(ISPRAVKA) Ne, američki vojnici ne ulaze u Ukrajinu

Tanjug

01. 05. 2022. u 20:24

MNOGI portali, među njima i naš, preneli su neosnovanu informaciju da “američki vojnici ulaze u Ukrajinu.”

(ИСПРАВКА) Не, амерички војници не улазе у Украјину

Foto AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Naime, predstavljanje nacrta rezolucije kojom bi se ovlastio američki predsednik da upotrebi vojsku u ratu u Ukrajini u slučaju da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje, na portalima je predstavljeno naslovima prema kojima američka vojska već ulazi u Ukrajinu.

Kao što je ranije navedeno, Adam Krizinger je nacrt rezolucije predstavio Zastupničkom domu američkog Kongresa 28.4.2022. godine, a prema podacima sa zvanične stranice Kongresa u vreme pisanja ove analize, nikakvi dalji koraci nisu preduzimani po pitanju njenog izglasavanja.

Kinzinger u obrazloženju nacrta, objavljenom na njegovom sajtu, navodi da je rezolucija osmišljena da obezbedi da američka administracija može da preduzme „odgovarajuće mere ako Ruska Federacija upotrebi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje“.

Kako se dodaje, tom inicijativom, u slučaju da bude odobrena, „predsednik SAD dobio ovlašćenje da upotrebi američke snage da odgovore na scenario u kojem Ruska Federacija koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje protiv Ukrajine."

- Moramo da se zalažemo za čovečanstvo i to zajedno sa našim saveznicima - naglasio je kongresmen.

ŠTA SU ČINjENICE?

Da bi bilo koja zajednička rezolucija Kongresa bila usvojena, potrebno je da je usvoje i Zastupnički dom i Senat (zakonodavna vlast), te da je potvrdi predsednik (izvršna vlast). Dakle, tvrdnje portala da je Džo Bajden kao predstavnik izvršne vlasti samostalno doneo takvu rezoluciju potpuno su netačne.

Osim što je rezolucija u kontekstu donošenja tek u počenoj fazi, da bi “američka vojska ušla u Ukrajinu”, kako je to istaknuto u naslovima, potrebno je da se “ispuni” još jedan uslov osim samog izglasavanja rezolucije - a to je da ruska strana upotrebi neko od, u nacrtu navedenih, nekonvencionalnih oružja.

Stoga je isticanjem tvrdnje u naslovima da američka vojska ulazi u Ukrajinu, a koja imputira mogućnost skorog odvijanja takvih događaja, skrivena cela lista uslova koji sa pravnog gledišta moraju da budu ispunjeni da do takvog nečeg dođe.

Budući da je rezolucija o ovlaštenju predsednika SAD-a za korišćenje vojne sile u Ukrajini tek predstavljena u Kongresu, te zahteva proceduru potvrđivanja pre nego što postane pravno validna, navodi iz naslova da je “sve u Bajdenovim rukama” takođe su potpuno manipulativni.

Navode iz naslova portala o tome da američki vojnici ulaze u Ukrajinu, te da je sve u Bajdenovim rukama, da je američka vojska spremna za rat protiv Rusije, kao i o početku sveopšteg rata, dobile su ocenu manipulisanje činjenicama i klikbejt.

Izvinjavamo se čitaocima na tome, uz ispravku ukazane greške.

BONUS VIDEO:

BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)