ZELENSKI MOŽE DA DONESE MIR: Sergej Lavrov o ratu u Ukrajini - promena vlasti je američka specijalnost (VIDEO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

02. 05. 2022. u 00:55

EKSKLUZIVNO na italijanskom Kanalu 4 (Medijaset) u emisiji „Bela Zona“ u nedelju veče je bio gost Sergej Lavrov ministar spoljnih poslova Rusije.

ЗЕЛЕНСКИ МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ МИР: Сергеј Лавров о рату у Украјини - промена власти је америчка специјалност (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

To je prvi put da je govorio na nekoj evropskoj televiziji o brojnim aspektima situacije u Ukrajini, naglasivši na početku da „zapadni mediji stalno pogrešno prikazuju naše izjave“.

- Zelenski je imao sve karte u svojim rukama, ali je javno rekao, čak arogantno, da nikada neće primeniti Sporazum iz Minska, jer bi to značilo rušenje Ukrajine i da Sporazum treba da primene Rusi - rekao je Lavrov.

Na pitanje novinara kako se može doći do mira, Lavrov je odgovorio da Zelenski može da donese mir ako naredi prekid neprijateljstava kriminalnih nacističkih bataljona.

- Rusija mora da obezbedi sigurnost ruskom narodu na istoku Ukrajine kako im ne bi stizale više pretnje, kao i one Ruskoj Federaciji - istakao je.

Na pitanje a li će ovaj rat da preraste u nuklearni, Lavrov je odgovorio da zapadni mediji i zapadni političari stalno izvitopere ono što saopšte ruske institucije.

- Kada se govori o pretnjama i pitaju me koliko su realne ja stalno odgovaram: Rusija nikada nije prekinula napor da se dođe do sporazuma koji bi garantovao da se ne nastavlja rat. Predložili smo našim američkim kolegama da ponove ono što je rečeno između Gorbačova i Regana 1987, prihvatiti jednu deklaraciju koja ponavlja da jedan nuklearni rat ne bi imao pobednika. Nismo uspeli da uverimo Trampovu administraciju, a Bajdenova je bila spremna za sporazum. Putin i Bajden su u Ženevi 2021. prihvatili deklaraciju na našu inicijativu, ali su SAD i Velika Britanija sve usporili - dodao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je komentarisao i činjenicu da je Italija među prvima bila za uvođenje sankcija protiv Rusije, kao i sve druge inicijative u tom smislu.

- Na žalost to je bilo iznenađenje. Činilo mi se da italijanski narod i Italija imaju jedan drugačiji pristup u odnosu na svet i da su znali da razlikuju belo od crnog. Ne želim da pogrešim, ali izjave izvesnih italijanskih političara su otišle izvan dobrih diplomatskih pravila i novinarske etike - istakao je Sergej Lavrov.

Forto Viktor Macha

Lavrov je govorio da su u čeličani Azovstal u Marijupolu, šta god pričao Zelenski i njegovi zapadni partneri, bili prisutni plaćenici i zapadni oficiri u redovima radikalnih Ukrajinaca. On je opet govorio o navodnom masakru u Buči, o tome kada su izašle ruske snage, a da su tek tri dana kasnije nađeni mrtvi ljudi i masovne grobnice, ali nije želeo više da razjašnjava lažne vesti.

Da li Risija želi da se Zelenski preda da bi se došlo do mira, Lavrov je odgovorio da Zelenski može da donese mir ako naredi svojim kriminalcima i svojim bataljonima da prekinu sa neprijateljstvima.

Foto: Printscreen/waronfakes.com

- Ne želimo da se preda, želimo da im naredi da prekinu neprijateljstva i ostave na miru civile. Naš cilj nije promena režima u Ukrajini, to je američka specijalnost, mi želimo samo da garantujemo sigurnost našim ljudima na istoku Ukrajine da ne budu više pod pretnjom od nacifašista te zemlje i da iz Ukrajine ne stižu pretnje Ruskoj Federaciji - poručio je.

Na pitanje da li je Putin bolestan Lavrov je odgovorio kroz osmeh „pitajte strane lidere koji su o tome govorili u poslednjem periodu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu