RUSKI ZVANIČNIK: Ukrajina odbila da potpise sporazum o bezbednosti nuklearki

Tanjug

26. 04. 2022. u 18:21

STALNA misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da je Ukrajina odbila da potpiše sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana koji je pokrenula Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

РУСКИ ЗВАНИЧНИК: Украјина одбила да потписе споразум о безбедности нуклеарки

Foto Tanjug/AP

-Nekoliko nedelja se vodila aktivna diskusija o inicijativi generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da se zaključi sporazumizmeđu Agencije, Rusije i Ukrajine u cilju osiguravanja bezbednosti nuklearnih objekata, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija TASS.

Stalna misija Rusije tvrdi da bi sedam važnih odredbi koje su predložene kao obaveze strana, doprinelo stabilnosti i predvidljivosti svega što se sada dešava u vezi s nuklearnom infrastrukturom Ukrajine.

-Rusija je od samog početka podržavala inicijativu generalnog direktora IAEA. Bili smo spremni da potpišemo dokument Agencije onako kako ga je pripremio generalni direktor, navodi se u saopštenju stalne misije Rusije pri UN.

Tvrde, međutim, da su zbog nesposobnosti vlasti u Kijevu osujećeni najpre trilateralni, a potom i bilateralni sporazumi (Rusija-IAEA, Ukrajina-IAEA).

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)