"JUGOSLAVIJA, AVGANISTAN, IRAK, SIRIJA..." Kina "osula paljbu" po Americi zbog zločina - Sabotiraju mir, a ubili su 300.000 civila

Novosti online

26. 04. 2022. u 21:55

PORTPAROL kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin napao je EU i SAD zbog kritikovanja njihove unutrašnje i spoljne politike.

ЈУГОСЛАВИЈА, АВГАНИСТАН, ИРАК, СИРИЈА... Кина осула паљбу по Америци због злочина - Саботирају мир, а убили су 300.000 цивила

Foto AP

Vang je posebno izdvojio SAD kao primer, optužujući Vašington za ratne zločine na Bliskom istoku, ekonomsku prinudu, izdaju saveznika i širenje dezinformacija.

- SAD tvrde da zadržavaju centralni značaj Povelje UN, ali je svakome jasno da SAD rade sasvim suprotno", rekao je Vang na konferenciji za novinare u ponedeljak. Pozivajući se na vojne intervencije SAD u bivšoj Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku i Siriji, Vang je naveo da je Vašington "odbacio UN i vodio ratove protiv suverenih država u bezobzirnom mešanju".

- SAD tvrde da poštuju ljudska prava, ali agresivni ratovi koje su pokrenule SAD i njihovi saveznici ubili su više od 300.000 civila i učinili više od 26 miliona ljudi izbeglicama. Ipak, niko ne odgovara za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. SAD su čak najavile sankcije Međunarodnom krivičnom sudu koji će istraživati ratne zločine američke vojske - istakao je on.

Vang je zatim optužio SAD da koriste svoju ekonomsku moć da potčini zemlje "bilo da su velike ili male, daleke ili u blizini, prijatelj ili neprijatelj", navodeći kao primer pet decenija američkih sankcija Kubi i četiri decenije takvih mera Iranu.

- Kada je reč o zabijanju noža u leđa saveznicima kao što su EU i Japan, SAD nikada nisu oklevale, kao što smo to više puta videli - dodao je on, verovatno misleći pre svega na nedavnu odluku SAD da potkopa sporazum o nuklearnoj podmornici između Francuske i Australije da unaprede svoj "AUKUS" savez sa UK i Australijom. Kina je više puta osuđivala ovaj savez kao američki napor da se izgradi "azijsko-pacifička verzija NATO-a".

- Činjenice su pokazale da su SAD najveći širilac dezinformacija, krivac diplomatije prinude i saboter svetskog mira i stabilnosti. Od dijaloga SAD-EU do trilateralnog bezbednosnog partnerstva AUKUS, Kvada i Alijanse, SAD koriste demokratiju, ljudska prava, pravila i red kao izgovor da prikriju svoje mutne aktivnosti stvaranja podela i potpirivanja konfrontacija iz kojih onda oni profitiraju - izjavio je Vang, navodi se na sajtu kineske ambasade u SAD-u.

Vangove optužbe, iako žestoke, nisu izneta iz vedra neba. Prošle nedelje, zvaničnici SAD i EU održali su svoj treći "Dijalog o Kini", nakon čega su objavili zajedničko saopštenje za javnost u kojem optužuju Peking za "ponovnu manipulaciju informacijama" u vezi sa sukobom u Ukrajini, "nedavnim incidentima ekonomske prinude" i navodnim kršenjem ljudskih prava nad Ujgurskim narodom u Sinđangu, što Kina sve poriče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024