u Ukrajini, kao tumor. Mi nikada neće zaboraviti taj strašni zločin. Istrajaćemo na tome da se ustanovi krivica i kazne sve odgovorni - napisala je na Telegram kanalu portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tragedija u Odesi

Tragedija u Odesi se, podsetimo, dogodila posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. kada su aktivisti „antimajdana“, protivnici politike koja je pobedila na kijevskom Majdanu, u znak protesta postavili kamp na Kulikovom polju u Odesi.

Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“ s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge.

Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kom su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pritom pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara